Υγεία

Επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο απολίθωμα μύκητα

Αν και οι μεμονωμένοι μύκητες είναι μικροσκοπικοί, μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να αποτελέσουν ένα ενιαίο έμβιο σύστημα, όπως ένας μύκητας (ή μάλλον δίκτυο μυκήτων) στο Όρεγκον των ΗΠΑ, που θεωρείται ο μεγαλύτερος γνωστός οργανισμός στον πλανήτη μας με πλάτος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων.

ΠΟY: Ο εθισμός στο ίντερνετ είναι ασθένεια

Ήδη από πέρυσι ο Βλαντιμίρ Ποζνιάκ, ειδικός σε θέματα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωνε πως ήταν απαίτηση των γιατρών να αναγνωριστεί ο εθισμός στο ίντερνετ ως ασθένεια μιας και υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις γι αυτό, ενώ είναι αναγκαία η θεραπεία της.

Οι αυξομειώσεις βάρους σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Διαπιστώθηκε ότι και στα δύο φύλα υπήρχε στενή σχέση ανάμεσα στις μεταβολές του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στην άνοια. Μια αλλαγή του βάρους (είτε μείωση είτε αύξηση) της τάξης του 10% μέσα σε διάστημα έως δύο ετών σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν σχετικά σταθερό βάρος.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων άνοιας θα τριπλασιαστεί έως το 2050»

Σχεδόν το 60% των ανθρώπων με άνοια ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά "αυτές οι χώρες είναι οι λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν αυτό το αυξανόμενο βάρος", επισημαίνει η δρ Τσουρντάι.

Προσλήψεις και παρεμβάσεις στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την εξυπηρέτηση πολιτών

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διαθέτουν φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις, με μηδενική συμμετοχή για τους ασφαλισμένους. Πανελλαδικά λειτουργούν 34 φαρμακεία,

Οι ανάγκες για χημειοθεραπεία θα αυξηθούν πάνω από 50% έως το 2040

"Το 2040 οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που θα χρήζουν χημειοθεραπείας, θα είναι των πνευμόνων (16,4%, 2,5 εκατομμύρια), του μαστού (12,7%, 1,9 εκατομμύρια) και του παχέος εντέρου (11,1%, 1,7 εκατομμύρια)"

Όταν πέφτουν πράγματα από τα χέρια

Ένα από τα πιο συχνά σύνδρομα παγίδευσης νεύρο είναι και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αφορά το μέσο νεύρο και την παγίδευση του σε μία δομή που καλείται εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού.

Σοβαροί οι κίνδυνοι κατάχρησης και παρενεργειών στα φάρμακα μέσω internet

Με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας, οι ερευνητές του Georgia Tech College of Computing εξέτασαν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δημοσιεύσεις μέσω Reddit για να εντοπίσουν τους πιθανούς κινδύνους από την κατάχρηση κοινών «εναλλακτικών» και μη αποδεδειγμένων θεραπειών, καθώς και τον εθισμό από οπιοειδή που διατίθενται μέσω διαδικτύου.

Πότε γίνεται επέμβαση καρδιάς χωρίς χειρουργείο

Για τις επεμβάσεις καρδιάς χωρίς χειρουργείο και όλες τις τελευταίες εξελίξεις αυτών των ιατρικών πρακτικών, μιλά στο Πρακτορείο Fm και στη εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής καρδιολογίας, διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής, με εξειδίκευση στην επεμβατική καρδιολογία Μανόλης Βαβουρανάκης.

Κλονίζεται η ιατρική – αυξάνονται τα ανεμβολίαστα παιδιά

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό ανεμβολίαστων παιδιών και τις εξάρσεις νόσων,

ροή ειδήσεων