Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Ένα κόμμα της Αριστεράς αναζωογονάται από το άνοιγμα στα Συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση,...

“Ένα κόμμα της Αριστεράς αναζωογονάται από το άνοιγμα στα Συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση, στους νέους ανθρώπους, αλλιώς δεν θα υπάρχει”

“Στο Κόκκινο 105,5” στην εκπομπή “Με καφέ διπλό και μάτι ανοικτό”, ο πολιτικός συντάκτης Βασίλης Σκουρής, επιχειρεί την ανάλυση της πολιτικής επικαιρότητας, στον Λευτέρη Ελευθεράτο.

Απόσπασμα της συνέντευξης

  • Στη συνεδρίαση της ΚΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε το θέμα: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, χρειάζεται κυβέρνηση Προοδευτικών δυνάμεων και η ΝΔ δεν είναι μέρος της λύσης.
  • Το θέμα της απλής αναλογικής είναι το πρώτο στάδιο ενός πολιτικού συστήματος για τη νέα εποχή. Κατά τη γνώμη μου δεν αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ώστε να καεί το σενάριο της απλής αναλογικής με διπλές κάλπες, όμως το ενδεχόμενο Ισπανίας – Πορτογαλίας έρχεται στην επιφάνεια και απασχολεί τα τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ

Απλή αναλογική σημαίνει ότι και σήμερα να γινόταν εκλογές με το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα και θα είχαμε 50 έδρες λιγότερες για το πρώτο κόμμα, στην προκειμένη περίπτωση για τη ΝΔ. Αυτές θα ήταν διανεμημένες σε όλα τα κόμματα και τότε η ΝΔ θα έπρεπε να βρει κόμμα να συνεργαστεί. Θα έπρεπε να βρει σύμμαχο σε ένα από τα υπαρκτά κόμματα του Κοινοβουλίου ή να προχωρήσει σε κυβέρνηση ανοχής.

Να πάρουμε υπόψιν μας ότι με βάση το Σύνταγμα, σε μια κυβέρνηση που προκύπτει από μια βουλή που έχει διαλυθεί πρόωρα, χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος για να προκηρύξει εκ νέου εκλογές για εθνικό θέμα. Άρα σενάριο να προκηρύξει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόωρες εκλογές, είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί δεν έχει τη δικαιολογία. Μια κυβέρνηση που έχει 158 βουλευτές δεν πάει εύκολα σε εκλογές γιατί ο κόσμος θα υποψιαστεί ότι κάτι γίνεται…

Η Ισπανία και η Πορτογαλία, στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα έρθουν στην επιφάνεια με πολύ ηχηρό τρόπο. Εκεί το εκλογικό σύστημα έδωσε συνεργασία Σοσιαλιστών και Αριστεράς , πριν τις εκλογές. Όταν έγιναν οι εκλογές τις κέρδισαν απέναντι στους δεξιούς. Αυτό το σενάριο μπορεί να επαναληφθεί στην Ελλάδα μετά την απλή αναλογική. Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα που δεν τα έχουμε γνωρίσει.

  • Θέση κλειδί εκ των πραγμάτων είναι δύο πράγματα: Το πρώτο, να έχει φθορά η κυβέρνηση, η διαφορά να μην είναι απαγορευτική για να συνεργαστεί το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Αυτό θα το δείξει το ΚΙΝ.ΑΛΛ και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Προοπτικά, αυτό οδηγεί σε μια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ που θα είναι “μαστίγιο και καρότο”. “Μαστίγιο” με τον διεμβολισμό των στελεχών του, πράγμα που φάνηκε με την χθεσινή παρουσία στην ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και “καρότο” με μια αργή αλλά σταθερή συζήτηση εξομάλυνσης σχέσεων. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη μια συνέντευξη του Θ. Μαργαρίτη που είπε ότι τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ θα πρέπει να συζητήσουν απευθείας και να έχουν καλές σχέσεις, γιατί είναι σύμμαχοι. Κάτι τέτοιο λέγεται πρώτη φορά και στο εσωτερικό του ΚΙΝ. ΑΛΛ, υπάρχουν φωνές που ζητάνε διεργασίες που θα είναι σημαντικές. Θα πρέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ να πάρει αντιπολιτευτικές θέσεις γιατί είναι αντιπολίτευση, δεν μπορεί να συμπράττει με το κυβερνών κόμμα.

Ενημερώθηκα, ότι ήδη έχει αρχίσει να κάνει αντιπολίτευση. Πληροφορήθηκα ότι θα καταψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το ΚΙΝ.ΑΛΛ, που είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν ξέρω αν θα το κάνουν αυτό εκόντες ή άκοντες, γιατί έχει βουλευτές που συμπλέουν με την Δεξιά.

  • Η κα Γεννηματά δεν μπορεί να κάνει διαγραφές γιατί αυτό θα είναι η αρχή του τέλους. Το 2021 τον Νοέμβριο, λήγει η θητεία της, άρα θα εκλεγεί και πάλι αρχηγός από τη βάση. Αρχές του 2022 θα γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί αντιμέτωποι, θα είναι ο κ. Ανδρουλάκης και η κ. Γεννηματά, προς το παρόν αυτό ξέρουμε. Πως θα πάνε από τώρα μέχρι τότε; Ετοιμάζουν “στρατούς” άρα θα πρέπει να υπάρχει μια εσωκομματική σύγκρουση μέχρι τότε. Οι εσωκομματικές συγκρούσεις είναι πολύ καλές όταν γίνονται επάνω στη βάση μιας πολιτικής πλατφόρμας. Έχει καταλάβει κανείς, μέχρι σήμερα,  για ποιο λόγο γίνεται η σύγκρουση Γεννηματά – Ανδρουλάκη; Μήπως υπάρχει απλώς η καρέκλα; Αυτό αν γίνεται δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Όταν δεν υπάρχει ιδεολογική πλατφόρμα θα δυσκολευτεί η Γεννηματά να συμπλέει με την κυβέρνηση. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων και από ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ, παραπέμπει σε ένα “κόμμα Γκένσερ” που ήταν πάντα το συμπλήρωμα σε όποιον κέρδιζε τις εκλογές. Είναι αυτό που είπε ο Βάρναλης : Φρόνιμα και τακτικά πάω με κείνον που νικά.

Οι εξελίξεις στην πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ θα είναι σημαντικές. Θα υπάρξει πολύ μεγάλη πίεση στην πορεία για την κα Γεννηματά και θα δοθεί μάχη με απώλειες.

  • Η διαφορά της Ελλάδας με την Ισπανία είναι ότι εκεί υπάρχει ένα μεγάλο Σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει το μεγάλο Αριστερό κόμμα και θα δυσκολευτεί να αποφασίσει τι θα κάνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Όπου το σοσιαλιστικό κόμμα πάει με την Δεξιά το βλέπουμε να ηττάται και να χάνει και ιδεολογικά και σε ψήφους. Έχει και λόγους αυτοσυντήρησης πλέον το ΚΙΝ.ΑΛΛ και σε αυτό θα επιχειρήσει να παρέμβει ο Μητσοτάκης με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε με ένα άνοιγμα σε πρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας να μην αφήσει να γίνει μια κυβέρνηση τύπου Ισπανίας και Πορτογαλίας με την Αριστερά σε κυρίαρχο ρόλο.

Υπάρχουν προβλήματα και με τους οπαδούς του Αντώνη Σαμαρά για την εκλογή ΠτΔ, υπάρχουν προβλήματα και με την Νοβάρτις… δεν θα επαναληφθεί το 1993. Παρόλο που διάβασα ένα άρθρο στο antinews που προειδοποιούσε την “αγία οικογένεια” να μην επιχειρήσει το ’93…

Ουσία, όμως, πέρα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ, είναι το τι θα κάνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το μέλλον θα κριθεί, όχι από το ΚΙΝ.ΑΛΛ, αλλά από το δεύτερο κόμμα, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να βρεί τη θέση του στη νέα πολιτική. Χρειάζεται παρελθόν η κυβέρνηση για να έχει μέλλον η αντιπολίτευση. Χρειάζεται όμως και το ίδιο να παρουσιαστέι πιο αποφασιστικό, να υπερασπιστεί τα θετικά της διακυβέρνησής του, να πει και τα αρνητικά βεβαίως. Καλή είναι η κριτική προς τη κυβέρνηση αλλά εκείνο που είναι απαραίτητο είναι το όραμα, το πολιτικό πρόγραμμα, όχι μόνο για τα κατώτερα στρώματα, αλλά αυτά να τα εντάξει σε μια προοπτική για το μέλλον της Ελλάδας και της νεολαίας, να τους δώσει τον ρόλο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και πρέπει τα βήματά τους να είναι πιο αποφασιστικά.

Ένα μέρος του κομματικού μηχανισμού, το βλέπω να αντιδρά στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, όλα αυτά θα κριθούν στο Συνέδριο του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πιστεύω ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να έχει υποψήφιους στην αυτοδιοίκηση, στους φοιτητές, στα σωματεία που να παίρνουν τα μισά ποσοστά από αυτά που έχει το κόμμα. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν υπάρχει πουθενά. Δείχνει μακαριότητα σ΄αυτό το θέμα. Ένα κόμμα της Αριστεράς αν δεν αναζωογονηθεί από τα συνδικάτα από την αυτοδιοίκηση, αν δεν πάρει ιδέες, αν δεν εφαρμόζει πολιτικές, δεν υπάρχει.

  • Αρχηγός της Σαμαρικής πτέρυγας είναι ο Μάκης Βορίδης και προοπτικά θα παίξει ρόλο Κυρανάκη. Ο Άδωνις παίζει σε δύο βάρκες και του στερεί ρόλο

 

 

 

 

 

 

 

ροη ειδησεων