Αρχική Πολιτική "Δεν μπορείς να φυλακίζεις παιδιά και γυναίκες σε στρατόπεδα"

“Δεν μπορείς να φυλακίζεις παιδιά και γυναίκες σε στρατόπεδα”

“Οποιαδήποτε ισχυρή διπλωματική αντίδραση, έχει αποτέλεσμα. Αν αναλύσουμε μεμονωμένα την κίνηση της Τουρκίας, πιθανόν να καταλάβουμε ότι είναι σχεδιασμένο προ καιρού, μας είχαν δείξει τις προθέσεις τους”, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε πρωϊνή εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.

Σημεία της συνέντευξης

– Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι γιατι τα δεδομένα στην περιοχή και την ευρύτερη περιοχή, με απλές κουβέντες, είναι τα εξής:

1. Υπάρχει το παιχνίδι που έγινε μεταξύ Ερντογάν, Αμερικής στη Συρία. Αυτό το παιχνίδι αφορά τις σχέσεις των Αμερικανών με τους Τούρκους.

2. Στην Αγγλία, όπως φαίνεται θα επικρατήσουν οι Συντηρητικοί, άρα το θέμα του Brexit είναι δεδομένο.

Επομένως, η προοπτική αναδιάρθρωσης στην Ε.Ε. και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι δεδομένη

– Στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε. Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με θέματα μη σοβαρά και να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να μαζευτούν, να έχουν κοινή πολιτική θέση και να χαραχτεί στην Ελλάδα η πολιτική για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί να είμαστε απόντες από τα δρώμενα της Ανατ. Μεσογείου για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει σοβαρό ρόλο να παίξει και αυτό θα γίνει μόνο αν είναι σοβαρή.

– Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι τέτοιες που μονίμως μας φέρνουν σε σύγκρουση, αλλά προς το παρόν περιορίζονται σε φραστικό και διπλωματικό επίπεδο. Όταν όμως γίνονται ενέργειες τέτοιες που να ανταποκρίνεται και άλλο κράτος, πχ η Λιβύη, με μια κυβέρνηση που ελέγχει μόνο την Τρίπολη και την υποστηρίζει στρατιωτικά ο Ερντογάν, υπάρχει θέμα.

– Και να προχωρήσει σε κινήσεις η Τουρκία, υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να γίνουν επειδή το θέλει έτσι η Τουρκία και η Λιβύη. Υπάρχει Διεθνές Δίκαιο και Συνθήκες που ορίζουν τον τρόπο που καθορίζονται οι ΑΟΖ. Αυτό που κάνει τώρα είναι μια αμφισβήτηση στην περιοχή που δημιουργεί “γκρίζες ζώνες”. Εμείς θα πρέπει να ξεσηκωθούμε και να εξασκήσουμε με όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, τις ανάλογες πιέσεις ώστε να καταφέρουμε να καταδικαστεί η κίνηση της Τουρκίας από τη Διεθνή Κοινότητα και να καταλάβουν οι Τούρκοι ότι δεν μπορούν να αλωνίζουν όπως θέλουν.

– Εμείς σαν κράτος είχαμε την υποχρέωση να υποστηρίζουμε την νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι. Όμως, από κάποια στιγμή και μετά, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης άρχισε να δείχνει ότι έχει συμμαχίες με συγκεκριμένα κράτη, την Τουρκία, το Κατάρ, το Σουδάν, με την Ιταλία για κάποιο χρονικό διάστημα και λόγους, και βασιζόταν στην υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων. Φάνηκε πάρα πολύ γρήγορα ότι ο Ερντογάν επεδίωκε αυτό το πράγμα και προσπάθησε να κερδίσει κάποια βήματα.

– Εμείς, πάρα πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι θα στηρίξουμε αυτόν που θα έχει προοπτική στο μέλλον. Το συμφέρον μας είναι να στηρίξουμε τον Χάφταρ, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κατέχει τα 3/4 της Λιβύης και μεγαλώσε πάρα πολύ την επιρροή του. Επίσης , ο Χάφταρ εκτός από τη στήριξη των Αμερικανών, έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της χώρας του, στο μεγαλύτερο μέρος. Ο Χάφταρ, δείχνουν οι προοπτικές, θα αναλάβει την κυβέρνηση στη Λιβύη και αν δεν υπήρχαν οι Τούρκοι να ενισχύουν την κυβέρνηση της Τρίπολης με στρατιωτικές δυνάμεις, ήδη θα είχε αλλάξει η κυβέρνηση. Ζούμε μια επανάληψη όσων ζήσαμε στην Αίγυπτο.

– Υπάρχουν πολλά θέματα, εθνικά ζητήματα που δεν έχουν πολιτικό χρώμα και θα πρέπει να κάτσουμε να τα διαχειριστούμε από κοινού και να τα αντιμετωπίσουμε, να δούμε τα θέματα όλα με την πραγματική τους διάσταση. Υπάρχουν εξελίξεις και προοπτικές που πρέπει να συμμετέχουμε.

– Μια κατάσταση εθνικών θεμάτων δεν μπορείς να την ατιμετωπίζεις με “πέντε κουβέντες και δυό δηλώσεις” και βρίσκουμε και δυο συμμάχους και τέλος. Πρέπει να αξιοποιείς και να πιέζεις με τα διπλωματικά σου εργαλεία ώστε να μην χάνεις.

– Ο Ερντογάν δεν έχει την έγκριση του Τραμπ, έχει την ανοχή του Τραμπ γιατί είναι σημαντικός για τους Αμερικανούς.

– Το Μεταναστευτικό, είχαμε πει και παλιότερα, ότι εάν ο Ερντογάν έπαιρνε αυτά που ήθελε από την Συρία, θα γυρνούσε ενισχυμένος και πιο επιθετικός για τα θέματα της Ανατ. Μεσογείου. Αυτό ισχύει. Όταν διαπίστωσε ότι δεν τον εμποδίζει κανείς, η Ε.Ε. είναι χαλαρή στις αντιδράσεις της, αποφάσισε κάποια μέτρα που δεν τα πήρε, ο Αμερικανός Πρόεδρος πιέζεται για κυρώσεις από το κογκρέσο και την κοινή γνώμη των Αμερικάνων και δεν τις κάνει, οπότε ο Ερντογάν συνεχίζει απρόσκοπτα.

– Η ανησυχία για την πιθανότητα “ατυχήματος”, υπάρχει πάντα από τη στιγμή που υπάρχουν παραβιάσεις και προσεγγίσεις αεροσκαφών με μεγάλες ταχύτητες. Αν συμβεί κάποιο “ατύχημα” τα περιθώρια θερμού επεισοδίου είναι περιορισμένα. Η ανησυχία μας είναι να μην προκύψει το ατύχημα.

– Έχουμε πει και έχει φανεί ότι όλες αυτές τις απειλές για να τις αντιμετωπίσουμε πρέπει να έχουμε ένα στοιχείο ισχυρό, τις ένοπλες δυνάμεις μας. Είναι ισχυρές οι ένοπλες δυνάμεις μας, όμως έχουμε περάσει 9 χρόνια κρίσης και έχουν δημιουργηθεί θέματα που πρέπει να λυθούν. Εάν δεν λυθούν οι ένοπλες δυνάμεις πάρα πολύ γρήγορα θα απαξιωθούν. Είχαμε κάποια προγράμματα και έναν σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί για να διατηρηθεί η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων. Αναβάθμιση των F16, αναβάθμιση των Mirage, αναβάθμιση των Φρεγατών ΜΕΚΟ, τα καινούρια πλοία που πρέπει να γίνουν κατασκευές, οι τορπίλλες των υποβρυχίων 214, η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας…

– Το ποσόν που πρέπει να δαπανήσουμε για όλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, με βάση την οικονομική συγκυρία. Τα προγράμματα που έχουμε είναι στον προϋπολογισμό μας, αλλά δεν πρέπει να ξεκινάμε ένα πρόγραμμα σήμερα και να τελειώνει σε δέκα χρόνια.

– Το σχέδιο της κυβέρνησης σήμερα με τις κλειστές δομές στο Προσφυγικό, δεν το βλέπω αποτελεσματικό. Δεν μπορούν να γίνουν κλειστές δομές. Θα υπάρξει μεγάλη διεθνής αντίδραση. Δεν μπορείς να φυλακίζεις παιδιά και γυναίκες μέσα σε στρατόπεδα. Να υπάρχει μια τάξη και μια ενίσχυση από την Ε.Ε. βεβαίως, αλλά κλειστές δομές με την έννοια που τις σχεδιάζουν τώρα για να “λύσουν τα προσβλήματα” δεν ευσταθεί, θα υπάρξει ριζοσπαστικοποίηση στις αντιδράσεις.

ροη ειδησεων