Αρχική Κόσμος Παραιτείται ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Μουσκάτ, εξαιτίας της δολοφονίας της Γκαλίσια

Παραιτείται ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Μουσκάτ, εξαιτίας της δολοφονίας της Γκαλίσια

Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Μάλτας αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα ο Τζόζεφ Μούσκατ, μετά την πολιτική και νομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα από τις αποκαλύψεις για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνε Καρουάνα Γκαλίσια.

Η εφημερίδα Times Of Malta μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει για την απόφασή του στενούς του συνεργάτες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Μουσκάτ επισκέφθηκε τον πρόεδρο Τζορτ Βέλα, όπου φέρεται να τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του.

Η κυβέρνηση, νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι απέρριψε το αίτημα να δώσει ασυλία στον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος και στη διάρκεια της ανάκρισης ενέπλεξε στο σχέδιο δολοφονίας της Γκαλιζία τον πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού, Κιθ Σέμπρι, και σήμερα αφέθηκε ελεύθερος.

Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Χθες βράδυ ο Φένεκ εμφανίστηκε στο δικαστήριο, υπό αυστηρή αστυνομική φρούρηση, για να υποβάλει μια συνταγματική αίτηση ζητώντας από τον πρόεδρο Τζορτζ Βέλα -και όχι από την κυβέρνηση- να αποφασίσει επί του αιτήματός του επικαλούμενος σύγκρουση συμφερόντων.

Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο οι δικηγόροι του Φένεκ ανέφεραν πως ο πελάτης τους είναι έτοιμος να δώσει πληροφορίες σχετικά με τον Σέμπρι και τον πρώην υπουργό Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, καθώς και για τον πρώην υπουργό Οικονομίας Κρις Καρντόνα, ο οποίος «έθεσε εαυτόν σε διαθεσιμότητα».

«Το αφήνω στον πρόεδρο να αποφασίσει για τη συνταγματική αξία αυτής της επιστολής», εξήγησε ο Μουσκάτ προσθέτοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η αστυνομία έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να δοθεί ασυλία.

Περισσότερα σε λίγο…

ροη ειδησεων