Αρχική Επικαιρότητα Αυγεροπουλος: Οργανισμοί σαν την ΕΡΤ θα έπρεπε να σέβονται την υπογραφή τους

Αυγεροπουλος: Οργανισμοί σαν την ΕΡΤ θα έπρεπε να σέβονται την υπογραφή τους

Την περιπέτεια για τη χρηματοδότηση της νέας του ταινίας «Agora II», περιγράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, με αφορμή την απόφαση της ΕΡΤ να αποσυρθεί από τη συμπαραγωγή με απόφαση της νέας διοίκησης και εισηγητή τον πρόεδρο Κ. Ζούλα.

Σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος του «Εξάντα» περιγράφει λεπτομερώς το πώς αποσύρθηκε η ΕΡΤ του Κ. Ζούλα από τη συμπαραγωγή (στην οποία συμμετέχουν πάντως το γερμανικό WDR και το γαλλικό ARTE) και του αντιπρότεινε την απλή προβολή του ARTE II στην ΕΡΤ με εξαγορά των αποκλειστικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ο Αυγερόπουλος επιβεβαιώνει τη συζήτηση για επαναφορά της εκπομπής «Εξάντας» στην κρατική τηλεόραση, όμως ξεκινάει από πολύ νωρίτερα, από την περιπέτεια του παλαιότερα, επί διοίκησης Β. Κωστόπουλου:

«Η διοίκηση Κωστόπουλου, που διαδέχθηκε τη διοίκηση Ταγματάρχη, ήταν απροσπέλαστη. Δεν καταφέραμε να τους βρούμε ποτέ! Ούτε καν στο τηλέφωνο. Χαρακτηριστικά να πω ότι εκείνη την περίοδο το φθινόπωρο του 2017 έψαχνα να βρω τον Αλέξη Τσίπρα για το ‘Agora II’, καθώς και τον κ. Κωστόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ. Τον Τσίπρα τον βρήκα, κάναμε γυρίσματα μαζί, τον Κωστόπουλο ποτέ!».

Η επόμενη διοίκηση Δρόσου, όπως αναφέρει ο Γ. Αυγερόπουλος, με καθυστέρηση μεν, εν τέλει αποφάσισε και επισήμως την ένταξη της ΕΡΤ στο σχήμα των συμπαραγωγών του «Agora II» το καλοκαίρι του 2019.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή διοίκηση Ζούλα – Γαμπρίτσου ο Γ. Αυγερόπουλος περιγράφει ότι στις συναντήσεις που είχε μαζί τους, παρά τις προσπάθειες, δεν κατάφερε να τους πείσει να συμμετέχουν στο «Agora II» ως συμπαραγωγοί.
“Ανήταν να μπουν συμπαραγωγοί, θα ήθελαν τα δικαιώματα για πάντα! Τους απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν είθισται διεθνώς σε τέτοιες δουλειές και ότι θα ήταν αδικία απέναντι στο WDR και στο ARTE, που, ενώ έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ που κοστίζει αυτή η ταινία, έχουν τα δικαιώματα για επτά χρόνια. ‘Σε αυτή την περίπτωση’ μου απάντησαν, ‘θα προτιμούσαμε να προχωρήσουμε σε μια απλή αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με οικονομικό αντάλλαγμα φυσικά πολύ χαμηλότερο από αυτό της συμπαραγωγής’”.

Εξήγησα ότι αυτό είναι λάθος και ότι θα έπρεπε να παραμείνουν πιστοί στο σχέδιο και να είναι συμπαραγωγοί ακόμα και την τελευταία στιγμή. Πρώτον για το κύρος της ΕΡΤ απέναντι στους άλλους. Δεύτερον γιατί, τελείως τεχνοκρατικά, χάνουν χρήματα. Όχι μόνο θα είχαν όσες προβολές ήθελαν κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων, αλλά επενδύοντας 15.000 θα έβγαζαν και κέρδος, αφού διατηρούσαν ποσοστά επί των πωλήσεων».

Όπως επιβεβαιώνει μάλιστα ο Γ. Αυγερόπουλος, «στην ίδια συνάντηση τους πρότεινα την επαναφορά του ‘Εξάντα’ στην ΕΡΤ με εξαιρετικούς όρους για την ελληνική δημόσια τηλεόραση. Μου υποσχέθηκαν να το εξετάσουν στο μέλλον».

Επιχειρώντας μια ερμηνεία ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Καλόπιστα λοιπόν θέλω να πιστεύω ότι αυτό που συνέβη ήταν ένας λάθος χειρισμός εξαιτίας έλλειψης εμπειρίας της νέας διοίκησης στις διεθνείς συμπαραγωγές. Ίσως να θεωρούν ότι ‘σύρθηκαν’ από τους προηγούμενους, μπορεί να νιώθουν αμηχανία γι’ αυτό. Δεν ξέρω. Αυτό όμως που ξέρω είναι πως, όταν αλλάζει η κυβέρνηση και αλλάζουν οι διοικήσεις -που κατά τη γνώμη μου είναι τριτοκοσμικό- θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Οργανισμοί όπως η ΕΡΤ θα πρέπει να σέβονται την υπογραφή τους. Κάθε άλλη τακτική είναι αντιεπαγγελματική και αντιπαραγωγική».

ροη ειδησεων