Αρχική Πολιτική Δεν θα εφαρμοστεί ο κανόνας προσλήψεων 1 προς 1 - "Κόβονται" και...

Δεν θα εφαρμοστεί ο κανόνας προσλήψεων 1 προς 1 – “Κόβονται” και πάνω από 5.200 συμβασιούχοι

O αριθμός των συμβασιούχων αυξάνεται διαρκώς από το 2018 και μάλιστα με πολύ αυξημένους ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του 2019 γεγονός που έκανε την Κομισιόν να βγάλει «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει έως τώρα τηρείται ο κανόνας 1 προς 1 στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μάλιστα φέτος μπορεί να μην πραγματοποιηθούν όσες έχει «δικαίωμα» η χώρα λόγω των εκλογών που πάγωσαν τις διαδικασίες. Από την άλλη όπως παρατηρεί στην έκθεσή της η Κομισιόν οι συμβασιούχοι συνεχώς αυξάνονται στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα προκειμένου να παραμείνει σταθερό το μέγεθος του δημόσιου τομέα και εκτιμά ότι οι συμβασιούχοι θα πρέπει να μειωθούν κατά 5.200 άτομα (1.600 στην προηγούμενη έκθεση) για να είναι η χώρα πιστή στις υποχρεώσεις της.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η μετατροπή των συμβάσεων δεν υπόκειται στον κανόνα 1 προς 1 δεδομένου, ότι θα υπάρξει ανάλογη μείωση των συμβασιούχων. Η Κομισιόν στην έκθεση σημειώνει την πάγια θέση της, ότι επί της αρχής διαφωνεί με αυτή τη θέση αν και αποδέχεται ότι οι καθηγητές είναι ειδική κατηγορία.

Συγκεκριμένα, για την κάλυψη τόσο των πάγιων και διαρκών όσο και των εποχικών αναγκών, και προκειμένου να καταστεί, πλέον, εφικτή η κατά το δυνατόν πιο ορθολογική κάλυψη των αναγκών κάθε φορέα, θα πρέπει, πριν από την υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος για πρόσληψη προσωπικού, να αξιολογείται αν ο φορέας έχει καταφέρει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του από το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό του και να μην προχωρά σε προσλήψεις συμβασιούχων ή μόνιμων.

ροη ειδησεων