Αρχική Πολιτική Σταϊκούρας: Ουδέποτε δεσμευθήκαμε ότι θα κάνουμε ελαφρύνσεις εντός των δύο πρώτων ετών

Σταϊκούρας: Ουδέποτε δεσμευθήκαμε ότι θα κάνουμε ελαφρύνσεις εντός των δύο πρώτων ετών

"Όταν μειώνουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, από το 24% στο 19%, δεν είναι φοροελάφρυνση με θετικό αντίκτυπο για τα μικρομεσαία στρώματα και τις θέσεις απασχόλησης;"

«Με τις 120 δόσεις που κάναμε δεν ελαφρύναμε σημαντικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα;», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρωϊνή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, όταν ρωτήθηκε για τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που είναι κατώτερες των προσδοκιών που καλλιέργησε η ΝΔ προεκλογικά.

Ο κ. Σταικούρας, συνέχισε το κρεσέντο παραπληροφόρησης και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Όταν μειώνουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, από το 24% στο 19%, δεν είναι φοροελάφρυνση με θετικό αντίκτυπο για τα μικρομεσαία στρώματα και τις θέσεις απασχόλησης; Η μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, δεν αφορά τη μεσαία τάξη; Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις, δεν βοηθιέται ο εργαζόμενος;

Ο καθένας ορίζει διαφορετικά τη μεσαία τάξη. Εγώ θεωρώ, όπως και ο ΟΟΣΑ, ότι μέχρι του ποσού ετήσιου εισοδήματος της τάξης των 16.783 ευρώ, έιναι μικρή και μεσαία τάξη. Καλύπτουμε ήδη το 80% με την φορολογική μας διευκόλυνση. Μιλάμε για την πρώτη φορά, εντός μνημονίων, που μια κυβέρνηση μειώνει τον φόρο εισοδήματος.

Δεν μειώνουμε το αφορολόγητο, αλλά το ενισχύουμε για τα τέκνα της κάθε οικογένειας. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει να μειωθεί και για δέυτερη φορά και ουσιαστικά το προλάβαμε και δεν έγινε!

Για τον ΕΝΦΙΑ: Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, κατά 30% σε βάθος διετίας και αυτό θα γίνει κλιμακωτά. Φετος μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20%, αλλά δεν έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο για το υπόλοιπο 10% εντός του 2020 και γι’ αυτό δεν εμπεριέχεται στον προϋπολογισμό που καταθέσαμε.

Από τα στοιχεία που κατ’ αρχήν έχουμε ότι υπάρχει πλούτος σε συγκεκριμένες περιοχές που είτε δεν έχει φορολογηθεί ή δεν έχει φορολογηθεί όσο θα έπρεπε. Αυτό, μετά τον Μάιο του 2020, θα δώσει την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτή τη στιγμή, το υπολειπόμενο 10% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ «κρατείται», αλλά ουδέποτε δεσμευθήκαμε ότι θα κάνουμε όλες τις φοροελαφρύνσεις εντός των δύο πρώτων ετών της κυβέρνησής μας»

ροη ειδησεων