Αρχική Οικονομία Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν ακριβά το φορολογικό νομοσχέδιο Σταϊκούρα

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν ακριβά το φορολογικό νομοσχέδιο Σταϊκούρα

Και μετά τις προεκλογικές κορώνες για την ανάγκη ελάφρυνσης της «μεσαίας τάξης», το φορολογικό νομοσχέδιο που αναλύεται σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, αυξάνει υπέρμετρα την επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και αγροτών, αφού για πρώτη φορά απαιτείται η συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων ύψους 30% επί του τεκμαρτού, και όχι του πραγματικού εισοδήματος, των φορολογουμένων.

Με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες η βασική αλλαγή είναι ότι το ποσοστό του 30% στο ετήσιο εισόδημα δεν θα ισχύει μόνο για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες ( αφού οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποσυνδέονται τελείως από το αφορολόγητο ) αλλά για όλους .

Η υστέρηση έναντι ελάχιστου ποσοστού για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα φέρνει φόρο 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα υπολείπεται από το 30 %. Για παράδειγμα ένα φορολογούμενος με εισόδημα 25000 πρέπει σήμερα να συγκεντρώσει 3.250 ευρώ αποδείξεων . Με το νέο καθεστώς θα πρέπει να συγκεντρώσει 7500 ευρώ είτε είναι μισθωτός είτε έχει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα . Αν παρουσιάσει στο τέλος του χρόνου 5000 αποδείξεις θα πρέπει να πληρώσει φόρο 22% για τις 2500 που του λείπουν για να συμπληρώσει το 30% του αφορολόγητου δηλαδή να φορολογηθεί με επιπλέον 550 ευρώ .

Για πρώτη φορά υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων θα έχουν και όσοι έχουν εισόδημα μόνο από ακίνητα και ήταν έως τώρα από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών δαπανών

Σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο οικονομικών θα προτείνει στην διαβούλευση που θα ακολουθήσει μετά την δημοσιοποίηση του συνόλου του νομοσχεδίου δύο μέτρα .

Το πρώτο είναι το χαμηλότερο πλαφόν των αποδείξεων που θα είναι είναι εφεξής 20.000 ευρώ αντί 34.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Συνεπώς το 30% θα ισχύσει αυστηρά μέχρι και το εισόδημα των 67.000 ευρώ . Από εκεί και πάνω το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων θα περιορίζεται στα 20.000 ευρώ .

Το δεύτερο μέτρο αφορά όλους και συνίσταται στο ότι κάποιες συγκεκριμένες ηλεκτρονικές αποδείξεις για παροχή υπηρεσιών από κλάδους που ενοχοποιούνται για υψηλή φοροδιαφυγή (γιατρούς δικηγόρους μηχανικούς τεχνικά επαγγέλματα) θα ισχύουν ως διπλό ποσό για την συγκέντρωση του 30% των αποδείξεων.

ροη ειδησεων