Αρχική Κοινωνία Ένας νεκρός από έκρηξη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ - Εγκατάλειψη καταγγέλουν οι...

Ένας νεκρός από έκρηξη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ – Εγκατάλειψη καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Ένα προαναγγελθέν εργατικό δυστύχημα συγκλόνισε τους εργάτες στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας, το πρωί της Τετάρτης 6/11. Το τραγικό δυστύχημα με θύμα τον Γιώργο Ψαρρά, 55χρονο εργάτη, πατέρα 3 παιδιών, από το χωριό Μαλεσίνα πατέρα τριών παιδιών εξελίχθηκε νωρίς το πρωί στο τμήμα της κοκκοποίησης, εκεί δηλαδή που το μετάλλευμα βρίσκεται στην τελική του φάση. Σ’ εκείνο το σημείο κάτω από άγνωστες συνθήκες προκλήθηκε έκρηξη και ο εργαζόμενος βρήκε τραγικό θάνατο γιατί ήταν πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης. Σε κοντινή απόσταση ήταν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος από αυτούς.

Η κηδεία του εργάτη θα γίνει την Πέμπτη 7/11 και μέχρι τότε το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό ενώ το σωματείο θα αποφασίει την Παρασκευή για το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας.

Ο Δημήτρης Καραμέρης, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ μίλησε στο Left.gr για «απαξίωση του εργοστασίου», «ελλιπή μέτρα προστασίας» και έλλειψη προσωπικού («ένας εργαζόμενος κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν δύο»), για «συντηρήσεις οι οποίες δεν γίνονται στο χρόνο τους» και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και τα σχέδιά της σε σχέση με το μέλλον της βιομηχανίας.

Θύμισε ότι υπάρχει συνειδητό σχέδιο ξεπουλήματος της επιχείρησης, όπως είχε αποδείξεη η αδράνεια της κυβέρνησης Σαμαρά, σχέδιο που ευνοείται τόσο από τις μέχρι πρόσφατα χαμηλές τιμές του νικελίου, όσο και από την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία απαιτούσε από την επιχείρηση να επιστρέψει 136 εκατ. ευρώ (περισσότερα από 150 εκατ. με τους τόκους) στο ελληνικό Δημόσιο για «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» (σ.σ.: την περίοδο 2008-2011).

Ο εργαζόμενος θυμίζει ότι πριν από 48 ώρες είχε καταγγελθεί από το σωματείο και πάλι ένα παρόμοιο συμβάν, χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν εργαζόμενοι, γεγονός το οποίο το αποδίδει σε θέμα τύχης. Συγκεκριμένα, κόπηκε ένα συρματόσχοινο που μεταφέρει φορτωμένο τον κάδο του μεταλλεύματος αλλά ευτυχώς οι ηλεκτρολόγοι είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως από το σημείο, «αλλιώς θα θρηνούσαμε πολλά θύματα».

«Οι εργαζόμενοι που ήταν στη συγκεκριμένη εργασία ήταν λιγότεροι από όσους προβλέπει το οργανόγραμμα» καταγγέλλει από την πλευρά του στο 902.gr ο Παναγιώτης Πολίτης πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Τόνισε ακόμα ότι σε όλους τους χώρους της ΛΑΡΚΟ «επικρατεί σαπίλα παντού» όσον αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων. Το Συνδικάτο Μετάλλου επανειλημμένα έχει καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας και τα ελλειπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του, εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δέσμευση από την πλευρά μας να διερευνήσουμε τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου ανήκουν, το ταχύτερο», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο δυστύχημα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 6/11 εξέδωσε ανακοίνωση και η εταιρεία:

«Σήμερα, 06.11.2019 και ώρα 08:15 στις εγκαταστάσεις της Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ του Εργοστασίου στη Λάρυμνα Φθιώτιδος συνέβη θανατηφόρο ατύχημα στο χώρο της χαλυβουργίας – κοκκοποίησης με αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής του
εργαζομένου της Γεωργίου Ψαρρά του Δημητρίου.

Η Εταιρία εκφράζει τα συλλυπητήριά της και την αμέριστη συμπαράστασή της προς την οικογένεια του θανόντος. Για το συμβάν επελήφθησαν οι αρμόδιες Αρχές οι οποίες μαζί με την Διοίκηση και τα στελέχη της Εταιρίας ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος».

Επανεξέταση και αυστηροποίηση της ασφάλειας των εργαζομένων, ζητάει η ΓΣΕΕ

Τη θλίψη και την οργή της για το νέο εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε ένα πεντάμηνο, δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ δούλευαν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.
«Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο τομέας ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, χρειάζεται επανεξέταση και αυστηροποίηση» επισημαίνει η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας πως είναι «αδιανόητο να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές στους χώρους εργασίας, χωρίς σχεδόν ποτέ, να αποδίδονται ευθύνες».

Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη στήριξή της στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και καλεί τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα «να εξετάσουν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος, να αποδοθούν εδώ και τώρα ευθύνες, όπου και σε όποιους αναλογούν και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους».

ροη ειδησεων