Αρχική Πολιτισμός Αιφνιδιαστική καρατόμηση της Διευθύντριας του ΚΘΒΕ από την Μενδώνη

Αιφνιδιαστική καρατόμηση της Διευθύντριας του ΚΘΒΕ από την Μενδώνη

Θύελλα αντιδράσεων από όλο τον πνευματικό κόσμο ξέσπασε αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή της διοίκησης και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στις 31 Οκτωβρίου.

«Καρατόμηση» εν αιθρία από την Υπουργό
Να θυμίσουμε ότι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και ενώ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη –σε περίπτωση μάλιστα που κάποιος θα ήθελε να την αναζητήσει για εξηγήσεις– λείπει σε ταξίδι για δουλειές, χωρίς να ζητηθεί καμία παραίτηση από τους Γιάννη Αναστασάκη, Μαρία Τσιμά και Άρη Στυλιανού και κυρίως χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση προς τους απερχόμενους, ανακοίνωσε μέσω δελτίου Τύπου που εστάλη στα δημοσιογραφικά γραφεία την απόφασή της για την απομάκρυνση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, δυο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της (η δεύτερη 3ετής θητεία των Γιάννη Αναστασάκη και Μαρίας Τσιμά ανανεώθηκε στις 17/11/2018 και σύμφωνα με τον νόμο λήγει τον Νοέμβριο του 2021), καθώς και του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ του οποίου η θητεία του λήγει στα τέλη του έτους.

Χθες, Τρίτη, πέντε μέρες μετά την αποστολή του δελτίου Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε η καρατόμηση, δημοσιεύτηκαν τα σχετικά ΦΕΚ της απόλυσης της απελθούσας -πλέον- διοίκησης καθώς και του διορισμού της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης και της νέας διοίκησης.

Ωστόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλλιτέχνες, διανοούμενοι και πολιτικοί διαμαρτύρονται με έντονο τρόπο.

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Αποπομπή αντί για χειροκρότημα!», η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά αναφέρεται στην πορεία του ΚΘΒΕ, που «είχε περάσει από σαράντα κύματα, ωσότου τα τελευταία χρόνια ο πολιτιστικός οργανισμός βρει τον τρόπο να ισορροπήσει καλλιτεχνικά και οικονομικά. Αυτό το επίτευγμα οφείλεται στη διεύθυνση και το ΔΣ του θεάτρου, στους άξιους Γιάννη Αναστασάκη, Μαρία Τσιμά και Άρη Στυλιανού και τα μέλη του ΔΣ, που μαζί με τους εργαζόμενους δούλεψαν συστηματικά, με όραμα, σύμπνοια, σχέδιο και, βεβαίως, αγάπη στο θέατρο, στην κοινωνική του αποστολή και στο κοινό της πόλης. Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη το γνωρίζει και αναγνωρίζει τα βήματα και το θετικό αποτέλεσμα, που αποτυπώθηκε στις παραστάσεις, στο ρεπερτόριο, στις γεμάτες αίθουσες και στην αποπληρωμή των χρεών του θεάτρου. Αυτά ήταν τα διαφανή και δημόσια διατυπωμένα κριτήρια της ανανέωσης της θητείας τους πέρσι τον Νοέμβριο».

ροη ειδησεων