Αρχική Οικονομία Για λόγους "κοινωνικής ευαισθησίας" αυξάνουν τις ελάχιστες εισφορές έως 24,3%

Για λόγους «κοινωνικής ευαισθησίας» αυξάνουν τις ελάχιστες εισφορές έως 24,3%

Δυσάρεστη έκπληξη στους ασφαλισμένους της κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης, επιφυλάσσει η κυβέρνηση, καθώς στα σκαριά είναι η αύξηση της ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς, ώστε να χρηματοδοτηθεί η μείωση των εισφορών για τους επαγγελματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα.

Την εισήγηση αυτή υποβάλουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η ομάδα που έχει αναλάβει την αναδημιουργία του ασφαλιστικού συστήματος και την προσαρμογή του στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα, κατά επιλογήν του ασφαλισμένου, θα μπορεί να μένει στην χαμηλή ασφαλιστική κλάση και να πληρώνει τις μικρότερες (αλλά αυξημένες) εισφορές, αλλά αυτό θα οδηγεί και στη λήψη χαμηλότερης σύνταξης.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εργασίας θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, αλλά οι οιωνοί για τους μικρομεσαίους ασφαλισμένους επαγγελματίες δεν είναι ευνοϊκοί.

Ειδικότερα προτείνεται η αύξηση των εισφορών για περίπου το 83% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων, καθώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει, για τη γενική μείωση των εισφορών.

Οι πρόχειρες μελέτες και προβολές που γίνονται δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξει ξανά σε ελλείμματα ο ΕΦΚΑ, εξέλιξη που θα απειλήσει και τις συντάξεις.

Ήδη, το 2019, το Ταμείο θα εμφανίσει έλλειμμα της τάξης των 48,6 εκατ. ευρώ έναντι της αρχικής πρόβλεψης για πλεόνασμα ύψους 245 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο ΕΦΚΑ φέτος θα παρουσιάσει μία αστοχία της τάξης των 293,7 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας εισηγούνται όπως οι εισφορές που αναλογούν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση, να αυξηθούν από το επίπεδο των 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα, στο ποσό των 220 ή και 230 ευρώ.
Θα πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 35 – 45 ευρώ τον μήνα ή κατά 420-540 ευρώ τον χρόνο. Ως ποσοστό η αύξηση των εισφορών θα κυμανθεί μεταξύ 19% και 24,3%.

ροη ειδησεων