Αρχική Κοινωνία Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Πως διαμορφώνεται η τιμή

Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Πως διαμορφώνεται η τιμή

Ξεκινάει από σήμερα, Τρίτη, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή να διαμορφώνεται μεταξύ 1,02-1,04 λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Υψηλότερη αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς και σε νησιά.

Παρότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εμφανίζεται χαμηλότερο από την αντίστοιχη της περσινής περιόδου, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση θα είναι μειωμένη καθώς το τίμημα παραμένει υψηλό.

«Πιστεύουμε ότι η κίνηση στην αγορά θα είναι ακόμα πιο μειωμένη αυτή τη χρονιά, παρότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 8 λεπτά φθηνότερα», δήλωσε ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, μιλώντας στο Sputnik. «Παραμένει υψηλό το τίμημα της θέρμανσης, και, δυστυχώς, οι πολλοί δε θα ζεσταθούν».

Μείωση 70% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης μέσα στην κρίση

Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 70% μέσα στα χρόνια της κρίσης, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ).
Ο ίδιος είχε ζητήσει τη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέχρι να δημιουργηθούν, όμως, οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, είχε προτείνει να διευρυνθεί το επίδομα θέρμανσης ώστε να δίδεται σε όλες οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να ανοίξει την πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το φετινό επίδομα θέρμανσης πριν το τέλος του Οκτωβρίου, εν αναμονή και των κριτηρίων επιδότησης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το συνολικό ποσό που σημαίνεται ότι το επίδομα ανά λίτρα μπορεί να αυξηθεί στα 0,19 ή 0,20 ευρώ ανά λίτρο από τα 0,16 ευρώ/λίτρα που ήταν το 2018.

Στόχος είναι, επίσης, το επίδομα να έχει πιστωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε δεσμευτεί ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν όλο το ποσό σε δύο δόσεις, με την προκαταβολή να δίδεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και τη δεύτερη δόση το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου.

ροη ειδησεων