Αρχική Κόσμος Τραμπ: Θα καταστρέψω την τουρκική οικονομία αν η Τουρκία κάνει κάτι εκτός...

Τραμπ: Θα καταστρέψω την τουρκική οικονομία αν η Τουρκία κάνει κάτι εκτός ορίων

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα (7/10) πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι η Άγκυρα κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

H προειδοποίηση στην Τουρκία ότι αν κάνει «οτιδήποτε εκτός ορίων» αφορά το ζήτημα της Συρίας. «Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν και απλά για να επαναλάβω, εάν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα αφανίσω την οικονομία της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει κάνει κάτι αντίστοιχο και στο παρελθόν.

Πιο πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι θέλει να αφήσει στους πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή την ευθύνη να «επιλύσουν την κατάσταση» οι ίδιοι, επιβεβαιώνοντας την βούλησή του για αποδέσμευση από την περιοχή.

Εξάλλου σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε στη βουλή το έγγραφο με το οποίο ζητά την ανανέωση της προηγούμενης έγκρισης που είχε δοθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα των συνόρων, ώστε ο τουρκικός στρατός να έχει και την θεσμική κάλυψη για την δημιουργία της ζώνης ασφαλείας εκτός Τουρκίας.

Το όνομα της νέας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία είναι «Πηγή Ειρήνης». Έτσι την ονόμασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την νέα στρατιωτική φάλαγγα που ετοιμάζεται να στείλει στα βόρεια της Συρίας για την δημιουργία της ζώνης ασφαλείας. «Κάναμε τις προετοιμασίες μας, καταστρώσαμε τα σχέδια της επιχείρησης, δώσαμε τις απαραίτητες εντολές», είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, δίνοντας το σινιάλο της νέας επιχείρησης, αλλά κι ένα νέο μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι θα εισέλθει μόνη της η Τουρκία στην Συρία, αν δεν «συμβαδίσουν» μαζί της.

Την ίδια ώρα η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία θα συνέβαλε στην αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

ροη ειδησεων