Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Δεν θα κάνει παιχνίδια αλλοίωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, ο κ. Μητσοτάκης, με...

«Δεν θα κάνει παιχνίδια αλλοίωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, ο κ. Μητσοτάκης, με την ψήφο των αποδήμων»

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που έφερε ένα συγκεκριμένο πόρισμα για το πως θα μπορούσε να υπάρχει η ψήφος των Ομογενών . Άρα έχουμε ήδη πρόταση. Αυτό που λέμε, όμως, είναι ότι δεν μπορεί με την προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, να κάνει παιχνίδια εκλογικά στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Μητσοτάκης με σκοπό την αλλοίωση της λαικής ετυμηγορίας και των εκλογών», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel

Ολόκληρη η συνέντευξη

Για το αφορολόγητο

Έχουμε μια «ύπουλη» αποδυνάμωση του αφορολόγητου και με την αύξηση της υποχρέωσης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά τίθεται και ένα θέμα όσον αφορά την εξαίρεση των σίγουρων πληρωμών για τις ΔΕΚΟ και τα ενοίκια. Άρα, στην πραγματικότητα έχουμε ένα σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο έρχεται να στηριχθεί στην αβεβαιότητα μιας μεγάλης πρόβλεψης για την ανάπτυξη. Θυμίζω ότι και σ’ αυτό έχουμε μια μεγάλη υποχώρηση γιατί ο κ. Μητσοτάκης μίλαγε για 4% ανάπτυξη και τώρα το 2,8% είναι κάτι που δεν είναι ούτε σίγουρο, ούτε εύκολο.

Έχουμε βέβαια και το σημαντικό θέμα της εγκατάλειψης της επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και εύλογα δημιουργείται η αγωνία ότι αυτά τα κενά θα κληθεί να τα πληρώσει το κοινωνικό κράτος, ο φορολογούμενος, οι μη προσλήψεις στο δημόσιο και όλα αυτά τα σχέδια που ακούμε για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αυτά αποτελούν μια ατζέντα που ακόμη δεν την θέτει η κυβέρνηση αλλά υπάρχει.

Για το νέο ασφαλιστικό και την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση

Όταν είχαμε αποκαλύψει τα σχέδια της ΝΔ και το είχαμε θέσει στο δημόσιο διάλογο πριν από τις εκλογές, είχαμε πει ότι αυτός είναι ο στόχος της ΝΔ, να ιδιωτικοποιήσουν την επικουρική ασφάλιση με ότι αυτό συνεπάγεται, γιατί αυτό θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο κενό στον ΕΦΚΑ, τη στιγμή που τώρα είμαι πλεονασματικοί, με τις θυσίες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αυτό θα καλυφθεί είτε με μείωση συντάξεων, είτε με αύξηση εισφορών, είτε με λεφτά των φορολογούμένων.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα τεράστιο δώρο σε ιδιώτες και ένα πολύ μεγάλο deal, έξω από διαδικασίες διαφάνειας. Τότε η ΝΔ δεν το είχε παραδεχθεί, είχε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να το χαρακττηρίσουν σαν «κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ». Τώρα, δυστυχώς, ο φόβος είναι υπαρκτός και αυτό φαίνεται από τα μέτρα που έχει ήδη πάρει ο κ. Βρούτσης. Είναι φανερό ότι υπάρχει μια πολύ σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα στα θέματα του ασφαλιστικού και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Και με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ φαίνεται ότι θα την χρησιμοποιήσουν για να φέρουν τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Τους προειδοποιούμε να μην την ερμηνεύσουν με τέτοιο τρόπο. Εδώ είμαστε και θα τα αντιμετωπίσουμε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν καταργεί το τέλος επιτηδεύματος που θα καταργούσαμε εμείς, δεν μειώνει στο 50% την προκαταβολή φόρου που θα καταργούσαμε εμείς, ακόμη και τον ΕΝΦΙΑ τον μειώσαμε εμείς για τις περιουσίες κάτω από 1 εκατ. ευρώ. Είμαστε περήφανοι που με πάρα πολλές προσπάθειες και μέσα από θυσίες του ελληνικού λαού βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Κάτι που δεν μπορεί να αρνηθεί η ΝΔ η ίδια είναι ότι βασίζεται πάνω στα δεδομένα που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα προσπαθεί να τα οικειοποιηθεί.

Όλα αυτά όμως, κρατούν για ένα διάστημα. Η επικοινωνιακή διαχείριση της οικονομικής και συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής ήταν για τους πρώτους τρεις – τέσσερις μήνες. Εξαρχής είχαμε πει ότι θα έρθει ο προϋπολογισμός και έχουμε δρόμο μπροστά μας. Όταν θα έρθει η ώρα τον Δεκέμβρη να ψηφιστεί αυτός ο προϋπολογισμός θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό τοπίο στη χώρα. Γιατί το κρίσιμο είναι ότι πια ο ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει που ακριβώς αποσκοπεί η πολιτική Μητσοτάκη. Εμείς από την πλευρά μας και στην βουλή και στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον με δυναμισμό και με προγραμματικές προτάσεις.

Για το «επιτελικό» κράτος

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ένα από τα βασικά θέματα της αντιπολίτευσης της ΝΔ που ήταν μια ισοπεδωτική και λαικιστική αντιπολίτευση σε όλα τα μέτωπα, ήταν η περίφημη ιστορία των μετακλητών, όπου προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κομματικοποιήσει τη Δημόσια Διοίκηση, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά έβαλε θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως η κινητικότητα, η στήριξη του ΑΣΕΠ, η στήριξη του κανόνα 1 προς 1 που τώρα αρνούνται να επιβεβαιώσουν. Τώρα βλέπουμε θεσμικές παρεμβάσεις στο κράτος και στη Δημόσια Διοίκηση που αποσκοπούν στον έλεγχο, την κομμαικοποίηση καθώς καταργήθηκαν όλες οι διαδικασίες επιλογής μέσω ΑΣΕΠ για προισταμένους, βλέπουμε την περίφημη αριστεία να αποτυπώνεται για ημετέρους που πολλές φορές δεν έχουν καν πτυχία σε θέσεις που είναι απαραίτητα.

Ως αναφορά τους μετακλητούς έχουμε αυτή την υδροκέφαλη προεδρία της κυβέρνησης που έχει συγκεντρώσει ο πρωθυπουργός και μιλάμε για μια στρατιά μετακλητών που σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών φέρεται να στοιχίζει στον προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ, μέχρι στιγμής, στην 4ετία.

Δεν έχουμε απλώς διάψευση της προπαγάνδας της ΝΔ, έχουμε μια πάρα πολύ οπισθοχώρηση, γιατί βλέπουμε περισσότερους μετακλητούς, να μην γίνονται προσλήψεις μονίμων μέσω ΑΣΕΠ, να έχουν μειωμένα προσόντα καθώς πλέον το πτυχίο δεν είναι κρίσιμο προσόν, μπορείς πλέον να είσαι διευθυντής γραφείου υπουργού ή και διοικητής της ΕΥΠ και μάλιστα χωρίς πτυχίο, και να έχεις αυξημένες απολαβές. Έχουμε την πλήρη κατάρρευση του αφηγήματος της ΝΔ.

Σχετικά με την επίσκεψη Πομπέο και τις Τουρκικές προκλήσεις

Θετική είναι κάθε επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στη χώρα και η δήλωσή του ήταν θετική, δεν κάνουμε ισοπεδωτική αντιπολίτευση. Όμως όπως αποδεικνύεται την ίδια στιγμή η Τουρκία έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση και το ρόλο που επιδιώκει η ίδια στην Συρία, και δεν μπορώ να μην σχολιάσω τη στάση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα κυριαρχικά θέματα που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή, δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πηγαίνει στην Αμερική και επίσημα, ούτε καν με διαρροή, να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να ομολογεί ότι δεν τεθήκαν τα θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η σαφής τοποθέτηση της χώρας μας.

Ανησυχώ βαθύτατα για να μην πω κάτι βαρύτερο. Κάθε νέα κυβέρνηση δοκιμάζεται στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής όταν κάνει σαφή τοποθέτηση. Θυμίζω ότι στις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν τον Ιούλιο, την ημέρα της θλιβερής επετείου του Αττίλα, ο οποίος δεν μίλησε για την πάγια εθνική μας θέση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την θέση μας για τα ζητήματα της Κύπρου και του Κυπριακού λαού. Άρα, ανησυχούμε και επίσης αυτό δεν γίνεται χωρίς αποτελέσματα.

Στην τελευταία σύνοδο της Ε.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας είχε προβάλλει τη θέση για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Όχι μόνο αυτές εκκρεμούν αλλά δεν υπάρχει και καμία ορατή προσπάθεια από την ελληνική πλευρά, αυτές οι κυρώσεις να αποκτήσουν πραγματική βαρύτητα και υπόσταση. Άρα, η εξωτερική πολιτική δεν είναι δημόσιες σχέσεις, η λογική της εξωτερικής πολιτικής των κουμπαριών που είχαμε ζήσει στην προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, είδαμε που μας οδήγησε, σε άλλα αδιέξοδα, ήταν λάθος και δεν πρέπει να επιτρέχουμε στην Άγκυρα να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό σαν μια διμερή υπόθεση, θα είναι εις βάρος μας.

Θεωρώ ότι η λογική του κατευνασμού είναι αρνητική. Είναι άλλο ο διάλογος και η φιλική προσέγγιση της Τουρκίας, γιατί είμαστε δύναμη ειρήνης και διεθνούς δικαίου, αλλά αλοίμονο αν η επίσημη εξωτερική πολιτική της χώρας μας βασίζεται στη λογική ότι επειδή ο Ερντογάν θα είναι απασχολημένος με την Συρία θα μας αφήσει ήσυχους. Ισα- ίσα πρέπει να δούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεταβλητή γεωμετρία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όσο ο Ερντογάν παίζει τον ρόλο αυτό, συνεχώς θα διευρύνει τις εντάσεις και τις παρεμβάσεις του προκειμένου να παίζει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Να μην περιμένουμε και να ελπίζουμε στις καλές δηλώσεις του κάθε υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής που επαναλαμβάνω είναι καλοδεχούμενος.

Σχετικά με την Κύπρο

Επειδή τα εθνικά θέματα είναι βαρύνουσας σημασίας, δεν θα κάνω ισοπεδωτική αντιπολίτευση. Θα πω ότι ανησυχώ βαθύτατα και ελπίζω να μην υπάρχει αποκλίνουσα στάση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Δυστυχώς τα δείγματα δείχνουν ότι ούτε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή γίνονται οι κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν για να λάβουν υπόσταση οι κυρώσεις προς την Τουρκία, επίσης υπάρχει μια διαφορετική τοποθέτηση και χειρισμός στα ζητήματα που αφορούν τις παράνομες ενέργειες τις υπαρκτές στην Κυπριακή ΑΟΖ, βλέπουμε μέχρι και την Αίγυπτο να αντιδρά.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Αμερική δεν ήταν η ανάλογη, τη στιγμή που μέχρι και στο Κογκρέσο εκκρεμεί το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Δεν μπορεί να πηγαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και να συναντά τον ΥΠΕΞ της Αμερικής και τον Πρόεδρο της Τουρκίας και να μην θέτει μετ’ επιτάσεως αυτά τα θέματα.

Σχετικά με την ψήφο των αποδήμων και τον εκλογικό νόμο

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που έφερε ένα συγκεκριμένο πόρισμα για το πως θα μπορούσε να υπάρχει η ψήφος των Ομογενών . Άρα έχουμε ήδη πρόταση. Αυτό που λέμε, όμως, είναι ότι δεν μπορεί με την προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, να κάνει παιχνίδια εκλογικά στο εσωτερικό της χώρας  ο κ. Μητσοτάκης με σκοπό την αλλοίωση της λαικής ετυμηγορίας και των εκλογών.

 

 

 

 

 

ροη ειδησεων