Αρχική Πολιτισμός Διεθνές Συμπόσιο για τον Καβάφη σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

Διεθνές Συμπόσιο για τον Καβάφη σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

Η γενέτειρά του Αλεξάνδρεια, η αγαπημένη πόλη, όπου γεννήθηκε, έζησε και της αφιέρωσε μερικά από τα πιο σημαντικά ποιήματά του, τιμά τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει διεθνές συμπόσιο για τον γεννημένο στην Αλεξάνδρεια και παγκόσμιας απήχησης Έλληνα ποιητή, την 1η Οκτωβρίου στο Κάιρο και στις 2 και 3 Νοεμβρίου στην Αλεξάνδρεια.

Το διεθνές συμπόσιο έχει τίτλο «Καβάφης: Πόλη, πολιτική, πολιτισμός» και γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Καβάφεια 2019, δύο χρόνια μετά τα Καβάφεια 2017, που ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του Κωστή Μοσκώφ.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων συγγραφέων και πανεπιστημιακών από πολλές χώρες, τα Καβάφεια 2019 διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, με τη συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Αιγύπτου, της Όπερας του Καΐρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Κάιρο και με την υποστήριξη των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξάνδρειας και Καΐρου και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Παράλληλες εκδηλώσεις στην Όπερα του Καΐρου και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας περιλαμβάνουν βράβευση Αιγυπτίων συγγραφέων, δύο συναυλίες – μελοποιημένης ποίησης με τους Κώστα Θωμαΐδη και Ρίτα Αντωνοπούλου, συνοδεία του πιανίστα Τάκη Φαραζή και το συγκρότημα του Χάλεντ Σαμς και μελοποίησης του Κ.Π.Καβάφη από τον Κώστα Γανωτή με τη συμμετοχή των Χάικ Γιαζιτζιάν (ούτι) και Νίκου Καλαντζάκου (πλήκτρα) – και την έκθεση φωτογραφίας «Κρυφή μνήμη – Το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας» της Μαρίας Στέφωση.

ροη ειδησεων