Αρχική Οικονομία Αυξάνονται οι συντάξεις χηρείας, σε δύο δόσεις τα αναδρομικά

Αυξάνονται οι συντάξεις χηρείας, σε δύο δόσεις τα αναδρομικά

Στο τέλος Σεπτεμβρίου με τη σύνταξη του Οκτωβρίου, αναμένεται να καταβληθούν οι αυξημένες συντάξεις χηρείας σε σχεδόν 60.000 δικαιούχους, ενώ τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις αυξήσεις τεσσάρων συντάξεων θα δοθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Τα αναδρομικά αντιστοιχούν στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2019, κατά το οποίο είναι σε ισχύ ο νέος νόμος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η καθυστέρηση οφειλόταν στη διαδικασία προσαρμογής του λογισμικού καθώς η αύξηση των συντάξεων χηρείας ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το Μάιο ωστόσο δεν είχε προβλεφθεί εγκαίρως η τεχνική προσαρμογή.

Οι αυξήσεις οι οποίες είναι τουλάχιστον 40% αφορούν όλες τις συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν με το σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, για θανάτους από 13 Μαΐου 2016 έως το τέλος Ιουλίου και υπολογίζονται σε 57.522, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσωρινές και οι εκκρεμείς, ενώ 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας εκτιμούνται σε 24.000 (αφορούν συντάξεις θανάτου) και οι οποίες θα υπολογιστούν με βάση το νέο καθεστώς.

Επισημαίνεται ότι με εγκύκλιο καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου και από 17.5.2019 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου) ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του, ενώ αυξάνεται από 50%σε 70% το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών.

ροη ειδησεων