Αρχική Πολιτική "Όλοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την ήττα, στο βαθμό που...

«Όλοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την ήττα, στο βαθμό που μας αναλογεί»

«Όλοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την ήττα, στο βαθμό που μας αναλογεί, στο Συνέδριο», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ποιος ευθύνεται για την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 έζησε μια πρωτόγνωρα δύσκολη για τον εαυτό του πολιτική και κομματική εμπειρία. Είχε να ανταποκριθεί σε πάρα πολλά καθήκοντα, είχε να αντιμετωπίσει σε επίπεδο διακυβέρνησης μεγάλες δυσκολίες και αυτό δεν είναι μοναδικό φαινόμενο. Σε όλο τον κόσμο κάθε κόμμα που κυβερνά έχει φθορά και το ίδιο συνέβη και σε μας.

Υπάρχουν ευθύνες. Ο κ. Σκουρλέτης κατηγορείται για συγκεκριμένα πράγματα. Υποστήκατε μια δεινή ήττα σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Σκουρλέτης έχει μεγάλη ευθύνη…

Το πιο εύκολο πράγμα και το έχουμε κάνει πολλές φορές στην Αριστερά και διαφωνώ απόλυτα είναι να κάνουμε ένα στόχο με βελάκια,να καρφιτσώσουμε επάνω το πρόσωπο του Σκουρλέτη και να του πετάμε βελάκια. Θα γεμίσουμε το στόχο με τα βελάκια αλλά δεν θα έχουμε λύσει τα προβλήματα.

Και η πολιτική γραμματεία κσι η Κεντρική Επιτροπή και όσοι είμαστε κορυφαία στελέχη με δημόσιο λόγο, όλοι έχουμε την ευθύνη μας, όχι την ίδια, αλλά δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από τις ευθύνες που έχει ή δεν έχει ο Γραμματέας. Ούτε μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση που πρωτίστως θα γίνει εσωκομματικά, με επιθετικό τρόπο στα media.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πολιτικός διάλογος. Όποιος παρακολουθεί το δημόσιο διάλογο βλέπει ότι αρχίσαμε να συζητάμε και αυτό είναι καλό διότι όντως κυβερνησαμε 4,5 χρόνια, είχαμε ένα κακό ποσοστό στις ευρωπαϊκές εκλογές, είχαμε ένα πολύ αρνητικό ποσοστό στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτά δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από το θετικό αποτέλεσμα που είχαμε στις εθνικές εκλογές παρόλο που βγήκαμε δεύτεροι.

Ο κ. Σκουρλέτης λέει ότι δέχεται βέλη και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ…

Πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν συντεταγμένο εσωκομματικό πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα. Όλοι παραδεχόμαστε ότι τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται των οργανωτικών αναγκών πού έχει δημιουργήσει η μεγάλη του πολιτική επιρροή. Αλίμονο αν αν αρχίσουμε τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και την συντροφική σφαγή.

Εκεί που λέμε ότι χρειαζόμαστε κι άλλους να αρχίσουμε την εκκαθάριση μεταξύ μας και το «ξύλο»;

Εγώ προσωπικά τον Πάνο Σκουρλέτη τον ξέρω από τα 17 μου, τον εκτιμώ βαθύτατα, προφανώς σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά έτσι είναι το κόμμα μας, σεβόμαστε τον άλλον. Η ψυχολογική ενότητα και η πολιτική εμπιστοσύνη παρά τις διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα είναι απόλυτη και διασφαλισμένη.

Δεν έχει ανοίξει συζήτηση στο κόμμα για να αλλάξουμε Γραμματέα. Συζητάμε για το αποτύπωμα του κόμματος και με ποιες ιεραρχήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και όχι μόνο με το 3%…

Είμαι περήφανος που οργανώθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ του 3% και στην νεολαία του Συνασπισμού και έχω μετάσχει σε όλη την πορεία εξέλιξης και προοπτικής και λέω ότι θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να εκφράζει το σύνολο της Προοδευτικής παράταξης, να συζητήσει και να απευθυνθεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχει η Αριστερά του «x» , είναι η Αριστερά σαν πολιτικό ρεύμα διεθνώς. Και επειδή θέλει να είναι προοδευτική και κοινωνική, κάνει συμμαχίες με τους όμορους πολιτικούς χώρους.

Θέλουμε ένα ευρύ προοδευτικό κόμμα που με μεγαλύτερη ωριμότητα στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει την πρωτιά χωρίς βεβαίως να ξεχνάει την προέλευση και τις ιδέες του.

Υπάρχουν ευθύνες σε κάποια ηγετικά στελέχη που περιέβαλλαν τον πρωθυπουργό; Θα απομακρυνθούν;

Αυτά θα αποφασιστούν στο Συνέδριο. Όλοι μαζί προχωράμε, θέλουμε το κόμμα μας να είναι συμπαγές και βεβαίως θα γίνει και ανάληψη ευθυνών.

• «Πολάκηδες» χωράνε στο νέο κόμμα;

Δεν προσωποποιούμε την συζήτηση. Βέβαια χρειάζονται άνθρωποι που δουλεύουν 18 ώρες την ημέρα για να αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας. Αυτούς τους παραχρειαζόμαστε.

Την γνώμη μου την έχω πει πολλές φορές για τον επικοινωνιακό τρόπο που εκφραζόμαστε όλοι, αλλά όλοι είναι απαραίτητοι.

Υπάρχει δυσαρέσκεια για την κ. Δούρου; Εκφράζει μία πικρία…

Ολοκληρώθηκε μια σημαντική 5ετής διαδρομή. Νομίζω ότι επικοινωνιακά αδικήθηκε η τεράστια προσπάθεια που έκανε η κ. Δούρου. Υπήρξαν δύο τραγικά και συγκλονιστικά συμβάντα στη θητεία της και την χρωμάτισαν επικοινωνιακά αρνητικά και δεν υπάρχει στο κόμμα δυσαρέσκεια.

Που είναι ο κ. Τσακαλώτος;

Δεν γνωρίζω, αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης για τρίτο Σαββατοκύριακο κάνει ιστιοσανίδα κλπ.

Φανταστείτε να ήταν ο Τσίπρας και να έκανε ιστιοσανίδα με την κ. Μπαζιάνα. Εδώ μέσα θα γινόταν χάος, κάποιοι θα ανέβαιναν στα τραπέζια και θα χοροπηδάγανε.

ροη ειδησεων