Αρχική Οικονομία Συνεχίζει να υπονομεύει την ελληνική οικονομία ο Στουρνάρας

Συνεχίζει να υπονομεύει την ελληνική οικονομία ο Στουρνάρας

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει τη φορολογία, μέτρα που αντιστοιχούν με το 0,7% του ΑΕΠ», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στη γερμανική Handelsblatt, αναφέροντας ότι φοβάται πως η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «Αναμένω μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,9%. Δεν βλέπω κανένα δημοσιονομικό χώρο για το φορολογικό πακέτο που ψηφίστηκε. Πόσο μάλλον που οι μακροοικονομικές προοπτικές για το 2019 έχουν χειροτερεύσει σε σχέση με τις υποθέσεις που κάνει ο προϋπολογισμός».

Παράλληλα, επισήμανε τη διαφωνία του με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές, καθώς, όπως λέει, επιτυγχάνονται με την υψηλή φορολογία που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας αμφιβολίες κατά πόσον τέτοια πλεονάσματα θα είναι διατηρήσιμα στο μέλλον και προσθέτει πως η μείωση των δημοσίων επενδύσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στερεί πόρους από την Οικονομίας, δηλώνοντας πως πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτά τα πλεονάσματα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με το iefimerida.gr, μίλησε και για τη επόμενη κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να μειώσει τη φορολογία και το πρωτογενές πλεόνασμα, για να επιταχυνθεί οικονομία.

Κλείνοντας, σημειώνει ως αξιοθαύμαστη την δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδα, θεωρεί πως η πολιτική Ντράγκι για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι στη σωστή κατεύθυνση.

«Οι Ελληνες πολιτικοί δεν πρέπει να επαναλάβουν τα ίδια σφάλματα», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

ροη ειδησεων