Αρχική Πολιτική Άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο εκφράζει έντονες ανησυχίες για την στάση της τουρκικής πλευράς, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Κάτι που σημαίνει ότι η ΕΕ περιμένει άμεσα συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να επιβάλει μέτρα στην Τουρκία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,την οποία εξέδωσε η Ε.Ε., θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Σε σχέση με την Αλβανία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία. Για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της.

Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ροη ειδησεων