Αρχική Επικαιρότητα "Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μνήμη χρυσόψαρου η Ελληνική κοινωνία δεν έχει"

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μνήμη χρυσόψαρου η Ελληνική κοινωνία δεν έχει»

"Οι εκλογές έδειξαν ένα σοβαρό έλλειμμα του κόμματος σε αντιστοιχία με την κοινωνία"

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ωριμάσει ακόμη περισσότερο. Δεν μπορεί να είναι μόνο ένα κυβερνητικό κόμμα, δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε κυβερνητικές δράσεις και πράξεις. Πρέπει να αποκτήσει οργανικές σχέσεις με την κοινωνία, που σημαίνει με τους φορείς, με τους συλλόγους, με τα συνδικάτα κλπ.», επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στην ΕΡΤ1

Τα κύρια σημεία της συνέντευξής του:

  • Οι αιτίες της ήττας – Το κόμμα – Οι εθνικές εκλογές

«Καταρχήν έχουμε ένα θετικό νέο, ότι παρά το γεγονός ότι εφαρμόσθηκε μια σκληρή πολιτική καταφέραμε να καταγράψουμε την πραγματική κατάσταση ενός ισχυρού πόλου στο πολιτικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ωριμάσει ακόμη περισσότερο. Δεν μπορεί να είναι μόνο ένα κυβερνητικό κόμμα, δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε κυβερνητικές δράσεις και πράξεις. Πρέπει να αποκτήσει οργανικές σχέσεις με την κοινωνία, που σημαίνει με τους φορείς, με τους συλλόγους, με τα συνδικάτα κλπ.

Οι ιστορικές συνθήκες μέσω των οποίων γεννήθηκε το φαινόμενο των μνημονίων, έφεραν ένα κόμμα του 3% πολύ πολύ γρήγορα στην κυβερνητική και όχι στην κρατική εξουσία.

Η ουσία είναι ότι η κοινωνική και πολιτική συμμαχία που εξέφρασε κοινωνικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με το ποσοστό του 24% πρέπει να αποκτήσει δομές μέσα στην κοινωνία.

Αυτή είναι μια μακρά πορεία, η πολιτική δεν είναι αγώνας 60 μέτρων, είναι αγώνας αντοχής. Η ζωή δεν τελειώνει τον επόμενο μήνα, εμείς θα δώσουμε τη μάχη για τις ερχόμενες εκλογές ώστε να καλύψουμε ένα σοβαρό έλλειμμα του κόμματος στην άρθρωσή του μέσα στις κοινωνικές δομές.

Ζούμε σε μια εποχή που η αποχή είναι ερμηνεύσιμη. Δεν μας τρομάζει αλλά αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στη συλλογική συγκρότηση της κοινωνίας για τα επόμενα χρόνια. Εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών θα επιχειρήσουμε να πείσουμε και να κινητοποιήσουμε την κοινωνία ώστε να καταλάβει ότι το πρόταγμα είναι η συμμετοχή και όχι η αποχή.

Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι γεγονός ότι κόμματα με ποσοστά 45% και με πολύ σοβαρές κοινωνικές αρθρώσεις συρρικνώθηκαν σε ποσοστά του 5% και του 7%, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ… Είχαμε ένα βαθύ μνημόνιο τότε, αλλά και μεις είχαμε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα να εφαρμόσουμε, αλλά η στρατηγική μας εν μέρει μας αντάμειψε την προ-προηγούμενη Κυριακή γιατί τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης πράγματι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και οι συνταξιούχοι μας απέρριψαν σε ένα ποσοστό 30%.

Μας γύρισαν την πλάτη μεσοαστικά και ανώτερα μεσαία στρώματα. Η περιφέρειά μας, δηλαδή, η οποία είχε την πεποίθηση ότι πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα θα έχουμε τις συνέπειες μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Στον πυρήνα όμως της πολιτικής μας ήταν να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα κάτι που το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στην πραγματικότητα σήμερα έχουμε μια ισχυρή εκλογική βάση που πρέπει να την κάνουμε κοινωνική δύναμη. Δεν χάσαμε καμία επαφή με την κοινωνία, αντίθετα, με ηρωισμό και με πόνο η κυβέρνηση έδωσε τη μάχη για να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, το κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν κατάφερε να πείσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Περάσαμε μια πολύ βαριά 4ετία και δεν είχαμε το χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια να αφομοιώσει ο πολίτης τα θετικά μέτρα. Θα μπορούσα πολύ εύκολα να ισχυριστώ ότι είχαμε μεραρχίες επικοινωνιακές απέναντί μας, είχαμε μεγάλες δομές συστημάτων οικονομικών απέναντι, αλλά δεν θα το κάνω. Χωρίς μεγάλα κοινωνικά κινήματα και κινητοποιήσεις δεν μπορείς να πας παραπάνω.

Δεν ξέρω πως θα σας πείσω. Θα επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε πιο έντονα και πιο καθαρά το προγραμματικό πλαίσιο των δύο σχεδίων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μνήμη χρυσόψαρου η Ελληνική κοινωνία δεν έχει και θα προσπαθήσουμε να συμπληρώσουμε το μεγάλο έλλειμμα που έχουμε σε επικοινωνιακά μέσα και να στρέψουμε το ραβδί από την άλλη μεριά. Το όπλο μας το μεγάλο είναι ότι είμαστε ανιδιοτελείς, δώσαμε μεγάλες μάχες, τσαλακωθήκαμε για να σώσουμε τη χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, για αυτό είμαστε περήφανοι και το κουράγιο που μας δίνουν οι πολύ φτωχότεροι άνθρωποι θα το μετασχηματίσουμε σε δύναμη για να δείξουμε ότι μια άλλη ανάπτυξη είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.

  • Η αδυναμία πρόβλεψης του ποσοστού της ήττας

Είχαμε την εντύπωση ότι η διαφορά δεν θα ήταν τόσο μεγάλη. Προφανώς και μεις γνωρίζαμε ότι το προβάδισμα είναι υπερ της ΝΔ. Οι ευρωεκλογές ευνοούν το περιβάλλον της ψήφου χωρίς μεγάλο διακύβευμα. Επίσης ειχαμε μια μηχανή από τη ΝΔ που δούλεψε πολύ συστηματικά από το 2016 για το αποτέλεσμα αυτό. Εμείς υπερτιμήσαμε τις δυνατότητες μας και υποτιμήσαμε τις δυνατότητες του αντιπάλου και εδώ ίσως κάνουμε και αυτοκριτική.

Εάν διακρίνουμε κάποια φαινόμενα αλαζονείας στη δική μας συμπεριφορά είναι ότι υποτιμήσαμε τη δύναμη του αντιπάλου μέσα από μια συνεχή παρατεταμένη προσπάθεια φθοράς της κυβέρνησης. Αυτή είναι μια υπόθεση εργασίας.

Θεωρήσαμε ότι τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης και του εκλογικού σώματος, απέναντι σ΄αυτούς που έφεραν την ευθύνη για την κοινωνική κατάρρευση, θα ήταν δυνατά και θα είχε αντισώματα, το εκλογικό σώμα,  στην προοπτική ΝΔ.  Έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, αλλά θεωρούσαμε ότι μπορούμε να απαντήσουμε με τις πολιτικές μας και την κοινωνική μας δυναμική και με την πειθώ μας θα είχε αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζω ότι η επικοινωνιακή πολιτική τύπου Τραμπ, Όρμπαν και Σαλβίνι, σαρώνουν τα πάντα. Είναι πολύ εύκολο να μεταθέτεις το ερώτημα, να λες κάτι και να παρεξηγείται εντελώς και αυτό το πρόβλημα το ειχαμε και μεις.

Η πολιτική κατάσταση σήμερα ομοιάζει με την δεκαετία του ’50. Τι κατάφερε εκείνη η πολιτική, ιστορικά; Τι μοντέλο ανάπτυξης κατάφερε; Τι συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας παρήγαγε; Τι παρήγαγε για τις λαικές τάξεις; Πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά ο ελληνικός λαός. Αυτό το μοντέλο της ΝΔ παρήγαγε κράτος φαβοριτισμού, άνιση ανάπτυξη, παρήγαγε φοροδιαφυγή στο εξωτερικό ίση με όλο το ελληνικό ΑΕΠ.

Αν, λοιπόν, ξανασυμβεί αυτό, θα κάνουμε πάλι την ίδια συζήτηση, με την μόνη διαφορά ότι η ελληνική Αριστερά θα είναι ο εναλλακτικός πόλος, ενώ την 10ετία του 50 δεν υπήρχε.

 

 

ροη ειδησεων