Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Δεν είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών"

«Δεν είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών»

«Δεν είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην ΕΡΤ1.

Η συνέντευξη

  • Για την επιλογή των Προέδρων των Δικαστηρίων της χώρας

Μια πάγια διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο του 2010, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει διαλυθεί η Βουλή μπορεί το υπουργικό συμβούλιο να ορίσει τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Στη συγκεκριμενη μάλιστα περίπτωση για την οποία εγείρεται θέμα, έχουν γίνει κανονικά οι συνεδριάσεις των Προέδρων της Βουλής σε ένα απόλυτα συναινετικό κλίμα.

Νομίζω ότι η εμπλοκή που προσπαθεί να εγείρει η ΝΔ τώρα – και ο κ. Βενιζέλος- είναι δημιουργία κλίματος μικροπολιτικής.  Έχουμε μια διαδικασία του νόμου και θα πρέπει να τηρηθεί. Δεν είναι δυνατόν επειδή έχουμε εκλογές και ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, στις 30 Ιουνίου να μείνει ακέφαλη η Δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι συνταγματικά και θεσμικά όλα είναι ξεκάθαρα. Τα πρόσωπα των Δικαστών για τα οποία έγινε η συζήτηση και η ακρόαση στη Βουλή, και τα οποία ήταν κοινά αποδεκτά, είναι τα ίδια για τα οποία δημιουργούν τώρα θέμα.

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και στέλνουν και σήμα χειραγώγησης προς την Δικαιοσύνη. Θεωρώ, πραγματικά, ότι είναι κάτι που βρίσκεται έξω από τη θεσμική λογική, δεν έχουν λόγο να κινήσουν αυτό το θέμα και γι΄αυτό δεν θα τους βγει και σε καλό.

Πρέπει να ξέρουμε γιατί υπάρχει ο κάθε θεσμός. Τελικά η ισοπέδωση των θεσμών και η δημιουργία κλίματος συνωμοσιολογίας μόνο τους αντικοινοβουλευτικούς και τους ακροδεξιούς βοηθάει. Θα έλεγα ότι έχουμε πολλά άλλα θέματα για να κάνουμε αντιπαράθεση.

  • Για την νέα εκλογική μάχη

Η ΝΔ έχει επιλέξει και πριν τις ευρωεκλογές και τώρα με το θέμα της Δικαιοσύνης να αποπροσανατόλιζει την προγραμματική- πολιτική συζήτηση. Γιατί αυτό που αφορά τον Έλληνα πολίτη μπροστά στις εκλογές, είναι «ποια κυβέρνηση, με ποιο πρόγραμμα και ποια πολιτική». Επειδή έχουμε μπει σε μια μεταμνημονιακή περίοδο, αναδεικνύονται καθαρά και οι διαφορές των προγραμμάτων. Υπάρχει μια προοδευτική πολιτική η οποία θέλει ένα μικτό σύστημα οικονομίας, με αναπτυξιακό πρόσημο και με κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνικό κράτος και από την άλλη πλευρά έχουμε μια νεοφιλελεύθερη- μνημονιακή παλινόρθωση, με αμφισβήτηση του κοινωνικού κράτους. Άρα βλέπουμε συνεχώς τη ΝΔ να αποφέυγει να τοποθετηθεί επί των προγραμμάτων.

  • Δεν πείσατε τον κόσμο για το πρόγραμμά σας, τι φταίει;

Έγινε το εξής. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΝΔ είχε μια νίκη στις ευρωεκλογές και μάλιστα μεγάλη. Ξεκινά με ένα πλεονέκτημα σαν αφετηρία. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν προσδιορίζει το αποτέλεσμα της μάχης που έχουμε στις εθνικές εκλογές. Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι πιο χαλαρή, ο πολίτης επιλέγει να στείλει μηνύματα, ο πολίτης ενδεχομένως δίνει την ψήφο του σε μικρότερα κόμματα, τώρα είναι η φάση που ο πολίτης νιώθει τις προγραμματικές διαφορές και είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι ένδειξη προσανατολισμού και κατεύθυνσης. Τώρα θα γίνει η προγραμματική συζήτηση.

Ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα ζητήσει να γίνουν debate και η ΝΔ έχει αρνηθεί. Τώρα όμως ο ελληνικός λαός θέλει να ξέρει. Δεν θα είναι μια γενική πόλωση για τις εντυπώσεις. Εδώ έχουμε μεγάλα θέματα.

  • Ποιοι ήταν οι λόγοι της ήττας στις ευρωεκλογές

Τι ηττήθηκε; το μήνυμά μας ηττήθηκε; Μήπως ήταν η κόπωση μιας τετραετούς περιόδου οικονομικής προσαρμογής; Μήπως ήταν ότι από την ΔΕΘ και μετά δεν μπόρεσαν τα θετικά μέτρα να περάσουν στην καθημερινότητα του πολίτη; είναι πιο σύνθετο το αποτέλεσμα. Και πιστεύω ότι δεν ηττήθηκε το μήνυμα της κυβέρνησης, αλλά υπάρχει η κόπωση των ετών. Ο ελληνικός λαός μας έστειλε μηνύματα που πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν μας.

Δημιουργήθηκε ένα σοκ στον προοδευτικό χώρο με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πάρα πολύς κόσμος που δεν πήγε να ψηφίσει, τώρα έχει αποφασίσει να ψηφίσει. Μην προδιαθέτουμε ότι σώνει και καλά είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μια νέα αρχή και μια αναμέτρηση που ξεκινάς από μια νέα αφετηρία. Έχουμε μια ανοικτή αναμέτρηση.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε να αναλύσουμε τα αίτια της ήττας, την κόπωση, όλες τις δυσκολίες της μεσαίας τάξης και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κοινωνία κρατήθηκε όρθια. Εμείς θα δώσουμε μάχη με τις ιδέες μας, με το πολιτικό μας πρόγραμμα και με την αποφασιστικότητα ότι έχουμε ένα όραμα για το μέλλον.

  • Άργησε το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά;

Πιστεύω ότι έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα αλλά ίσως και να έπρεπε να ωριμάσουν οι συνθήκες και από τις δύο πλευρές. Αλλά και τώρα που έγινε είναι σημαντικό. Στρατηγική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη, όπως τόσο καιρό γινόταν η συζήτηση. Αντίθετα και με αυτό το αποτέλεσμα του 24% είναι μια στρατηγική επιβεβαίωση ότι ο κεντρικός προοδευτικός πόλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα προχωρήσει η προοδευτική συσπείρωση γιατί είναι ανάγκη και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Μάλιστα είδαν όλοι ότι και στην Ευρώπη απομονώθηκε ο Βέμπερ και τον στηρίζει μόνο η Γερμανία και πλέον μπαίνει η λογική ενός πιο δημοκρατικού υποψηφίου όπως είναι ο Τίμερμανς και ο Μπαρνιέ.

 

 

 

 

ροη ειδησεων