Αρχική Πολιτική Τσίπρας: "Άμεση προκήρυξη εκλογών" - βίντεο

Τσίπρας: «Άμεση προκήρυξη εκλογών» – βίντεο

Δήλωση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, όλες και όλους, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας, πολίτες που έδωσαν αυτή τη μάχη των εκλογών, την κρίσιμη πολιτική μάχη με αυταπάρνηση, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.

4 χρόνια τώρα πορευθήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, κόντρα στο ρεύμα αλλά πάντοτε με όπλο μας την αξιοπρέπειά μας, την εντιμότητά μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων, καταφέραμε να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο ελάφρυνσης για τους πολλούς και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Δεν κρυφτήκαμε είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, την αλήθεια θα πούμε και τώρα, ότι δύο δρόμοι υπάρχουν μονάχα μπροστά μας:

Ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια με τους πολλούς στο προσκήνιο και για τους πολλούς, και από την άλλη μεριά, ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, στο σκοτάδι των ολιγαρχών και του ΔΝΤ.

Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας, στα μέτρα ελάφρυνσης, στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της χώρας. Για να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά τα μέτρα, για να μην μπορεί κανείς όσοι καιροφυλακτούν, και είναι πολλοί αυτοί μέσα και έξω από τη χώρα, να τα πάρουν πίσω, να πάρουν πίσω τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού.

Το εκλογικό αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει, δεν το εκανα ποτέ, δεν θα το πράξω ούτε τώρα, να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα.

Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν πορεύθηκα με κόλπα και με στρατηγήματα. Ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο, τον δρόμο της ιδιοτέλειας. Δεν θα το πράξω ούτε τώρα. Μένω πιστός στις αρχές μου, και στις αρχές μας, στις αρχές της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η αφοσίωσή μας στο λαό δεν είναι μια τακτική επιλογή, είναι ηθική υποχρέωση, είναι απαράβατος κανόνας, είναι η ψυχή μας, είναι η ψυχή μου.

Κανένας από μας δεν ξεχνά από που ξεκίνησε, που ανήκει και ποιους εκπροσωπεί. Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών. Δίνει στην αντιπολίτευση συνολικά το δικαίωμα να αμσφισβητήσει αυτό το ιστορικό εγχείρημα, ήδη το κάνει. Το έχετε διαπιστώσει. Όμως η τελική ετυμηγορία, ανήκει πάντοτε στο λαό, ανήκει σε όλους εσάς.

Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τον αγώνα, από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη. ΑΠό τη μάχη να υπερασπιστούμε τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού.

Ήμουν εδώ, είμαι εδώ, θα είμαι εδώ, θα είμαστε εδώ.

Θα δώσουμε αυτή τη μάχη όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα και στις πιο δύκσολες στιγμές. Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον ΠτΔ την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, για να είναι ο ελληνικός λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστικη΄απόφαση. Αν επιθυμεί αν συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή  αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας και του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε.

Ο ελληνικός λαός υπήρξε πάντοτε το στήριγμά μας. Απευθυνόμαστε για άλλη ια φορά σ’ αυτό το στήριγμα, το μοναδικό μας στήριγμα. Σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Απευθύνομαι σ’ αυτούς με ειλικρίνεια και πάλι και ζητάμε τη δική τους καθαρή εντολή.

Πορεύθηκα και πορευθήκαμε πάντοτε με το κεφάλι ψηλά. Με μοναδικό γνώμονα να μπορούν οι πολλοί να πορεύονται με το κεφάλι ψηλά. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Σ’ όλες τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, την απάντηση την έδινε και θα τη δίνει πάντα ο ελληνικός λαός. Θα τη δώσετε όλοι και ολες εσείς. Το μέλλον είναι στ αδικά σας χέρια και αυτό το μέλλον πιστεύουμε ότι ανήκει στους πολλούς και γι’ αυτό θα απευθυνθούμε σε αυτούς».

ροη ειδησεων