Αρχική Πολιτική Εκλογές 2019: Η ώρα της κάλπης - Δηλώσεις πολιτικών, φωτός (live)

Εκλογές 2019: Η ώρα της κάλπης – Δηλώσεις πολιτικών, φωτός (live)

Σε ρυθμούς εκλογών εισέρχεται η χώρα, έπειτα από μία περίοδο έντονης προεκλογικής διαμάχης και με το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής να θεωρείται κρίσιμο, μεταξύ άλλων, και για το μήνυμα που θα στείλουν οι ψηφοφόροι εν όψει των βουλευτικών εκλογών φέτος.

Το thefact.gr θα μεταδώσει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών τη ροή των αποτελεσμάτων των εκλογών μετά το κλείσιμο της κάλπης. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται μεταξύ 21:00 και 22:00.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές, ήτοι να εκλέξουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή να εκλέξουν τους περιφερειάρχες και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, του δημάρχους και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και τα όργανα διοίκησης των κοινοτήτων.

Για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές στη χώρα μας (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές), ενώ για πρώτη φορά ψηφίζουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Με το κλείσιμο της κάλπης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ1, Alpha, Open, One Channel, Star και ΣΚΑΪ θα παρουσιάσουν το κοινό exit poll για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr)

Τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές θα ανακοινώνονται και στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αλ. Χαρίτσης:  Πολύ κρίσιμη εκλογική μάχη για την Ευρώπη, για την αυτοδιοίκηση και βεβαίως είναι μία κρίσιμη πολιτική μάχη για να συνεχιστεί από την κυβέρνηση το έργο που έχει ξεκινήσει.

Από τους πρώτους που προσήλθε για να ψηφίσει ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης (07.07)

Δήλωση Αλ. Χαρίτση: «Πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος καλείται να αντιμετωπίσει τετραπλές κάλπες. Είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά. Σήμερα είναι και μία πολύ κρίσιμη διαδικασία πολιτική. Πολύ κρίσιμη εκλογική μάχη για την Ευρώπη, για την αυτοδιοίκηση και βεβαίως είναι μία κρίσιμη πολιτική μάχη για να συνεχιστεί από την κυβέρνηση το έργο που έχει ξεκινήσει. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη, την ιστορία τη γράφουν οι παρόντες, και θα δώσουν αποφασιστική απάντηση στα διλήμματα» δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Πάνος Καμμένος: Να εκλεγούν οι πιο ικανοί, οι πιο εργατικοί και οι πιο έντιμοι

Η δήλωση του κ. Καμμένου: Σήμερα είναι μια γιορτή για τη Δημοκρατία. Εύχομαι να εκλεγούν οι πιο ικανοί, οι πιο εργατικοί και κυρίως οι πιο έντιμοι. Και να θυμάται ο ελληνικός λαός ότι πρέπει να εκλεγούν στην ευρωβουλή άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα να υπηρετήσει αυτούς.

Ας αφήσουμε τους πολίτες να εκφραστούν, θεωρώ ότι οι εξελίξεις θα έρθουν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για να οδηγηθούμε πολύ γρήγορα σε εθνικές εκλογές»

Νίκος Μπελαβίλας: Δημοκρατική ψήφος για την αλλαγή στο Δήμο του Πειραιά

Δήλωση Νίκου Μπελαβίλα : «Εδώ υπήρχε το σχολείο του παππού μου, και του πατέρα μου, το άλλοτε 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιά. Αυτό όμως είναι και το σχολείο που εγώ έμαθα γράμματα. Τους χρωστώ αυτό που είμαι σήμερα. Επιτρέψτε μου να αφιερώσω σε εκείνους, στον πατέρα μου, στους δασκάλους μου, τη σημερινή ψήφο για τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον Πειραιά. Μία ψήφο που θα αθροιστεί δίπλα σε άλλες πολλών χιλιάδων αποφασισμένων συνδημοτών μας. Που θα μας φέρει ξανά σε έναν Πειραιά για όλους και όχι για λίγους».

 

Κώστας Πουλάκης: Η διαδικασία εξελίσσεται , στα 39.063 τμήματα, κανονικά

«Οι Έλληνες πολίτες έχοντας επίγνωση της ιστορικότητας αυτής, θα προσέλθουν στην κάλπη γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι την ιστορία τη γράφουν οι παρόντες και θα δώσουν στα κρίσιμα διλήμματα μία ξεκάθαρη προοδευτική, Αριστερή & αντιφασιστική απάντηση. Καλή ψήφο σε όλους!

Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στς εφορευτικές επιτροπές. Το υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπίσει την πιθανή απουσία, έχει θεσμοθετήσει και στα περισσότερα εκλογικά τμήματα έχει ο δικαστικός αντιπρόσωπος δύο γραμματείς να τον συνδράμουν με το έργο του. Η προσπάθεια που είχε γίνει και η ενημέρωση προς της Περιφέρειες και τους Δήμους είναι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προσβάσιμα για τους πολίτες με κινητικές αδυναμίες. Δεν ήταν εφικτό αυτό παντού. Όμως αυτό που γίνεται είναι ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία και να κατέβει να βοηθήσει τον συμπολίτης μας με αυτή την αδυναμία» δήλωσε.

Νίκος Βούτσης: Για να ξεπεραστεί η κρίση θα πρέπει να φύγουμε από τα μοντέλα που οδήγησαν σε αδιέξοδα

Δήλωση Νίκου Βούτση: «Η ημέρα της Δημοκρατίας, για χιλιάδες συμπολίτες μας που συμμετέχουν στις εκλογές. Είναι πολύ κρίσιμες ιδιαίτερα για την Ευρώπη και το μέλλον της. Ειδικά κρίσιμες εκλογές για τους περιφερειάρχες και τους τοπικούς άρχοντες. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνουν προοδευτικές επιλογές διότι η κρίση για να ξεπεραστεί πρέπει να φύγουμε από τα μοντέλα που οδήγησαν στα αδιέξοδα» δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Θεοχαρόπουλος: Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Ο ελληνικός λαός σήμερα ψηφίζει και αποφασίζει για την πορεία της χώρας μέσα στην Ε.Ε. Ένα αριστερό προοδευτικό ρεύμα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος απέναντι στην ακροδεξιά, στον νεοφιλελευθερισμό και στις συντηρητικές δυνάμεις» δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Με την Προοδευτική Συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η συνεργασία σε προγραμματική βάση είναι ο δρόμος για την επίλυση των πολυσύνθετων προβλημάτων της χώρας. Σήμερα είναι ο ελληνικός λαός που αποφασίζει μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής παράταξης καθώς και ποιες δυνάμεις θα εκφράσουν την πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Και έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του».

Σταύρος Θεοδωράκης: Αποφάσισέ το και ψήφισε

Δήλωση Σταύρου Θεοδωράκη: Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έστειλε μήνυμα στους νέους, λίγο μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. «Απευθύνομαι κυρίως στους νέους και τους λέω ότι για να γεννηθούμε ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε, έφυγε μπροστά, δεν έμεινε να κοιτάει τι κάνουν τα άλλα. Ξεκίνησε και τελικά τα κατάφερε. Αποφάσισέ το, λοιπόν, ξεκίνα και ψήφισε»

Γιώργος Πατούλης: Σήμερα η Αττική κάνει μια νέα αρχή

Η δήλωση του κ. Πατούλη: «Σήμερα η Αττική κάνει μια νέα αρχή. Να αφήσουμε πίσω όσους μας πίκραναν, ότι μας πίκρανε. Φυσικά εμείς μπαίνουμε μπροστά με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για τις δυνάμεις μας αλλά κυρίως θέλουμε να δημιουργήσουμε επιτέλους την αισιοδοξία στους πολίτες της Αττικής μέσα από έργο και από μια διάθεση να πάμε μπροστά την Αττική μας»

 

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο Ελληνικός Λαός να δυναμώσει τη φωνή του

Η δήλωση του κ. Κουτσούμπα: Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα δυναμώσει τη φωνή του. Καλή δύναμη και υγεία σε όλες και όλους.

 

Πρ. Παυλόπουλος: Να αποδείξουμε ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι πολίτες, απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού

Η δήλωση του ΠτΔ: «Σε μια περίοδο κατά την οποία άλλοι λαοί χωρίς να έχουν υποστεί θυσίες εγκαταλείπουν δυστυχώς το σκάφος της Ευρώπης αποδεικνύοντας ότι ταξίδευαν σε αυτό με σημαίες ευκαιρίας, είναι η ώρα εμείς με την ετυμηγορία μας να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε, και πόσο αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί για την υλοποίηση της ενωμένης Ευρώπης, προκειμένου να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί, όχι μόνο για τους λαούς της αλλά για να διαδραμτίσει ένα δημιουργικό πλανητικό ρόλο, ευεργετικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα»

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο εκλογικό τμήμα της Κυψέλης, όπου ψηφίζει

Λίγο πριν ολοκληρώσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με έναν έφηβο έξω από το εκλογικό τμήμα της Κυψέλης

Η δήλωση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

«Σήμερα είναι μία όμορφη μέρα για την Ελλάδα, είναι μέρα Δημοκρατίας, οι πολίτες αποφασίζουν για τους δήμους, τις περιφέρειες, τους εκπροσώπους που θα στείλουν στη Βουλή.

Είναι όμως και μέρα ευθύνης των πολλών, του καθενός και της καθεμίας να υπερασπιστεί τις θυσίες και τους κόπους του λαού . Είναι ώρα και μέρα ευθύνης να επικυρώσει, να εγκρίνει ο καθένας και η καθεμία και να προστατεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. να μην αφήσει καμία χαραμάδα και καμία κερκοπορτα ανοικτή σε κανέναν την επόμενη μέρα να τα πάρει πίσω ή να τα αμφισβητήσει. Σε κανέναν είτε εντός είτε εκτός της χώρας. Είναι η ώρα της ευθύνης των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου»

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμπιστεύομαι την κρίση των πολιτών

 

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη: «Σήμερα είναι μια ηλιόλουστη μέρα για τη δημοκρατία μας. Χαίρομαι που βλέπω μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, τους δικαστικούς αντιπροσώπους που υποστηρίζουν αυτή τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών. Δεν έχουμε να πούμε πολλά σήμερα, εμείς τα έχουμε πει όλα, ο λόγος περνάει στους πολίτες. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους και είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας. Καλή ψήφο»

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Να σχεδιάσουμε την πόλη συμμετοχικά, μία Θεσσαλονίκη εύκολη, μία Θεσσαλονίκη δίκαια»

Δήλωση Κατερίνας Νοτοπούλου: «Σήμερα ανοίγει οριστικά ο δρόμος για το μέλλον», τόνισε η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο 34ο δημοτικό σχολείο, στο κέντρο της πόλης, κι ευχήθηκε οι Θεσσαλονικείς να εμπιστευτούν την ίδια και την παράταξή της για «να σχεδιάσουμε την πόλη συμμετοχικά, μία Θεσσαλονίκη εύκολη, μία Θεσσαλονίκη δίκαια, μία Θεσσαλονίκη αλληλέγγυα, με ανοιχτούς ορίζοντες, μια πραγματική ευρωπαϊκή μητρόπολη, χωρίς κανενός είδος αποκλεισμούς».

Φώφη Γεννηματά: Σήμερα ανοίγει ο δρόμος για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας

Η δήλωση της κ. Γεννηματά: Σήμερα οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά και τον λαικισμό και ανοίγουν το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Κατ. Παπακώστα:  «Εχουμε ως προτεραιότητά μας να εξυπηρετήσουμε την βελτίωση της θέσης της Ελλάδος και του πολίτη»

Η δήλωση της κας Παπακώστα: «Σήμερα είναι μια μέρα ιδιαίτερη. Είναι μέρα εκλογών. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ψηφίζουν για το Ευρωκοινοβούλιο, ψηφίζουν για την Περιφέρεια, για τις Περιφέρειες της χώρας, ψηφίζουν για τους Δήμους της χώρας, για την Αυτοδιοίκηση»
«Όσον αφορά στις Ευρωεκλογές, που είναι και μια εθνική αποτίμηση για το πού θα πάει η Ελλάδα την επόμενη πενταετία και το πώς θα λειτουργήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στην Ελληνίδα και στον Έλληνα με ποιες πολιτικές, θέλω να πω ότι η Νέα Ελληνική Ορμή εδήλωσε «παρών» σε αυτές τις εκλογές, έχοντας ως προτεραιότητά μας να εξυπηρετήσουμε την βελτίωση της θέσης της Ελλάδος και του πολίτη», τόνισε ακόμη.

Παύλος Γερουλάνος:  Ψηφίζουμε για δήμαρχο όχι για κόμματα

Η δήλωση του κ. Γερουλάνου: «Το σημαντικό είναι να κατεβαίνεις, να ψηφίζεις και να συμμετέχεις σε αυτή τη διαδικασία. Ψηφίζουμε για δήμαρχο όχι για κόμματα. Στα χέρια του επόμενου δημάρχου θα είναι η τύχη της πόλης για τα επόμενα χρόνια» δήλωσε αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Παύλος Γερουλάνος.

Β. Λεβέντης:  Πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν Πρέσπες

Δήλωση Β. Λεβέντη: ‘Ενα από τα μηνύματα της κάλπης είναι ότι πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι ζοφερό και για τα δύο κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Νάσος Ηλιόπουλος: Να ζωντανέψουμε τις γειτονιές της Αθήνας

Η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου: Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, σήμερα πιστεύουμε ότι θα είναι μία όμορφη μέρα από την Αθήνα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι για εμάς το πιο σημαντικό θα είναι να ζωντανέψουμε τις γειτονιές της Αθήνας.
Είμαι χαρούμενος γιατί σήμερα δεν ψηφίζω απλά σε ένα εκλογικό κέντρο, αλλά σε ένα από τα σχολεία της γειτονιάς μου και νομίζω θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μία Αθήνα πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή μία Αθήνα αντιφασιστική»

 

 

ροη ειδησεων