Αρχική Οικονομία Σ. Καψώχας: Τα επόμενα μέτρα ανακούφισης των πολιτών

Σ. Καψώχας: Τα επόμενα μέτρα ανακούφισης των πολιτών

Αφορολόγητο και 14η σύνταξη οι νέες παροχές της κυβέρνησης

Άρθρο του Σωτήρη Καψώχα στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Η επαναφορά της 14ης σύνταξης, η μη μείωση του αφορολόγητου και οι στοχευμένες νέες μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και επαγγελματιών αποτελούν τις επόμενες επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία, η εννεαετής περίοδος των τριών μνημονίων.

Μπορεί τα δημοσιονομικά περιθώρια να είναι συγκεκρινένα και οι περιορισμοί στη χρήση του υπερπλεονάσματος δεδομένοι, ωστόσο ούτε κανείς Ρέγκλινγκ ούτε η Κομισιόν μπορούν να αποτρέψουν πλέον την Ελλάδα από το να εφαρμόσει ειδική στρατηγική για να ενισχύσει τις πληγείσες κοινωνικές ομάδες και να τονώσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για το κυβερνητικό έργο δήλωσε ότι η φορολογία πρέπει να μειωθεί εκεί που είναι υψηλή, στοχευμένα, με κριτήριο τη φορολογική δικαιοσύνη, κι αυτό ήδη υλοποιείται με τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης.

Τόνισε όμως ότι η οριζόντια μείωση της φορολογίας είναι επικίνδυνη γιατί από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να στηρίξει τις απαραίτητες δημόσιες δαπάνες σε υγεία, παιδεία, κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο όλες οι χώρες θα παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό τους σε μια πρώτη εκδοχή στην Κομισιόν και σε αυτό το πλαίσιο θα εισαχθεί και το θέμα της μη μείωσης του αφορολόγητου. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι τόσο το αφορολόγητο όσο και η 14η σύνταξη «θα γίνουν στην ώρα τους».

Στο μεταξύ έχουν αρχίσει να υλοποιούνται τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης. Ήδη έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, με χιλιάδες πολίτες να σπεύδουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των φορολογουμένων που έχει οφειλές στις εφορίες ανέρχεται σε περίπου 4,3 εκατ. με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ, ενώ στα ταμεία οι ασφαλισμένοι που χρωστάνε αγγίζουν τα1,2 εκατ. με σύνολο οφειλών κοντά στα 34 δισ. ευρώ. Οι προθεσμίες για την υποβολή της αίτησης έχουν καταληκτική ημερομηνία για τα χρέη προς τις εφορίες, την 28η Ιουνίου και για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία την 30η Σεπτεμβρίου.

ροη ειδησεων