Αρχική Πολιτική "Η εποχή απαιτεί προοδευτικές συγκλίσεις"

«Η εποχή απαιτεί προοδευτικές συγκλίσεις»

«Όσοι με γνωρίζουν δεν εξεπλάγησαν από τη συνεργασία μου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανήκω στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο εδώ και χρόνια», τονίζει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Κόσμος», Πέτρος Κόκκαλης, και συμπληρώνει: «Γι’ αυτό και ανταποκρίθηκα θετικά στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα, διότι εκτιμώ ότι η σημερινή εποχή απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων που θα έχουν στόχο την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και την προώθηση ενός μοντελου βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε ότι αφορά την κρισιμότητα αυτών των ευρωεκλογών ο κ. Κόκκαλης υπογραμμίζει: «Αν δεν κινηθούμε με σύνεση, σχέδιο και προσοχή, τότε η ΕΕ, το σημαντικότερο πείραμα της δημοκρατικής και οικονομικής συνεργασίας στην ανθρώπινη ιστορία, φοβάμαι πως θα αποτύχει παταγωδώς».

  • Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όσοι με γνωρίζουν δεν εξεπλάγησαν από τη συνεργασία μου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανήκω στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό και ανταποκρίθηκα θετικά στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα, διότι εκτιμώ ότι η σημερινή εποχή απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων που θα έχουν στόχο την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και την προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι μια δύσκολη και απαιτητική μάχη, αλλά αν δεν δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά απέναντι στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό που εξουθενώνει κοινωνίες και οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην ακροδεξιά πλάνη, μας περιμένει όλους ένα σκοτεινό μέλλον. Η επόμενη δεκαετία θα κρίνει την φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της ΕΕ, ενώ η επόμενη Ευρωβουλή θα κληθεί να καθορίσει αλλά και να σχεδιάσει τι θα κάνει η Ευρώπη μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις μέχρι το 2030. Θα δημιουργήσουμε μια κλειστή Ευρώπη- φρούριο ή μια ανοιχτή Ευρώπη της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της προόδου;

  • Πόσο κρίσιμες είναι για τη χώρα μας αυτές οι ευρωεκλογές;

Οι πιο κρίσιμες από καταβολής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν δεν κινηθούμε με σύνεση, σχέδιο και προσοχή, τότε η ΕΕ, το σημαντικότερο πείραμα της δημοκρατικής και οικονομικής συνεργασίας στην ανθρώπινη Ιστορία, φοβάμαι πως θα αποτύχει παταγωδώς. Για εμάς ο δρόμος είναι μόνο ένας: εκείνος της βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, των νέων τεχνολογιών και των νεοφυών επιχειρήσεων, της συνεργασίας, της αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και όχι εκείνος του συντηρητισμού, του σκοταδισμού, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

  • Τι είδους μάχες μπορεί να δώσει και τι μπορεί να κερδίσει ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, με ή χωρίς την πολιτική του ομάδα σε μια Ευρώπη που διαφεντεύουν οι «ισχυροί»;

Πολλές, καθημερινές και εξόχως σκληρές μάχες για ριζοσπαστική αλλαγή της κοινωνίας, για κοινούς στόχους με διαφάνεια και συνεργασία, για αειφορία, περισσότερη καινοτομία, αλληλεγγύη, προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα παλέψουμε να εισαχθεί στον πολιτικό διάλογο ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας και παράλληλα μια μέθοδος πολιτικής με μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι εύκολο; Όχι, σε καμία περίπτωση. Αλλά, δεν αισθανόμαστε μόνοι, έχουμε αξιόλογους συμμάχους στην Ευρώπη, στην Αριστερά, στην Κεντροαριστερά και στους Πρασίνους. Όλοι μαζί θα αντιπαρατεθούμε στην ενίσχυση της εθνικιστικής Δεξιάς και των ακραίων οικονομικών πολιτικών λιτότητας, που έχουν φέρει την Ευρώπη σε οριακό σημείο.

  • Και οι νέοι; Ποιος ο ρόλος του σήμερα;

Τα νέα παιδιά πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και βίωσαν τα δεινά της ύφεσης στην Ελλάδα των μνημονίων. Είδαν τους γονείς τους να μένουν άνεργοι, τα χρέη τους να εκτοξεύονται, τη λιτότητα να συντρίβει την ελπίδα τους. Όλα αυτά τα γεγονότα τους έκαναν να απομυθοποιήσουν πλήρως την παραδοσιακή πολιτική. Είναι μια γενιά πραγματιστών, η πρώτη γενιά χωρίς προψηφιακή ζωή. Καθώς, λοιπόν, η χώρα βρίσκεται σε μια φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, έστω και καθυστερημένα, αυτά είναι τα παιδιά που χρειαζόμαστε περισσότερο να δώσουν πνοή με το δημιουργικό τους ταλέντο. Έχω γνωρίσει πολλούς νέους και έχω πειστεί ότι είναι γρήγοροι, ευέλικτοι και επεξεργάζονται τις πληροφορίες ταχύτερα από κάθε άλλη γενιά. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι μπορεί να αποτελέσουν τη «γενιά της μεγάλης ανατροπής».

Έχουν,μπροστά τους βέβαια, έναν Γολγοθά, το νέο εργασιακό τοπίο που έχει διαμορωθεί με την ανασφάλιστη εργασία και μισθούς που ισοδυναμούν με χαρτζιλήκι. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα διότι μας οδηγεί στη μετανάστευση. Στις ηλικίες 20-44 ετών από το 2011 έως το 2018 υπάρχει απώλεια δυναμικού 430.000 ανθρώπων. Μιλάμε για καταστροφή, είναι σαν να αποκοπτόμαστε από το μέλλον. Γιατί αυτά τα παιδιά είναι το αύριο της χώρας. Το σημαντικότερο στοίχημα για το μέλλον της Ευρώπης είναι η δυναμική συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές αλλά και γενικότερα στις εξελίξεις στην Ευρώπη, γιατί αυτοί είναι που τους αφορούν περισσότερο αλλά και αυτοί που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην υπέρβαση των σύγχρονων προκλήσεων.

  • Αν σας ζητούσα να ιεραρχήσετε σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, ποιο θα ήταν αυτό;

Η κλιματική κρίση διότι συνδέεται σχεδόν με τα πάντα. Από την οικονομία και την προσφυγική κρίση μέχρι την άνοδο της ακροδεξιάς και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που αρνείται να δει τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό του αντίκτυπο. Η μεταστροφή της οικονομίας σε οικονομία χωρίς άνθρακα, η αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη, η κυκλική οικονομία και η προώθησης της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι μάχες του σήμερα και απαιτούν ευρύτερες συγκλίσεις.

  • Υπάρχει ελπίδα για τη χώρα μας;

Εννοείται! Αρκεί να είμαστε επινοητικοί και δραστήριοι. Μπορούμε να πρωτοπορήσουμε σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα, η γαλάζια οικονομία, η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, η ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ο.κ.

Απαιτούνται όμως συγκεκριμένες δράσεις, σχέδιο συνέργειες και αποφασιστικότητα. Να συνδυάσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία με τη διαφάνεια, το συλλογικό σχεδιασμό και τη λογοδοσία στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αντίληψης χάραξης και υλοποίησης πολιτικής. Είναι στο χέρι μας αρκεί να ξεπεράσουμε τις παθογένειες που μας κρατούν καθηλωμένους ενώ έχουμε τεράστιες δυνατότητες.

 

ροη ειδησεων