Αρχική Επιστήμη Περιβάλλον Τα σχολεία της Αθήνας διαδηλώνουν για το κλίμα

Τα σχολεία της Αθήνας διαδηλώνουν για το κλίμα

«Δεν είναι του Μαρτίου, δεν είναι του Απριλίου είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου!» και «Καβάλα το ποδήλατο ή πάρε το µετρό και βγάλε από την πρίζα το κλιµατιστικό!» ήταν µερικά από τα συνθήµατα µε τα οποία τα παιδιά µας κάλεσαν να αναλάβουµε δράση για το κλίµα!

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 µε µεγάλο ενθουσιασµό περίπου 1300 µαθητές/ τριες και εκπαιδευτικοί συµµετείχαν σε πορεία για το κλίµα στον πεζόδροµο της Διονυσίου Αεροπαγίτου στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράµµατος «Σχολεία Ανοιχτά στην Προστασία του Κλίµατος και στην Εξοικονόµηση της Ενέργειας, Αθήνα – Βερολίνο». Ο παλµός ήταν ενθουσιώδης µε πολύ µεγάλη συµµετοχή και ευφάνταστα συνθήµατα.

Η πορεία, την οποία συνόδευσε μουσικά η μπάντα του Δήμου Αθηναίων, κατέληξε στην Τεχνόπολη. Μαθητές και μαθήτριες χωρίστηκαν ανά βαθμίδες και ανέγνωσαν τα ψηφίσματα που είχαν προετοιμάσει για το κλίμα. Τα ψηφίσματα επικυρώθηκαν και κατατέθηκαν στη Δημοτική Αρχή.
Ακολούθησε η βράβευση των συμμετεχόντων σχολείων της Α/θμιας από την Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχο για το Παιδί και των σχολείων της Β/θμιας από τον Γιώργο Μπρούλια, Δήμαρχο Αθηναίων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα 54ο και 130ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών παρουσίασαν ζωντανά τα τραγούδια που είχαν ετοιμάσει στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό και παλμό στην εκδήλωση.

Με τη λήξη της τελετής βράβευσης, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση των έργων των σχολείων που συμμετείχαν στην καμπάνια μαθητικής δημιουργίας για το κλίμα (αφίσες, κόμικ, δημιουργικές ιστορίες, φωτογραφίες, κατασκευές, μακέτες κ.ά.).

Η ταυτότητα του προγράµµατος

Το πρόγραµµα υλοποιείται από τον δήµο Αθηναίων, τον «Άνεµο Ανανέωσης«, τη γερµανική Πρωτοβουλία Πολιτών «Σεβασµός στην Ελλάδα«/Respect for Greece και το γερµανικό «Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Θεµάτων» / UfU ενώ υποστηρίζεται από το EUKI/ European Climate Initiative που αποτελεί χρηµατοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερµανίας για θέµατα κλίµατος.

Στο πρόγραµµα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και στοχεύει στην εξοικονόµηση ενέργειας στα σχολικά κτίρια και την ευαισθητοποίηση των µαθητών για την κλιµατική αλλαγή, συµµετέχουν 71 σχολεία του δήµου Αθηναίων µε 200 εκπαιδευτικούς.

«Ορισμένα σχολεία, κυρίως δημοτικά, εξέλεξαν ενεργειακούς επιθεωρητές και έφτιαξαν ομάδες ενεργειακής εποπτείας του σχολείου», εξηγεί στο ert.gr η αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Ηλιοπούλου. «Μέσα στα καθήκοντά τους ήταν να ελέγχουν αν έκλεισαν τα φώτα, οι υπολογιστές, οι βρύσες, αν υπάρχει κάποια διαρροή… Kαταγράφουν τα δεδομένα, ώστε να δουν κατά πόσο οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έχουν πέσει από όταν ξεκίνησε η εποπτεία και διαπίστωσαν ότι όντως σημειώθηκε μείωση της κατανάλωσης«.

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών φάνηκε όταν άρχισαν να πέφτουν και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού στα σπίτια τους, όπως μας λέει η κ. Ηλιοπούλου. «Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν περιορίστηκαν στο σχολείο. Άρχισαν να κυνηγάνε τις μαμάδες, τους μπαμπάδες να κλείνουν τους υπολογιστές, τα φώτα κλπ και διαπιστώνουν και στο σπίτι μείωση της κατανάλωσης. Φαντάζομαι δεν είναι μια τεράστια μείωση, αλλά είναι σημαντικό, γιατί ευαισθητοποιούνται γύρω από αυτό το θέμα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, κυκλοφόρησε στα σχολεία και μια βαλίτσα με διάφορα όργανα μέτρησης. «Είχε πάρα πολύ πλάκα, γιατί άρχισαν τα πιτσιρίκια – οι ενεργειακοί επιθεωρητές – όταν έβλεπαν να ανεβαίνει το διοξείδιο του άνθρακα στην τάξη να ανοίγουν τα παράθυρα μόνα τους ή να λένε: Τώρα κύριε πρέπει να κάνουμε διάλειμμα γιατί έχει πέσει πολύ το επίπεδο του οξυγόνου και το μυαλό μας δεν λειτουργεί κανονικά!«, σχολιάζει γελώντας η κ. Ηλιοπούλου.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, Γιώργος Κόσυβας, σηµείωσε πως η κλιµατική αλλαγή είναι από τις µεγαλύτερες απειλές που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα και δεν πρέπει να την αναβάλλουµε διαρκώς για να λυθεί κάποια στιγµή στο µέλλον, αλλά µε τη συνεργασία των πολιτών, των κυβερνήσεων και των οργανισµών, οφείλουµε να δράσουµε για να προστατέψουµε το κλίµα.

Εκ µέρους του κ. Αναστάση Παπαγεωργίου, διευθυντή πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, µίλησε η Μαρία Δηµοπούλου–υπεύθυνη περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης Α’ Αθηνών, υπογραµµίζοντας πως είναι σηµαντικό όλα τα σχολεία, όχι µόνο του δήµου, να εφαρµόσουν προγράµµατα εξοικονόµησης ενέργειας και όλοι οι µαθητές να µάθουν για την κλιµατική αλλαγή.

Εκ µέρους της κας Ιωάννας Ψίνα, Διευθύντριας Β/θµιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, χαιρετισµό απεύθυνε ο Κωστής Κοντογιάννης, ακαδηµαϊκός συντονιστής του προγράµµατος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι µαθητές µέσα από τη συµµετοχή τους στο πρόγραµµα, συνειδητοποίησαν σε µεγάλο βαθµό το ζήτηµα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τι θα μείνει όμως στην Αθήνα, πέρα απο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα;

«Το έργο είχε και πάρα πολύ σημαντικές παράλληλες δράσεις«, μας λέει ο κ. Κοντογιάννης. «Τρεις ομάδες ανθρώπων επισκέφθηκαν το Βερολίνο για να πάρουν τεχνογνωσία. Είχαμε προμήθεια πολλών επιστημονικών οργάνων για τα σχολεία, τα οποία τα χρησιμοποιήσαμε στο έργο και θα μείνουν στα σχολεία. Με τα χρήματα του προγράμματος εξοπλίσαμε επίσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με υψηλής ποιότητας διατάξεις πειραματικές και τοποθετήσαμε σε 5 σχολεία σύστημα τηλεματικής, δηλαδή κεντρικό έλεγχο της ενέργειας από ένα σημείο μέσα στο σχολείο».
Στόχος είναι εξάλλου µέχρι τη λήξη του έργου να παραδοθεί στη νέα δηµοτική αρχή ένα ολοκληρωµένο σχέδιο δράσης για την προστασία του κλίµατος και την εξοικονόµηση της ενέργειας για τα σχολικά κτίρια του δήµου Αθηναίων.

ΠηγηΕΡΤ

ροη ειδησεων