Αρχική Κόσμος Προς κυβερνητική συνεργασία με τους Podemos ο Πέδρο Σάντσεθ

Προς κυβερνητική συνεργασία με τους Podemos ο Πέδρο Σάντσεθ

Αν και οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι επιθυμούν να κυβερνήσουν μόνοι τους, με τη στήριξη των Podemos και των Πολιτών (Ciudadanos) σε ορισμένα ζητήματα, φαίνεται ότι διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν με τους Podemos.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πέδρο Σάντσεθ και του Πάμπλο Ιγκλέσιας, για να συζητήσουν την κατανομή των υπουργείων στην περίπτωση που επιτευχθεί προγραμματική συμφωνία.

Τα υπουργεία που οι Σοσιαλιστές (PSOE) δεν διαπραγματεύονται είναι τα Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μετά τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Η κυβερνητική συνεργασία φαίνεται αρκετά πιθανή, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, με δεδομένο ότι ήδη έχουν κάνει συμφωνία σε επίπεδο Κοινοβουλίου για την εκλογή των προέδρων των δύο σωμάτων, αλλά και χάρη στη συνεργασία των δύο κομμάτων στις δημοτικές εκλογές σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Από την άλλη πλευρά οι Πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν σε οποιοδήποτε επίπεδο τους Σοσιαλιστές, με τον ηγέτη τους, Άλμπερτ Ριβέρα, να προσπαθεί τηρώντας σκληρή στάση έναντι των Σοσιαλιστών να κερδίσει τον ρόλο του ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας El Pais, ομάδες εργασίας των δύο κομμάτων, Σοσιαλιστών και Podemos μελετούν τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, είτε σε κυβερνητικό είτε σε τοπικό επίπεδο, ενώ οι Podemos φέρονται να ζητούν υπουργικές θέσεις, αλλά καμία από αυτές που ο Σάντσεθ δεν θα ήταν διατεθειμένος να δώσει.
Την ίδια στιγμή οι Unidas Podemos προσπαθούν να πείσουν τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ ότι μια κυβερνητική συμμαχία μεταξύ των δύο κομμάτων θα δώσει δυναμική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ θα εγγυάται σταθερότητα για τη χώρα.
Επιπλέον, κανένα από τα δύο κόμματα δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

ροη ειδησεων