Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Στη ΝΔ επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό φαιδρότητας"

«Στη ΝΔ επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό φαιδρότητας»

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, στην ΕΡΤ1 σχολιάζει τις δηλώσεις Αυγενάκη περί «νοθείας», τις αντιδράσεις της Ε.Ε. στη 13η σύνταξη και τις δηλώσεις Στουρνάρα.

Η συνέντευξη
  • Για τις δηλώσεις Αυγενάκη, Τζαβάρα, Γεωργιάδη…

Θα ήταν σοβαρές οι καταγγελίες αν υπήρχαν στοιχεία. Πρόκειται περί διαγωνισμού φαιδρότητας. Ο κ. Αυγενάκης που έχει ένα ταλέντο στα fake news αλλά παράλληλα έχει και μια θεσμική ιδιότητα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους έλεγε κάτι αόριστα για «κύκλους που διαρρέουν τέτοιες θέσεις και όχι για την κυβέρνηση»…

Εάν υπάρχουν κάποιοι «κύκλοι» που θέλουν να κάνουν κάτι, προφανώς υπάρχει εισαγγελέας και θεσμικοί φορείς που μπορούν να επιληφθούν. Αν θεωρήσουμε ότι είναι μια αστοχία της στιγμής, το γεγονός ότι σήμερα επαναλαμβάνεται από κάποιους δείχνει ότι εκ του μη όντος φτιάχνουν ένα κλίμα στο οποίο βεβαίως εμπλέκουν δικαστικούς λειτουργούς, δικηγορικοί σύλλογοι, η δικαιοσύνη και νομίζω ότι δεν ξέρουν τι λένε.

Τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους; Εντάξει ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος κινείται πάντα στα όρια της παραφιλολογίας και ο οποίος αυτό το κάνει συστηματικά και πολύ καλά, είναι το ταλέντο του αυτό, αλλά η ΝΔ σοβαρά θα πρέπει να τοποθετηθεί.

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ να απαντήσει αν αποδέχεται ή όχι αυτή την φαιδρότητα, διαφορετικά υπάρχει μείζον πολιτικό γεγονός και υπάρχουν αρμόδιοι εισαγγελείς για τα θέματα των εκλογών, υπάρχει και διακομματική επιτροπή…

Αν έχει μείνει ικμάδα σοβαρότητας στη ΝΔ θα πρέπει να αποδείξει αυτό που λέει. Εάν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία νομίζω ότι βρίσκονται στο άκρον άωτον της επιπολαιότητας.

Η άποψή μου είναι ότι αυτή η σημερινή ΝΔ η οποία απέχει πάρα πολύ από ένα σοβαρό κεντροδεξιό ευρωπαικό κόμμα, σαν δομή, σαν φυσιογνωμία, σαν πολιτικός λόγος, ρέπει πάρα πολύ στα fake news, σε μια αντιθεσμική επιπολαιότητα και μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι αντιπολιτεύεται έτσι δίνοντας πάσες στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να διαγκωνίζονται στην πιο μεγάλη φαιδρότητα καλά θα κάνουν να φερθούν θεσμικά. Παρακολουθώ και τα πιο μεγάλα στελέχη της ΝΔ τα οποία παρακολουθούν αμήχανα όλη αυτή τη διαδικασία.

  • Σχετικά με τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Η ακραία συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Επίσης υπάρχει η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκφραστεί σωστά. Ο λόγος του όταν δεν είναι οργανωμένος κάνει πολλά βήματα και λέει πράγματα τα οποία πιστεύει, δεν μπορεί να κρύψει την κρυφή ατζέντα του. Όταν μιλάει αυθόρμητα και όταν εκφράζεται όπως πραγματικά θέλει να εκφραστεί λέει απίστευτα πράγματα, όπως αυτό που είπε για τον χώρο της υγείας με την συνδιοίκηση ιδιωτικού και δημοσίου μάνατζμεντ και να πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω ιδιωτών. Αυτά που είπε παραβιάζουν το δημοσιουπαλληλικό δίκαιο, παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τα λέει ένας άνθρωπος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός.

Πέρα από το σκληρό πρόγραμμά του, λοιπόν, υπάρχει και μια αδυναμία του αρχηγού της ΝΔ να εκφραστεί στην ώρα του και προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

  • Δίνετε χρήματα πριν την ώρα τους, προεκλογικά;

Οχι, δεν δίνουμε χρήματα προεκλογικά, θα δώσουμε κι άλλα στο τέλος του χρόνου, γιατί ο δημοσιονομικός χώρος μας δεν θα εξαντληθεί. Ο προγραμματισμός μας είναι μέχρι το 2022 και επομένως ότι εξαγγέλλεται θα αποδοθεί όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί. Αν έχουμε αυτή την πορεία που έχουμε στο τέλος του χρόνου θα δώσουμε κι άλλα χρήματα.

Τα μέτρα θα τα κάνουμε μονιμότερα. Δηλαδή θα αποδίδουμε 13η σύνταξη στο ύψος που καταβάλλεται τώρα καθώς θα γίνει και η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ και των άλλων φόρων.

Η σύνταξη του Ιουνίου δίνεται στις 24 Μαΐου, γιατί στις 27 που πρέπει να αποδοθεί είναι ημέρα Δευτέρα, μία μέρα μετά τις εκλογές και προφανώς θα υπολειτουργούν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτό είναι μια πάγια πρακτική, δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται.

Η συζήτηση περί των μέτρων δεν είναι κάτι που γίνεται ξαφνικά τώρα, για μας δεν γίνονται εκλογές τώρα, γίνονται τον Οκτώβριο. Τα μέτρα έχουν θεσμοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Δεν θα μπορούσαμε να τα υλοποιήσουμε τον Φεβρουάριο γιατί δεν είχαμε τα αποτελέσματα από την απόδοση του δημοσιονομικού χώρου. Τώρα γνωρίζουμε την υπεραπόδοση, τώρα επιστρέφουμε το επιπλέον ποσόν στους πολίτες. Κινούμαστε σε ασφαλές δημοσιονομικό περιβάλλον.

  • Για τις δηλώσεις Στουρνάρα

Οι δηλώσεις Στουρνάρα είναι πρόβλημα δικό του και όχι δικό μας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι στο Eurogroup οι οποίοι έχουν κάποιον προβληματισμό για τα μέτρα υπερ των πολιτών που υλοποιούμε. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι είναι υπερ μας. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και η υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή, οι κινήσεις που κάνει μια κυβέρνηση στον αντίποδα της λιτότητας έχει επιπτώσεις και στις άλλες χώρες. Δεν έχει διατυπωθεί καμία ένσταση προς την Ελληνική πλευρά. Το αντίθετο μάλιστα, οι ίδιοι στην Ευρώπη, έχουν αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν πολιτικές λιτότητας πολύ πιο άδικες και βίαιες από όσο δικαιολογούσε η περίσταση. Το έχει αναγνωρίσει μάλιστα ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Στουρνάρας και ο ρόλος του είναι πράγματι να είναι πολύ σφιχτός και προσανατολισμένος σε πολιτικές λιτότητας. Κατά κάποιον τρόπο, θα έλεγα, ότι δικαιολογείται. Ο κ. Στουρνάρας όμως, δεν ξεχνάμε ότι είχε ως στρατηγική την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, είχε εκφράσει το πρόγραμμά του περί οιωνοί λιτότητας, πολύ καιρό πριν βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Είναι μια πάγια άποψή του, που φυσικά δεν μας αφορά σαν κυβέρνηση γιατί έχουμε το δικό μας σχεδιασμό.

Ακούμε τις διάφορες κριτικές, καλές ή κακές που κάνει, αλλά άλλη είναι η δουλειά του και άλλη η δουλειά μας.

Οι δηλώσεις του αν τρομάζουν τις αγορές; Το 2016 και η ΝΔ και ο κ. Στουρνάρας μας έλεγαν ότι οποιαδήποτε καταβολή μερίσματος θα δημιουργούσε πρόβλημα στον σκληρό εποπτικό μηχανισμό. Μάλιστα τότε είχαμε να κλείσουμε μια πολύ σκληρή αξιολόγηση. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Δεν μας δημιούργησαν πρόβλημα παρόλο που καταβάλλαμε το μέρισμα.

Όλα αυτά έχουν μια αξία όταν γράφονται αλλά έχουν και μια δυναμική. Άλλαξε το περιβάλλον, άλλαξαν οι πολιτικές συνθήκες στην Ευρώπη και το 2017 και το 2018 βρεθήκαμε σε μια απόλυτη αρμονία με τους εταίρους μας και δώσαμε παραπάνω κοινωνικά μερίσματα.

Προφανώς δεν συμφωνούμε σε όλα, ούτε και θα συμβεί αυτό στο μέλλον, προφανώς και δεν θα κάνουμε δημοσιονομικά άλματα, φυσικά δεν θα δημιουργήσουμε ελλείμματα. Ότι σχεδιάσουμε θα το σχεδιάσουμε με γνώμονα πράγματι να μην παράγουμε ελλείμματα αλλά από την άλλη μεριά, ως κυβέρνηση της Αριστεράς, οτιδήποτε παράγεται από την οικονομία θα επιστρέφει σ’ αυτούς που παράγουν και πρέπει να κερδίσουν. Και αυτοί που παράγουν είναι η ίδια η κοινωνία, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους.

 

 

 

 

 

ροη ειδησεων