Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις Τσακαλώτος: Δουλεύουμε με σχέδιο και πρόγραμμα- Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα...

Τσακαλώτος: Δουλεύουμε με σχέδιο και πρόγραμμα- Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα (video)

"Τροπολογίες σήμερα στη Βουλή, για τον ΦΠΑ σε καφέ, για επιβράβευση συνεπών φορολογουμένων και αύξηση ακατάσχετου με ρήτρα συνέπειας"

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην Πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ανέλυσε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Η συνέντευξη

 • Ο κ. Μητσοτάκης σας θεωρεί αξιόπιστο συνομιλητή σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα. Τι λέτε;

Έξυπνοι άνθρωποι είσαστε, καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μια επικοινωνιακή πολιτική γιατί όπως κυκλοφορεί στην πιάτσα προσπαθεί να δημιουργήσει σφήνα ανάμεσα σε καλούς και σε κακούς, αλλά δεν «τσιμπάμε».

 • Τα θετικά μέτρα σας κατηγορούν ότι είναι προεκλογικά τερτίπια προκειμένου να αναστρέψετε το κλίμα…

Θα ήταν όπως τα λέτε αν δεν είχαν αρχίσει τα καλά μέτρα από τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβρη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ένα πακέτρο μέτρων 900 εκατ. ευρώ και για την ειδική αγωγή και για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυταπασχολούμενων και για μείωση άλλων φόρων, άρα έχουμε ένα σχέδιο. Πρώτο μέρος του σχεδίου μας ήταν να βγούμε από το μνημόνιο, μετά να πάρουμε κάποια μέτρα ελάφρυνσης και μετά σιγά σιγά έχουμε μια προοπτική ότι κάποια πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος ακόμη, αλλά σιγά σιγά από τον Σεπτέμβρη ανακοινώνουμε μέτρα ελέαφρυνσης. Φτάσαμε στον Απρίλη, είδαμε τα περιθώρια του δημοσιονομικού μας χώρου και τώρα μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο πάλι. Εχουμε ένα πακέτο πιο κοινωνικό για το 2019 και ένα πακέτο πιο αναπτυξιακό για το 2020.

 • Αυτό το πακέτο δημιουργείται από το υπερπλεόνασμα. Ποιος σας υποχρεώνει να έχετε υπέρβαση στο πλεόνασμα;

Δύο απαντήσεις. Η πρώτη απάντηση είναι ότι στα 4 χρόνια που δουλεύουμε, είχαμε το ερώτημα για την απόδοση των μέτρων. Εμείς είχαμε πολύ διαφορετική άποψη μέσα από τις μελέτες μας, από αυτήν που είχε το ΔΝΤ και η Κομισιόν. Άρα δεν ήταν στο χέρι μας να βάλουμε τους φόρους και τις δαπάνες που εμείς θέλαμε γιατί υπήρχε επιβολή. Αυτοί, όπως αποδείχθηκε, έκαναν λάθος και είχαμε δίκιο εμείς.

Τώρα που είμαστε  μια κανονική χώρα μπορούμε να κάνουμε τον δικό μας προϋπολογισμό, με τα δικά μας τα στοιχεία, με τη δική μας την κατάρτιση. Έχουμε δημιουργήσει στο υπουργείο μας, μια εξαιρετική ομάδα που «έχει μάθει γράμματα» και στους θεσμούς. Αυτό το λέω για τους «τεμπέληδες» δημοσίους υπαλλήλους.

 • Συνεχίζετε να παίρνετε έγκριση από τους θεσμούς…

Όλες οι χώρες. Όταν είσαι στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, πρέπει να παραθέσεις τον προϋπολογισμό και να τον συμφωνήσεις. Εχετε δει και την συζήτηση στην Ιταλία και τα προβλήματα που έχουν.

Άρα, τώρα εμείς που είμαστε εκτός μνημονίου και έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και έχουμε βρει και τον χώρο μας, έχουμε τα στοιχεία όλα να κάνουμε την πολιτική που θέλουμε. Αυτό δεν το κάνει η ΝΔ. Η ΝΔ μας λέει «γιατί δεν δώσατε όλη την 13η σύνταξη», χωρίς να μελετά. Η απάντηση είναι ότι εμείς συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα. Δίνουμε κάτι σε όλο τον κόσμο.

 • Δεν θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι το επίδομα αυτό…

Πείτε το όπως θέλετε, δεν θα διαφωνήσουμε στον ορισμό, το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι θα πάρουν την 13η  σύνταξη, με αυτή θα ζήσουν, θα βοηθήσουν τα παιδιά τους, θα βοηθηθούν επίσης με το επίδομα στέγασης…

Το ερώτημα για μένα λοιπόν, δεν είναι αυτό. Το ερώτημα είναι πως καταθέτουν τροπολογίες ενώ δεν έχουν προσδιορίσει τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε.

Ο συντηρητικός στους αριθμούς κος Χουλιαράκης, γιατί αυτή είναι η δουλειά του, κοστολόγησε τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη στα 5 δισ. ευρώ για το 2019 και 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Δεν μας απάντησε ποτέ αν είναι τόσο ή όχι, ο κ. Μητσοτάκης.

Εμείς δουλεύουμε με ένα σχέδιο και ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε αξιόπιστοι.

 • Διατηρείτε οριζόντιους φόρους υψηλούς. Τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, τον φόρο στον καφέ

Τον ΕΝΦΙΑ τον μειώσαμε και θα τον μειώσουμε και το 2019 και το 2020. Η απάντηση είναι η εξής στα ερωτήματα που θέτετε: Πόσο ήταν το έλλειμμα το 2009; Ήταν 15%! Είναι δυνατόν να μην χρειαστούν νέοι φόροι και περικοπές; Δεν το φέραμε εμείς του 15%… δεν κάναμε εμείς οικονομική πολιτική το 2008, 2007 κλπ… όπου ξοδεύανε και έκαναν παροχές χωρίς να έχουν τα χρήματα. Αυτά ήταν παροχές. Δίνανε κάτι που δεν τον είχαν κοστολογήσει και δεν είχαν τον δημόσιο χώρο γι’ αυτό.

Είδηση σήμερα είναι ότι στη Βουλή θα υπάρξουν τροπολογίες για τον καφέ στο ράφι. Δεν ξέρω το ποσοστό ακριβώς, σε δύο ώρες θα το ακούσετε.

Θα έχετε και για τα υπόλοιπα ροφήματα σήμερα ειδήσεις από την Βουλή. Μακάρι να είχαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να χαμηλώσουμε το ΦΠΑ και για τον καφέ στην εστίαση, αλλά δεν τον έχουμε.

Δουλεύουμε με σχέδιο και με πρόγραμμα μέσα στις δυνατότητές μας. Είναι παροχή ότι κάναμε προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή; Είναι παροχή το επίδομα στέγασης; Όχι, όταν έχεις δημοσιονομικό χώρο πρέπει να δώσεις και στην ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική πολιτική.

 • Ως πότε θα χρηματοδοτεί η μεσαία τάξη τα κοινωνικά προγράμματα μιας κυβέρνησης;

Η μεσαία τάξη δεν έχει γονείς και παιδιά που πηγαίνουν στο νοσοκομείο και στο σχολείο; Άρα έχουν και στη μεσαία τάξη οφέλη. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι χάσαμε το 25% του εισοδήματός μας από το 2009 έως το 2014. Το καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να φτάσεις στο επίπεδο αυτό μέσα σε 4 χρόνια;

Η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η μείωση των εισφορών τους δεν είναι ελάφρυνση;

 • Μείωση αφορολογήτου

Και πέρυσι τέτοια εποχή με ρωτάγατε για την περικοπή στις συντάξεις και σας έλεγα ότι δεν θα γίνει περικοπή. Μας χλευάζανε, μας έλεγαν ότι κοροιδεύουμε τους συνταξιούχους, αλλά οι συντάξεις δεν μειώθηκαν. Όπως είπα τότε το ίδιο σας λέω και τώρα για το αφορολόγητο.

Τα μέτρα που ανακοινώσαμε για το 2020 θα τα δείτε στον Προυπολογισμό του 2020, τον Σεπτέμβρη του 2019.

Για την οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως λέει η ΝΔ επαναλανβάνω ότι είναι μια μεγάλη αδικία.

 • Τεκμήρια: είναι παράλογος και άδικος ο τρόπος υπολογισμού

Αν με ρωτάτε αν το φορολογικό σύστημα είναι δίκαιο, απαντώ ότι προφανώς και ειναι άδικο. Αλλά εδώ έχουμε μια προϊστορία και μια κουλτούρα πληρωμής. Σιγά σιγά την αλλάζουμε. Εμείς κάνουμε το εξής: Σιγά- σιγά και χτυπώντας τη φοροδιαφυγή κάνουμε καλύτερο το σύστημα. Αυτό όμως θα πάρει χρόνο, δεν μπορώ να σας πω ψέμματα. Δεν μπορώ να σας εξηγήσω πως γίνεται όταν σε ένα εστιατόριο όταν πηγαίνει ο ελεγκτής να είναι όλος ο κόσμος με τον εστιάτορα και όχι με τον ελεγκτή. Αυτό είναι μια κουλτούρα που αλλάζει σιγά σιγά.

Επιτέλους πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί ο Έλληνας πολίτης ότι οι δαπάνες που γίνονται ως αντιστάθμισμα με τους φόρους του, κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Έχω την εντύπωση ότι ο Έλληνας έχει μια εμπειρία 100 χρόνων όπου το κράτος δεν χτίστηκε για να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες, δεν ήταν αξιόπιστο.

Η ΝΔ μιλά μόνο για φοροελαφρύνσεις, εμείς λέμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος με καλύτερους γιατρούς, καλύτερους δασκάλους και καλύτερο φορολογικό σύστημα. 4 χρόνια είμασταν υπό πολύ μεγάλη πίεση, με πολύ μεγάλη επιτήρηση, προσπαθήσαμε να κάνουμε μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, ότι καλύτερο με το νόμο Σταθάκη παρόλες τις αντιρρήσεις των θεσμών που μας ζήταγαν να προστατεύονται τα σπίτια μόνο όσων έπαιρναν το ΚΕΑ. Εμείς καταφέραμε να το αλλάξουμε αυτό. Μέσα σε 4 χρόνια δεν μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα.

 • Θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση για τους συνεπείς φορολογούμενους;

Εμείς κάνουμε διάφορα πράγματα για να μην μπουν μέσα στις ρυθμίσεις οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θα δώσω πάλι μια είδηση για τους συνεπείς: Σύντομα θα φέρουμε μια επιβράβευση για αυτούς που πληρώνουν τους φόρους εφ’απαξ και την είχαμε κόψει. Δεν μπορώ να πω τώρα το ποσοστό, το συζητάμε.

Δεύτερον το ακατάσχετο: Θα φέρουμε σήμερα μια τροπολογία που θα έχει αύξηση του ακατάσχετου από τα 1200 ευρώ. Του ακατάσχετου που το χτίζει ο πολίτης με ρήτρα συνέπειας.

 • Κερδίσατε τις εκλογές με μνημόνιο. Ρωτούν πως είναι δυνατόν ένας μαρξιστής οικονομολόγος να εφαρμόζει τέτοια δημοσιονομική πολιτική.

Διπλή απάντηση. Μία για το παρελθόν, μία για το μέλλον. Το καλοκαίρι του 15 πήγα στην Πρέβεζα και οι πολίτες μου ζήτησαν να μην διανοηθούμε να κάνουμε πίσω. Την Αριστερά οι πολίτες την θέλουν όταν η ανεργία είναι στο 28% για να την ρίξει και όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αν μου πεις ότι η Αριστερά δεν έχει κανένα λόγο στα δύσκολα θα έπρεπε να πάμε σπίτι μας.

Δεύτερη απάντηση για το μέλλον:  Γιατί οι σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί θέλουν να μιλάνε και να μαθαίνουν από μας; Τώρα με τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς η Αριστερά με τα προτάγματά της γίνεται κατανοητή και αντιληπτή από όλο τον κόσμο.

 • Σας ευχόμαστε να βρεθείτε με την Σκάρλετ Γιόχανσον…

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, «από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί… »

 

 

 

 

ροη ειδησεων