Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Το ήθος και το ύφος της Αριστεράς έχει προέλθει από πολύχρονη αγωνιστική...

«Το ήθος και το ύφος της Αριστεράς έχει προέλθει από πολύχρονη αγωνιστική διαδρομή»

"Δεν υπάρχει σήμερα μια πορεία κοινωνικής απελευθέρωσης και δημοκρατικής διεύρυνσης"

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς»

Η συνέντευξη

  • Η εικόνα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά την έναρξη της συζήτησης της Πρότασης Ψήφου Εμπιστοσύνης

Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια συνεδρίαση για την οποία δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε. Μια συνεδρίαση που δεν εμπεριείχε τα ουσιαστικά προβλήματα τα οποία θα περίμεναν να ακούσουν οι πολίτες. Ήταν μια αντιπαράθεση με ευθύνη του προέδρου της ΝΔ που είχε να κάνει με τις οικογένειες.. Δημιούργησε με πρωτοβουλία και με ευθύνη του, μια συζήτηση η οποία ήταν έξω από τα πραγματικά προβλήματα, μια συζήτηση τοξική.

Είναι ανθρώπινο κανείς να αντιδρά όταν του γίνεται προσωπική επίθεση. Όμως ο Πρωθυπουργός ανέκτησε την ψυχραιμία του, αποκατέστησε την εικόνα που πρέπει να έχει το Κοινοβούλιο και έβαλε το επίπεδο πάλι στη συζήτηση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε αντιδράσεις και από τον κόσμο αλλά και από στελέχη της ΝΔ.

Ξεκίνησε με μια συζήτηση για μομφή προς τον κ. Πολάκη και μια άστοχη δήλωσή του για τον κ. Κυμπορούπολο σε ένα τουίτ. Από πότε μια άστοχη δήλωση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο για μομφή εναντίον υπουργού; Να ήταν για μια πράξη του υπουργού να το δεχτούμε, αλλά ένα τουίτ που δεν ήταν υβριστικό μάλιστα.

Είπα τρία πράγματα για τη δήλωση Πολάκη: Αδικεί το τεράστιο έργο που έχει κάνει σαν αναπλ. Υπουργός Υγείας, αδικεί το κυβερνητικό έργο όπου αυτός και ο κ. Ξανθός το έχουν φέρει εις πέρας και είπα ότι πράγματι δεν εκπροσωπεί αυτό που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως. Αυτό είναι μια πολιτική κριτική και ο κ. Πολάκης απέδειξε ότι την άκουσε και μέσα στη βουλή που μίλησε διόρθωσε με τον τρόπο του κάποια λανθασμένη τοποθέτησή του. Ουσιαστικά με την ομιλία του αμέσως επόμενου ομιλητή του κ. Δένδια, ήρθη η πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη.

Πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες συνεδριάσεις στη Βουλή οι οποίες συσκοτίζουν και παραπλανούν και δημιουργούν μια εικόνα ότι η πολιτική ξεπέφτει σε πολιτική. Ή ότι η πολιτική μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης της αντι-πολιτικής και εννοώ τους Νεοναζί. Η κρίση στον πολιτικό λόγο έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να τρίβουν τα χέρια τους.

  • Έχει χαθεί ο πολιτισμός του πολιτικού λόγου και αυτό το βλέπουμε σε πάρα πολλές εκφάνσεις της πολιτικής.

Αισθάνομαι από μικρό παιδί στην Αριστερά ότι οι αξίες που έχω και σήμερα είναι αποτέλεσμα της διαπαιδαγώγησης, της ιδεολογικής διαπαιδαγώγησης στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Πιστεύω ότι το ήθος και το ύφος που έχουμε χαρακτηρίζει το χώρο της Αριστεράς. Δεν λέω ότι μόνο εμείς έχουμε δημοκρατικό ύφος και ήθος. Υπάρχουν και αλλού, αλλά η δική μας πορεία είναι μια πορεία διαμόρφωσης ενός ηθικού πλεονεκτήματος μέσα από μια πολύχρονη αγωνιστική διαδρομή. Η παράταξή μας σήμερα είναι μια παράταξη ζώντων τε και τεθνεόντων.

  • Χρόνια τώρα ακόμη και τα δελτία Τύπου των κομμάτων καταλήγουν σε μια εξυπνάδα και σε μια «μαγκιά»…

Είναι η τηλεοπτική αντίληψη της πολιτικής, η έλλειψη επιχειρήματος, η αντίληψη του να «ταπώσω τον αντίπαλο».  Υπάρχουν πράγματι κυρίαρχα φαινόμενα μερικές φορές που δεν είναι καινούρια είναι παλιά. Θυμίζω την σύγκρουση για το «φώς και το σκοτάδι», που είχε χαρακτηριστικά πολιτικά, θυμίζω την Αυριανή με τις πλαστές φωτογραφίες του Μητσοτάκη και τα ss, επίσης με τη Δήμητρα Λιάνη. Αυτά είναι στοιχεία που έχουν στοιχειώσει τον πολιτικό μας βίο. Δεν γίναμε ξαφνικά πολιτισμένοι ή απολίτιστοι.

Η διαφορά μας σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει η δύναμη των αξιών που υπήρχε τότε. Δεν υπάρχει σήμερα μια πορεία κοινωνικής απελευθέρωσης και δημοκρατικής διεύρυνσης. Δυστυχώς ο κερδισμένος μέσα από αυτά είναι η αδιαφορία από τους πολίτες στην πολιτική και η αντι-πολιτική στάση. Η Αριστερά σήμερα θέτει μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική ατζέντα που απασχολεί τον πολίτη και σ΄αυτή την ατζέντα πρέπει να αντιπαρατεθούν οι εναλλακτικές προτάσεις. Αυτό έκανε στη βουλή ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν ακούσαμε αντίθετη πολιτική άποψη από τον κ. Μητσοτάκη. Ακούσαμε μόνο ηθικολογία που είναι η παραπλανητική θέση της ηθικής.

  • Καταγγελίες για την Μαρέβα Μητσοτάκη

Τα ζητήματα που αφορούν την κ. Μητσοτάκη δεν αποτέλεσαν ποτέ  κεντρικό πολιτικό λόγο της Αριστεράς, της Κυβέρνησης. Αντίθετα, ακόμη και τώρα που γνωρίζουν όλοι ότι είναι λάσπη, αποτελούν κεντρική πολιτική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κεφαλογιάννης έβγαλε ψεύτικη φωτογραφία, με την γκεμπελική προπαγάνδα και μετά έβγαλε μια μισή συγνώμη. Αυτό είναι το αποκλειστικό προνόμιο ενός ανθρώπου που δεν σέβεται την δημοκρατία.

Για να ολοκληρώσω, ο κ. Κεφαλογιάννης που είναι σήμερα υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, ελέγχεται στην Ευρώπη γιατί εισέπραττε χρήματα παρανόμως που ήταν των συνεργατών του. Σ’ αυτό θα περίμενα μια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, ο κ. Κεφαλογιάννης ελέγχεται από τον «Ευρωπαϊκό ΣΔΟΕ».

  • Για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ 

Από το 2012 και μετά υπήρξε μια κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και μια ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι προφανές ότι οι δύο πόλοι του δημοκρατικού χώρου, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, συγκροτούνται σχηματισμοί συνεργασίας με πρόσωπα και με κοινωνικές δυνάμεις.

Τα πρόσωπα αυτά που είναι τώρα στην κυβέρνηση έχουν κάνει μια σαφή πολιτική επιλογή στήριξης της κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα αν ενοχλούνται κάποιοι ή δεν ενοχλούνται, η διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας έχει μια αντικειμενική πορεία. Βεβαίως έχει σημασία το πρόγραμμα και οι αξίες που εξυπηρετούν οι υπουργοί. Όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης υπηρετούν μια στόχευση και ένα πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών και όχι των λίγων.

  • Πως κρίνετε την υπουργοποίηση του Θεοχαρόπουλου που θεωρείται από κάποιους προϊόν συναλλαγής;

Όποιος το λέει αυτό πρέπει να το αποδείξει. Είναι αποτέλεσμα των διεργασιών που συνέβησαν στο μικρό κόμμα που εκπροσωπεί, την ΔΗΜΑΡ. Το έχει εξηγήσει και ο ίδιος. Επαναλαμβάνω είναι εύκολο να τραυματίζουμε τη δημοκρατία με θεωρίες περί συναλλαγών, αλλά η ουσία είναι ότι σήμερα είμαστε σε μια μεταβατική φάση του πολιτικού συστήματος που θα υπάρξουν συνθέσεις και αντιπαραθέσεις και ζυμώσεις.

  • Παροχολογία 20 μέρες πριν τις εκλογές;

Η λέξη έχει έναν υποτιμητικό χαρακτήρα. Αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι παροχές ή ικανοποίηση ώριμων δικαιωμάτων των πολιτών; Όποτε και να τα αναγγέλλαμε θα έλεγαν ότι προσπαθούμε να εξαγοράσουμε. Δεν έχουμε μέτρα «Τσοβόλα Δώστα Όλα», έχουμε μέτρα μιας μικρής ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας και του πολίτη. Είναι κοστολογημένα και τα αποδέχονται και οι εταίροι μας και μέτρα που ανταποκρίνονται στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και αυτό αποδεικνύεται και από την αντίδραση και των αγορών.

  • Για την επιστολή των 64 καθηγητών που επικρίνουν την κυβέρνηση

Αυτή είναι μια επιστολή από κάποιους ανθρώπους που ήταν κυβερνητικά στελέχη την εποχή των μνημονιακών κυβερνήσεων. Επιστολή αυτών που λέγονται «οργανικοί διανοούμενοι» του μνημονιακού κατεστημένου. Έχουν δικαίωμα προεκλογικά να βγάζουν ένα μανιφέστο στήριξης στη ΝΔ, δεν θα τους σχολιάσω.

 

 

ροη ειδησεων