Αρχική Πολιτική Επίθεση Βέμπερ κατά των θετικών μέτρων Τσίπρα

Επίθεση Βέμπερ κατά των θετικών μέτρων Τσίπρα

Για «ανεύθυνες οικονομικές αποφάσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού έκανε λόγο ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Βαυαρός πολιτικός, θερμός σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και γνωστός για τις πολεμικές του θέσεις κατά των ελληνικών συμφερόντων, δεν άφησε ούτε τη χθεσινή μέρα να πάει χαμένη. Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της δέσμης θετικών μέτρων από τον πρωθυπουργό, βάλθηκε κατά ολόκληρης της κοινωνικής ατζέντας που αφορά την Ευρώπη και προωθεί συστηματικά ο προοδευτικός πολιτικός χώρος.

«Ο λαός της υπόλοιπης Ευρώπης δεν πρέπει να πληρώσει για τις συνέπειες [των κοινωνικών μέτρων Τσίπρα]. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης στους ανέργους». Συγκεκριμένα, ο Βέμπερ χαρακτηρίζει ως «λάθος» το σύνολο των μέτρων ανακούφισης, μην κάνοντας διάκριση μεταξύ μέτρων άμεσης ανακούφισης και αποκατάστασης των αδικιών της κρίσης όπως η 13η σύνταξη που περιλαμβάνεται στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ήδη από τη φετινή χρονιά.

Τα παραπάνω έλαβαν χώρα στο debate του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, του ARD, όπου σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι δύο πολιτικοί «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για τη μεταναστευτική πολιτική, την πολιτική για το κλίμα, την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και θέματα όπως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, η διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών, ο ρόλος των λόμπι στην Ε.Ε.

«Ο Βέμπερ κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα», γράφει σήμερα και το θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών, τονίζοντας το σημείο της ομιλίας του όπου αναφέρει πως «αυτά τα πράγματα δεν έχουν σχέση με αλληλεγγύη» – συνδυάζοντας το επιχείρημά του για τις αλλαγές που εφάρμοσε η Γερμανία με βάση την «Ατζέντα 2010». Για να λάβει την απάντηση από τον κ. Τίμερμανς πως «η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει και αυτή τους μισθούς της», αναφερόμενος στο χρόνιο πάγωμα των μισθών στη χώρα του κ. Βέμπερ.

Τις δηλώσεις Βέμπερ σχολίασαν στο twitter o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Nίκος Παππάς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης.

Πηγηleft.gr

ροη ειδησεων