Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις Ελευθερία Αγγέλη: Ευρώπη για τα συμφέροντα των λαών και όχι των «εκλεκτών»

Ελευθερία Αγγέλη: Ευρώπη για τα συμφέροντα των λαών και όχι των «εκλεκτών»

Η Ελευθερία Αγγέλη, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια ευρωβουλευτής με τον συνδυασμό «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», μίλησε στο thefact.gr για την ανάγκη αλλαγής πλεύσης της Ε.Ε., σχετικά με τα πληγέντα από την κρίση κράτη και όχι μόνον:

«Οφείλει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή μας το επόμενο διάστημα αφενός η ανάσχεση του brain drain, αφετέρου η παροχή κινήτρων για την επιστροφή των νέων που ήδη έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό», δήλωσε για τους νέους ανθρώπους, κι εξήγησε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο, ιδίως στα πεδία της εργασίας και της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, είπε πως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης σε μία πιο δημοκρατική κατεύθυνση και τόνισε ότι η Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί να ενώσει τις φωνές «όλων εκείνων που δεν θέλουν να γυρίσουμε σε ένα χρεωκοπημένο καθεστώς αδιαφάνειας και σκανδάλων».

Η Ελευθερία Αγγέλη είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές MSc International Banking and Finance στο University of Strathclyde στη Γλασκόβη.

Από το 2016, είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ασχολείται με την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τους Προϋπολογισμούς. Είναι, επίσης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από το 2017, μέλος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς από το 2016.

Ολόκληρη η συνέντευξή της στο TheFact

  • Βλέποντας το βιογραφικό σας, αντιλαμβάνομαι πως, παρά το γεγονός ότι είστε πολύ νέα, έχετε ήδη εμπειρία στην πολιτική: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Αριστερά κ.ά. – στο αντικείμενό σας φυσικά. Πώς κρίνετε τη σχετική πολιτική που έχει εφαρμοστεί από πλευράς ΕΕ; Είναι ευεργετική για όλα τα κράτη-μέλη;

Είναι σαφές ότι, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε στο δρόμο της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ακραίας λιτότητας. Αυτή η επιλογή ευνόησε φυσικά τις ισχυρές επιχειρηματικές ελίτ και τις μεγάλες βιομηχανίες, ρίχνοντας όλο το βάρος στις κοινωνικές πλειοψηφίες, στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το αποτέλεσμα ήταν να ενταθούν εξαιρετικά οι κοινωνικές ανισότητες και να αναδειχθούν κράτη «πρώτης» και «δεύτερης» κατηγορίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά επηρεάστηκαν πολύ λιγότερο από την οικονομική κρίση, τη στιγμή που οι αντίστοιχες του Νότου σχεδόν διαλύθηκαν και αναγκάστηκαν να λειτουργούν υπό καθεστώς ασφυκτικής επιτροπείας.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αλλάξει άμεσα κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας για εκείνα τα κράτη – μέλη που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση και θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα των λαών και όχι των «εκλεκτών».

  • Οι νέοι χτυπήθηκαν όσο κανείς άλλος μέσα στην κρίση: ανεργία στα ύψη, ανασφάλεια για το μέλλον κ.λπ. Χιλιάδες κατέφυγαν στη λύση του εξωτερικού που για πολλούς ήταν μονόδρομος. Αναστρέφεται η κατάσταση ή είναι μακρύς ο δρόμος; Τι αφουγκράζεστε από την κοινωνία;

Πράγματι όλα τα προηγούμενα χρόνια η οικονομική κρίση και οι πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής στην Ελλάδα ώθησαν πολλούς νέους και νέες να αναζητήσουν εργασία ή ευκαιρίες για σπουδές στο εξωτερικό. Το φαινόμενο του brain drain, όπως ονομάζεται, έχει βέβαια αρνητικές συνέπειες από δύο όψεις. Πρώτον, οι νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, κάτι που επιβαρύνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο. Δεύτερον, η χώρα στερείται ενός πολύτιμου επιστημονικού, καλλιτεχνικού και εργατικού δυναμικού, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά στο πεδίο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ως προς το ερώτημά σας, η κατάσταση φυσικά αναστρέφεται και πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή μας το επόμενο διάστημα αφενός η ανάσχεση του brain drain, αφετέρου η παροχή κινήτρων για την επιστροφή των νέων που ήδη έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο, ιδίως στα πεδία της εργασίας και της εκπαίδευσης. Αναφορικά με την εργασία, είναι αναγκαίο να αναβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των νέων και να καταπολεμηθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία που παράγει ανασφάλεια και φόβο. Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι θετικά και κρίσιμα βήματα, αλλά πρέπει να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στην προστασία των εργαζομένων και στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Αναφορικά με την εκπαίδευση, είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα κονδύλια που είναι αφιερωμένα στην έρευνα, ώστε να παρέχονται κίνητρα στους νέους ανθρώπους, ώστε να πραγματοποιούν τα μεταπτυχιακά ή διδακτορικά τους προγράμματα στα εγχώρια ιδρύματα και μετέπειτα να συνεχίζουν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία στην Ελλάδα.

  • Προσωπικά, τι θα διεκδικούσατε περισσότερο στην Ευρωβουλή; Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές (επί του τομέα σας πάντα) που θα συνέβαλλαν στην προσπάθεια να γείρει η πλάστιγγα προς την αντίθετη μεριά;

Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης σε μία πιο δημοκρατική κατεύθυνση. Ένα σχέδιο που θα βάζει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των πολλών και το συμφέρον των λαών, με κεντρικούς πυλώνες την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνουν άμεσα νομοθετικές κινήσεις για την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός οργάνου που εκλέγεται από τους λαούς της Ευρώπης και αντλεί νομιμοποίηση από εκεί, σε αντίθεση με τεχνοκρατικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στην εργασία, οι οποίες θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες όλων των κρατών, βάζοντας φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία. Βασικό μας μέλημα οφείλει φυσικά να είναι η θωράκιση των ευάλωτων ομάδων, ιδίως των μεταναστών και των προσφύγων, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, των ΑμεΑ, μέσα από τη θεσμοθέτηση των αυτονόητων κοινωνικών δικαιωμάτων, που θα τους επιτρέπουν να διαβιώνουν ισότιμα με τους υπόλοιπους. Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει από τις κύριες προτεραιότητές μας η λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, που θα οδηγήσουν το μοντέλο παραγωγής και διάθεσης ενέργειας σε μία πιο φιλική για το περιβάλλον κατεύθυνση.

  • Στην Ελλάδα προχωρά η ανάπτυξη; Βλέπουμε σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και στον τουρισμό. Είναι μια νέα εποχή αναφορικά με την οπτική, με την οποία προσεγγίζουμε την οικονομία στην Ελλάδα; Ένα νέο μοντέλο;

Είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελούσε πάντα και αποτελεί μία τεράστια πηγή εσόδων για την Ελλάδα, τη «βαριά μας βιομηχανία», όπως συχνά λέγεται. Δικαίως, βέβαια, εφόσον η χώρα διαθέτει σπάνια φυσική ομορφιά και προσφέρει πάμπολλες επιλογές, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών.

Παράλληλα, στον χώρο της ενέργειας, πραγματοποιούνται κινήσεις για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, που βρίσκεται κάτω από το ελληνικό έδαφος.

Οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας μπορούν να δώσουν σημαντικές λύσεις στην εγχώρια οικονομία και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι «βιώσιμη» και «δίκαιη». Θα είναι τέτοια, αν σέβεται τα όρια και τις δυνατότητες του περιβάλλοντος και των επιμέρους οικοσυστημάτων, ιδίως όμως αν συνυπολογίζει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, με έμφαση στις πιο ευάλωτες και οικονομικά ασθενείς πληθυσμιακές ομάδες.

Επομένως, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών, σχετικά με τον τουρισμό και την ενέργεια, πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην επιβαρύνει υπέρμετρα την καθημερινή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, ενώ τα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει να αποδίδονται σε εκείνους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, δηλαδή στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

  • Ευρώπη και νεοφιλελευθερισμός, αλλά κι Ευρώπη και φασισμός. Το ξαναζούμε και αυτό, σε σημαντικό βαθμό και στη χώρα μας. Είστε νέος άνθρωπος και είμαι βέβαιος πως αγωνιάτε για τη φόρα που έχει πάρει ο φασισμός. Μήπως το προοδευτικό κομμάτι της Ελλάδας και κυρίως οι νέοι της, που στην Ιστορία πρωτοστατούσαν στους αγώνες κατά του φασισμού, δεν έχουν αντιδράσει όσο θα έπρεπε;

Οι πολιτικές δυνάμεις της ακροδεξιάς βρήκαν την ευκαιρία, μέσα στις εκρηκτικές συνθήκες που δημιούργησε η παρατεταμένη κρίση, να ξεδιπλώσουν την «ατζέντα» τους, που είναι βασισμένη στην ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Σε όλη την Ευρώπη, μορφώματα με αναφορά στο ρατσισμό και το φασισμό κέρδισαν έδαφος, μαζί με το ζωτικό χώρο να παρεμβαίνουν στην δημόσια σφαίρα, διαδίδοντας τις ιδέες του μίσους απέναντι στο «διαφορετικό». Σήμερα, αυτές οι δυνάμεις έχουν πια ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις και διεκδικούν να εδραιώσουν τη θέση τους τόσο στα εθνικά Κοινοβούλια, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός από τη συνειδητή επιλογή των νεοφιλελεύθερων ελίτ να φορτώσουν όλο το βάρος της κρίσης στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, ένας δεύτερος παράγοντας που επέτρεψε την δυναμική άνοδο των ακροδεξιών μορφωμάτων ήταν η αδράνεια των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων και βέβαια της Αριστεράς, να προτείνουν ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό εναλλακτικό σχέδιο, απέναντι στην ακραία λιτότητα. Αυτή η αδυναμία έθρεψε την αποστροφή των νέων για τα κοινά, πάνω σε μία επιπόλαιη αντίληψη ότι «τίποτα δεν αλλάζει» ή ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη να πείσουμε τους νέους ανθρώπους ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι η δομική προϋπόθεση, για να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες. Ότι μόνο αν αγωνιστούμε συλλογικά, θα μπορέσουμε να πετύχουμε νίκες, να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Ότι αν δεν παλέψουμε εμείς για το μέλλον μας, θα είμαστε πάντα μία «χαμένη γενιά». Ότι καθένας και καθεμία από εμάς μπορεί και οφείλει να βάλει ένα λιθαράκι, για να ορθώσουμε τείχος απέναντι στον φασισμό και το ρατσισμό.

  • Η Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει σημαντικό ρόλο; Προβλέπετε να συσπειρώνει τους προοδευτικούς πολίτες απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης, δημιουργώντας εστίες και αντανακλαστικά μέσα στην κοινωνία ή θα είναι απλώς ένα σώμα ψηφοφόρων που θα εκφράζει την αντίρρησή του στις πολιτικές των εν λόγω δυνάμεων μόνο δια μέσου της κάλπης;

Μέσα από τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ενώσει τις φωνές όλου του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Όλων εκείνων που δεν θέλουν να γυρίσουμε σε ένα χρεωκοπημένο καθεστώς αδιαφάνειας και σκανδάλων. Όλων εκείνων που ονειρεύονται μία κοινωνία χωρίς ανισότητες, χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις. Όλων εκείνων που επιθυμούν τη συνέχιση των ριζοσπαστικών και προοδευτικών τομών, που έχουν υλοποιηθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Η μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος είναι αναμφίβολα πολύ ελπιδοφόρα και μας γεμίζει αισιοδοξία. Μεγάλες συγκεντρώσεις, μαζικότατες εκδηλώσεις, επιτυχημένες περιοδείες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, διαβούλευση με τους πολίτες, δείχνουν ότι η κοινωνική πλειοψηφία στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Έχουμε την πεποίθηση, και για αυτό θα αγωνιστούμε, αυτή η προσπάθεια να μην καταγραφεί μόνο στο επίπεδο των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά να επεκταθεί σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε γειτονιά, όπου ζουν, εργάζονται και δημιουργούν νέοι και μεγαλύτεροι άνθρωποι. Διότι μόνον έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε τα θεμέλια για μία κοινωνία που θα σέβεται και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολλών.

ροη ειδησεων