Αρχική Κόσμος Λαβρόφ-Πομπέο: Η στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα θα είναι καταστροφική (upd)

Λαβρόφ-Πομπέο: Η στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα θα είναι καταστροφική (upd)

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως την κατάσταση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επίλυση της κατάστασης στην Βενεζουέλα καθώς οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου θα ήταν καταστροφικές.

«Από τις επαφές που είχα με Αμερικανούς και άλλους συναδέλφους, Ευρωπαίους και Λατινοαμερικανούς, μπορώ να πω ότι δεν βλέπω να υπάρχουν θιασώτες μιας απερίσκεπτης στρατιωτικής λύσης. Ελπίζω ότι αυτή η αντίληψη, την οποία έχουν όλοι, θα μετατραπεί και σε πρακτική πολιτική, ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση, επειδή μια τέτοια λύση θα ήταν καταστροφική» υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός. Απάντησε μάλιστα καταφατικά όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει, αν και οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν την ίδια αντίληψη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Αμερικανό ομόλογό του, δόθηκε έμφαση στην πραγματική πολιτική και όχι στις δηλώσεις που γίνονται δημόσια.

«Δεν προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε σε εκείνες τις δηλώσεις, που ακούγονται σε δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται υπό την επίδραση πολλών πραγμάτων, που κατά κανόνα δεν έχουν σχέση με την πραγματική πολιτική. Προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στην πραγματική πολιτική. Το πετύχαμε αυτό» δήλωσε ο Λαβρόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

Το κύριο θέμα των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ήταν η κατάσταση στην Βενεζουέλα. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, την Συρία όπως και για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας.

Λαβρόφ και Πομπέο πραγματοποιούν πλήρους σχήματος συνομιλίες για δεύτερη φορά. Πρώτη φορά είχαν συναντηθεί στο περιθώριο της ρωσο-αμερικανικής συνάντησης κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι τον Ιούλιο του 2018.

Ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Τραμπ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αντίθετα εξέφρασε την ελπίδα ότι η δυνατότητα για μια τέτοια συνάντηση θα υπάρξει.

«Οι πρόεδροι έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν, όταν θα έχουν μια τέτοια δυνατότητα. Είμαι πεπεισμένος ότι η δυνατότητα θα υπάρξει και αυτό θα ανακοινωθεί από το Κρεμλίνο» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Πομπέο επιτεύχθηκε πρόοδος ως προς την προώθηση του πρόσφατου διαλόγου που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών.

«Πιστεύω ότι κάναμε ένα πολύ καλό βήμα προς το εμπρός όσον αφορά την προώθηση εκείνων των συζητήσεων οι οποίες έγιναν τηλεφωνικά μεταξύ των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν μερικές μέρες» επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Όπως είχε ανακοινώσει στις 3 Μαΐου το Κρεμλίνο, Πούτιν και Τραμπ κατά την διάρκεια μιας μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία και επιβεβαιώνοντας την πρόθεση τους να ενεργοποιήσουν τον διάλογο σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της στρατηγικής σταθερότητας.

ροη ειδησεων