Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις «Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει νέο πακέτο θετικών μέτρων»

«Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει νέο πακέτο θετικών μέτρων»

«Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα αφορούν έναν συνδυασμό φοροελαφρύνσεων από τη μία μεριά και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους από την άλλη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις.

Οι 120 δόσεις

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, ο κ. Μαντάς είπε: «Αυτή η δυνατότητα που έχουμε για την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που αφορά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και προς τους Δήμους προκύπτει γιατί πραγματικά έχουμε βγει από τα μνημόνια, πραγματικά η οικονομία μας βρίσκεται σε μία πορεία ανάκαμψης […] Όλα τα χρέη προς τα ταμεία και την εφορία για εκατομμύρια συμπολίτες μας ρυθμίζονται με μηνιαίες δόσεις 30 έως 50 ευρώ, ως κατ’ ελάχιστη δόση. Υπάρχουν δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο ότι για τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται για πρώτη φορά κούρεμα της ασφαλιστικής οφειλής, δηλαδή, επανυπολογίζεται η οφειλή με βάση την κατώτατη εισφορά -παράδειγμα ένας που έχει μια παλιά συνολική οφειλή 24.400 που επανυπολογίζεται, η νέα οφειλή είναι 8.150, υπάρχει ένα ποσοστό μείωση 66,6%. Είναι τρομερή διευκόλυνση και απεγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη λόγω του ότι η οφειλή τους ήταν πάνω από 20.000 ευρώ. Το δεύτερο, που αφορά την εφορία, είναι ότι μπορούν να μπουν στη ρύθμιση οι πάντες, με βάση το σύνολο της οφειλής τους και τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται οι δόσεις, αλλά ισχύει ότι μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Το αφορολόγητο

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα κατάργησης του προνομοθετημένου μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, απάντησε: «Για κάθε σοβαρό και αντικειμενικό παρατηρητή του πώς εξελίσσονται τα πράγματα είναι απολύτως θέματα αντιπερισπασμού και επικοινωνίας, με την έννοια ότι όπως και πέρυσι που καταργήσαμε -επειδή πράγματι είχαμε σχέδιο και είχαμε τον δημοσιονομικό χώρο να το κάνουμε- το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων -καταργήσαμε αυτό το μέτρο που είχαμε αναγκαστεί να πάρουμε στη δεύτερη αξιολόγηση- έτσι και στον καιρό του θα έχουμε τη δυνατότητα και τα επιχειρήματα να πείσουμε ότι αυτό το μέτρο δεν προσφέρει στην οικονομία, δεν προσφέρει στην ανάπτυξη και, άρα, θα έχουμε τη δυνατότητα και αυτό το μέτρο να το καταργήσουμε με ασφάλεια».

ροη ειδησεων