Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Μόνο με την συναίνεση της κοινωνίας μπορεί να αντιμετωπιστεί ο φασισμός"

«Μόνο με την συναίνεση της κοινωνίας μπορεί να αντιμετωπιστεί ο φασισμός»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, στο Πρώτο Πρόγραμμα

  • Τα θετικά μέτρα που προαναγγέλλει η κυβέρνηση είναι παροχές ή πρόκειται για ουσιαστικά μέτρα που έχουν κάποια βάση και προοπτική;

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση διοικεί μια απελευθερωμένη χώρα εδώ και και επτά, οκτώ μήνες. Επί 3,5 χρόνια περνούσε τον γολγοθά του μνημονίου και σήμερα νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι ακόμη και η αντιπολίτευση έστω και σιωπηλά παραδέχεται ότι έχουμε βγει από το μνημόνιο.

Αυτά τα μέτρα που έρχονται είναι επόμενο να πρέπει να ψηφιστούν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Δεν είναι μέτρα αποσπασματικά,  έχουν μια ροή και όλα κατευθύνονται προς την ανακούφιση του κόσμου ο οποίος υπέστη πολλά δεινά στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Τα μέτρα αυτά έρχονται το ένα μετά το άλλο για να συμπληρώσουν και να δώσουν μια ανάσα στον κόσμο. Δεν θα γίνουμε πλουσιότεροι με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, απλώς δημιουργείται η αίσθηση ότι είμαστε πιο ασφαλείς. Θυμίζω πριν από μερικά χρόνια τις ουρές που σχηματίζονταν για να επιστρέψουμε τις πινακίδες των αυτοκινήτων μας. Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη άνεση, βλέπεις κόσμο στο δρόμο να κυκλοφορεί.. Αυτά σημαίνουν ότι ο κόσμος που κρατούσε τα λεφτά για ώρα ανάγκης, σήμερα έχοντας το αίσθημα ασφαλείας κάνει πράγματα που ανακουφίζουν τη ζωή του.

  • Τα μέτρα αυτά θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα βοηθήσουν στη μείωση του ποσοστού ανεργίας;

Πρώτα πρέπει να σταθεροποιηθεί η οικονομία μας και μετά να πάμε στην ανάπτυξη. Δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη όταν δεν έχεις σταθερή και διασφαλισμένη οικονομία. Αυτό ακριβώς γίνεται. Μην νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τα επιδόματα που δίνει.. Είναι μόνο μια ανακούφιση για να μπορέσει να περάσει στο επόμενο βήμα. Δεν είναι παροχές αυτά τα επιδόματα.

Σχετικά με την ανεργία, είναι πολύ σημαντικό ότι έχει πέσει δέκα μονάδες, και βέβαια θα προτιμούσαμε να έχουμε σταθερές θέσεις εργασίας, αλλά η χώρα πέρασε μια οδύνη, μια καταστροφή.. Ταυτόχρονα πρέπει να επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν από την πατρίδα μας και πήγαν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Προοδευτική Συμμαχία 

Είναι γεγονός ότι αυτή η Συμμαχία διαρκώς διευρύνεται. Ξεκίνησε περιορισμένη και σήμερα έχει απλωθεί αρκετά. Οι φωνές που ακούγονται και κάνουν αρνητική κριτική είναι φωνές απελπισίας. Θα έπρεπε να κρατήσουν τα κεκτημένα, αυτοί που φωνάζουν σήμερα κάποια στιγμή θα έρθουν προς την πλευρά μας. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε μεμονωμένα σε ένα μεγάλο ζήτημα όπως είναι η Ευρώπη και η οποία σήμερα αντιμετωπίζει ένα τρομερό δίλημμα. Ή θα αφήσουμε την ακροδεξιά, τη βία, τον φασισμό να επεκταθεί ή θα προσπαθήσουμε να τον σταματήσουμε, όχι με τη βία βέβαια, αλλά  με τον διάλογο και την διεύρυνση του προοδευτικού μετώπου.

Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένα κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του δεν μπορούσε να το κάνει, γιαυτό και στράφηκε σε προοδευτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, όλοι μαζί να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επιμένω ότι αυτές οι αρνητικές φωνές που ακούγονται είναι φωνές απελπισίας και θα περιοριστούν και θα μας πλησιάσουν κι άλλοι.

  • Φτάνει απλά ένα μέτωπο Προοδευτικών δυνάμεων; Επενεργούν κι άλλοι παράγοντες, υπάρχει θέμα με την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, με το προσφυγικό…

Φυσικά και δεν φτάνει. Δεν είναι μόνο το οικονομικό ζήτημα της Ευρώπης, είναι και η λιτότητα που διαρκεί χρόνια και παρατείνεται, είναι το ζήτημα το προσφυγικό. Όταν βγαίνει ο Βέμπερ που προαλείφεται για την προεδρία της Κομισιόν και η ΝΔ του συμπαραστέκεται, και μιλά για «κλειστά σύνορα», πως θα το σταματήσεις αυτό; Με το να αποτρέψεις να αναλάβει αυτός τα ηνία της Ε.Ε. Αυτό θα το πετύχεις μόνο αν οι προοδευτικές δυνάμεις σταματήσουν αυτή την επιλογή. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα. Ο διάλογος όταν διευρύνεται μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Μέσα από την κατανόηση και την συναίνεση του κόσμου, μόνο, τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις τον φασισμό. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την διαφώτιση από ανθρώπους που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

 

ροη ειδησεων