Αρχική Πολιτική Η «Εβδομάδα των Παθών» του Μητσοτάκη

Η «Εβδομάδα των Παθών» του Μητσοτάκη

«O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη απαντήσει στο αίτημα της κυβέρνησης για debate ανακοινώνοντας την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Σοφίας Ζαχαράκη, στη χθεσινή νέα πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για τηλεμαχία των κ. κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

«Επιπλέον, και η ίδια η επιλογή του κ. Τσίπρα να μετατρέψει προεκλογικά την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, φοβούμενος την αποδοκιμασία του κ. Πολάκη ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων προσδίδει στην εν λόγω κοινοβουλευτική συζήτηση το χαρακτήρα ενός τριήμερου ντιμπέιτ», ανέφερε η ίδια.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι μέγιστης πολιτικής σημασίας η εφ’ όλης της ύλης και αναλυτική συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων και πολιτικών θέσεων, που θα συμβάλλει στην σφαιρική ενημέρωση των πολιτών για όλα τα μεγάλα ζητήματα και διλήμματα της περιόδου» ενόψει των ευρωεκλογών, τις οποίες χαρακτηρίζει «από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών για το μέλλον της Ε.Ε.».

Στα παραπάνω, που ανέφερε η πρόσκληση της κ. Σβίγκου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε λίγο αργότερα πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τον δημόσιο διάλογο, φοβάται την ένδεια των επιχειρημάτων του, φοβάται την πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα».

«Εβδομάδα της ανάσας, της ελπίδας για τους πολλούς»

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα το βράδυ της Παρασκευής (3/5), από τα Χανιά, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, όπου απηύθυνε ομιλία σε εκδήλωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία θα γίνει το «debate της Βουλής» και το οποίο θα απασχολήσουν, αναγκαστικά, και τα λεγόμενα θετικά μέτρα που θα καταθέσει η κυβέρνηση, έκανε λόγο για «Εβδομάδα των Παθών μεταχρονολογημένα για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά η εβδομάδα της ανάσας, της ελπίδας για τους πολλούς».

Το… τελειωτικό χτύπημα

Προανήγγειλε ότι «εμείς -και αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα- θα έρθουμε τις επόμενες μέρες όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις που θα κάνουμε, αλλά για να πούμε στον λαό ότι είμαστε σε θέση εδώ και τώρα να μειώσουμε τους φόρους, να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις, όχι με αντάλλαγμα φρικαλέες μεταρρυθμίσεις αλλά έχοντας ήδη πετύχει και αξιοποιήσει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, γιατί όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο μας όπλο».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι για αυτό τον λόγο τώρα μπορεί η κυβέρνηση αυτή την απόδοση της οικονομίας να τη μοιράσει με δικαιοσύνη στον λαό.

«Δεν ερχόμαστε για να πούμε θα, αλλά ερχόμαστε -και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσετε- για να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, γι’ αυτούς που σήκωσαν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο για την έξοδο από την κρίση».

Αδύνατο σημείο της ΝΔ ο… Μητσοτάκης

Επιπλέον, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ουδείς σε αυτό το τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος και όσο και αν προσπαθήσει το πικρό ποτήρι δε θα το αποφύγει».

Σχολίασε δε πως «δεν είναι υπερβολή να πω ότι ακόμα και ο κόσμος της ΝΔ καταλαβαίνουν ότι έχουν έναν αρχηγό που αποτελεί το αδύνατο σημείο της παράταξής τους στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην εξουσία».

Θετικά μέτρα

Υπενθυμίζεται πως αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση, από την πλευρά της κυβέρνησης, θετικών μέτρων τα οποία αφορούν ελαφρύνσεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας, με τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει ότι το νομοσχέδιο των 120 δόσεων -για ασφαλιστικά ταμεία και εφορία- θα κατατεθεί είτε το Σάββατο, είτε τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια, το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να διαχειριστεί -και στη συνέχεια ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει, όπως αναφέρει συχνά ο πρωθυπουργός- μία σειρά μέτρων της «ατζέντας Τσίπρα».

Σημειώνεται πως στην κυβέρνηση εξετάζουν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, τον μηδενισμό εισφοράς αλληλεγγύης και τη μη μείωση του αφορόλογητου, ανάμεσα σε άλλα μέτρα, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στοχεύουν στην ανακούφιση των στρωμάτων της κοινωνίας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και τα οποία αναμένεται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

ροη ειδησεων