Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δημιουργήσει προβλήματα στην Πειραιώς και όχι στην...

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δημιουργήσει προβλήματα στην Πειραιώς και όχι στην Κουμουνδούρου»

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Παπαδημούλης, στο One.tv

  • Σχετικά με τις εκλογές στην Ισπανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει ως κόμμα της Αριστεράς, που θα παραμείνει στην Αριστερά, να έχει διευρυνόμενα ερείσματα και καλές σχέσεις και με τους Σοσιαλιστές και με τους Πράσινους. Δεν χαλάμε σχέσεις ούτε με τον κ. Μπούλμαν, ούτε με κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει και με την συμβολή του Τσίπρα και με την ενεργητική δική μου συμβολή εδώ και τριάμισι χρόνια να έχει διευρυνόμενες σχέσεις, συνεργασίες και στήριξης και από την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών και τον Μπούλμαν και με τον Πιτέλα και με τον Τίμερμανς που προχθές ήρθε στην Ελλάδα και μίλησε κατά της δεξιάς, πολύ διαφορετικά απ’ ότι μιλάει η Φώφη Γεννηματά.

Στην δε Ισπανία έχουμε δυο προοδευτικά κόμματα που κατάφεραν να υπερνικήσουν το αντίπαλο δέος που ήταν το σενάριο συμμαχίας Δεξιάς- Ακροδεξιάς συν τους Φιλελεύθερους του Ριβέρα. Ο Ιγκλέσιας με τον Σάντσες ήδη συζητούν για τη διαμόρφωση μιας νέας μεγάλης πλειοψηφίας. Είναι θετικό ότι σε μια μεγάλη χώρα του νότου κέρδισαν οι προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά. Ο μεγάλος χαμένος αν θέλουμε να συζητήσουμε πολιτικά είναι το κόμμα- αδερφάκι της ΝΔ που έχασε τη μισή του δύναμη, για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι πήγε πολύ δεξιά και οι ψηφοφόροι ψήφισαν την Χρυσή Αυγή της Ισπανίας, το ορίτζιναλ από το ιμιτασιόν, και ο δεύτερος λόγος λέγεται διαφθορά.

Εμένα αυτή η ευρωομάδα της Αριστεράς μου έχει κάνει την τιμή να με προτείνει ομόφωνα ως τον Αριστερό Αντιπρόεδρο. Οι δε ευρωβουλευτές μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν με 75% και έτσι είμαι και ο μόνος Έλληνας αντιπρόεδρος και ο μόνος από την Αριστερά. Εκπροσωπώ και την πατρίδα μου και την Αριστερά. Σε όλες τις πολιτικές ομάδες υπάρχει μια γκάμα απόψεων. Στην δεξιά υπάρχει και ο Γιούνγκερ και ο Όρμπαν ο ακροδεξιός. Υπάρχει πολυχρωμία. 240 κόμματα από 28 κράτη- μέλη συγκροτούν 8 πολιτικές ομάδες. Το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είναι ο βασικός πυλώνας της ευρωομάδας της Αριστεράς και την ίδια στιγμή έχει διευρυνόμενη απήχηση και στηρίγματα και στους Σοσιαλιστές και στους Πράσινους σε σημείο που έρχεται ο Μπούλμαν στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό, οργανώνει η ομάδα των Σοσιαλιστών διάλογο, καλούμαι να συμμετέχω, κλείνει τη συζήτηση ο Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά όχι μόνο δεν πάει αλλά δίνει και εντολή ότι όποιος πάει θα διαγραφεί.

  • Γιατί δεν πείστηκε η Κεντροαριστερά, πχ η κ. Γεννηματά;

Καταρχήν η κ. Γεννηματά και το σημερινό ΚΙΝΑΛ εκπροσωπούν ένα τμήμα της Κεντροαριστεράς, το υπόλοιπο τμήμα θα το βρείτε στην κάλπη των ευρωεκλογών να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Οικοδομούμε μια Συμμαχία, εδώ και 3 χρόνια, μια Προοδευτική συμμαχία, στην Ευρώπη και τώρα το υλοποιούμε και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακούτε καλά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και από τους Πράσινους. Γιατί έχουν καταλάβει και αυτοί και ο Τίμερμανς και ο Μπούλμαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγικά κερδίσει τον χώρο. ως η βασική δύναμη στον Αριστερό Προοδευτικό Χώρο.

Αυτό το είπε και ο ίδιος ο κ. Τίμερμανς όταν πριν από ένα μήνα είχε έρθει στην Ελλάδα και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να συνεργαστούν όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Τώρα απευθυνόμαστε σε δυνάμεις πέραν της Αριστεράς, όχι για να κάνουμε ένα κοινό κόμμα, αλλά για να κάνουμε μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία. Υπάρχουν προοδευτικοί πολίτες οι οποίοι δεν εκφράζονται από το αλληθώρισμα του ΚΙΝΑΛ προς την Δεξιά και αυτή η εγκατάλειψη της πάγιας γραμμής του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά ότι «στρατηγικός αντίπαλος του πάλαι ποτέ μεγάλου ΠΑΣΟΚ είναι η Δεξιά»… τώρα ακούνε μια Φώφη Γεννηματά να λέει ότι «στρατηγικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Πολύς κόσμος στην Κρήτη που βρισκόμουν πριν λίγη ώρα και που ψήφιζε δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και έχει ρίζες δημοκρατικές, τώρα θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κάνει ανοίγματα πολιτικά με τους εξής όρους:

  1. Με τη θέσπιση της απλής αναλογικής να μπούμε στη λογική της συνεργασίας
  2. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Η κ. Γεννηματά έχει κάνει ένα τραγικό λάθος. Έχει κολλήσει στην εποχή των Σαμαροβενιζέλων, έχει κάνει και ένα στρατηγικό λάθος ότι καταψήφισε την απλή αναλογική.
  • Έχετε κυβερνήσει με τις ψήφους ενός ακροδεξιού εταίρου

Με ενοχλεί η υποκρισία που λένε «ακροδεξιός ο Καμένος, αλλά μια χαρά παιδί ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης». Αυτό το λένε όσοι έκαναν κυβέρνηση μαζί τους. Το να απολογηθούν δεν τους καθαγιάζει, είναι ακροδεξιοί με πατέντα. Τους είχε απέξω ο Καραμανλής, τους έβαλε στο κόμμα ο Σαμαράς και τους αναβάθμισε ο Μητσοτάκης.

Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛΛ ήταν μια καταναγκαστική συνεργασία γιατί κανείς άλλος δεν προσφερόταν να συνεργαστεί και να στηρίξει το 2015 κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΠΟΤΑΜΙ. Το γεγονός μάλιστα, ότι 7 από τους 11 βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ έχουν πάει στη ΝΔ κάτι λέει.

Επίσης, πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Βενιζέλος, δεν κρύβουν ότι επιθυμούν την επανάληψη του μοντέλου «Σαμαροβενιζέλοι» που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο 4,5%.

Ο στόχος μας είναι και πιστεύω θα το πετύχουμε, να μην γίνει Πρόεδρος της Κομισιόν οπ Βέμπερ. Διότι ο Βέμπερ είναι πιο δεξιός και από τον Σόιμπλε, μίλησε για Grexit πριν από τον Σόιμπλε, όλες οι θέσεις του είναι αντίθετες με τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως με τα κονδύλια του προϋπολογισμού και πιστεύω ότι θα φτιάξουμε μια πλειοψηφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πει όχι στον Βέμπερ. Ήδη έχουμε το όχι της Αριστεράς, των Πράσινων, των Σοσιαλιστών και εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να έχουμε το όχι και του Μακρόν και του Φερχόφσταντ. Υπάρχουν άλλα ονόματα ανάμεσά τους και του κ. Τίμερμανς που θα μπορέσουν να παίξουν αυτό τον ρόλο, αλλά αυτή η συζήτηση θα αρχίσει μετά τις ευρωεκλογές. Ο Βέμπερ εκφράζει την δεξιά Γερμανοκρατία. Ότι χειρότερο αυτή τη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης.

Μου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής όπως είχε γίνει και το 2014. Έμεινα 5 χρόνια στην Ευρωβουλή και βοήθησα και τη χώρα και το κόμμα μου, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, διεκδικώ και την τελευταία ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και έναν από τους 4 σταυρούς προτίμησης γιατί πιστεύω ότι έχω ακόμη δουλειά να κάνω. Το αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην Πειραιώς παρά στην Κουμουνδούρου.

 

ροη ειδησεων