Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Στόχος της Αριστεράς είναι να λύνει προβλήματα των πολιτών, δεν είναι αφηρημένο...

«Στόχος της Αριστεράς είναι να λύνει προβλήματα των πολιτών, δεν είναι αφηρημένο ιδεολόγημα»

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, στην ΕΡΤ1.

Η συνέντευξη

  • Για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην Ισπανία κερδίσανε τις εκλογές οι απόψεις οι οποίες στην Ελλάδα χτίζονται από την Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα, μια Συμμαχία των Αριστερών, των Δημοκρατικών, των Προοδευτικών δυνάμεων, είναι αυτό το οποίο κέρδισε στην Ισπανία.

Δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι το Λαϊκό Κόμμα έχασε το 60% από τις έδρες και το 50% της δύναμής του και οι Σοσιαλιστές κέρδισαν υιοθετώντας μια αριστερή στροφή, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους Podemos.  Αυτή η αριστερή στροφή είναι το πολιτικό μήνυμα και για την Ελλάδα, γι’ αυτούς οι οποίοι επεξεργάζονται σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών ώστε να κάνουν συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία.

Εμείς λέμε με σαφήνεια, κυβέρνηση με Νέα Δημοκρατία και με Χρυσή Αυγή, δεν πρόκειται να κάνουμε. Οι άλλες δυνάμεις να τοποθετηθούν με σαφήνεια, αν την επομένη των εκλογών θα συνεργαστούν με την Νέα Δημοκρατία και την Χρυσή Αυγή. Εμάς με τη ΝΔ μας χωρίζει ένα τεράστιο ιδεολογικό φάσμα. Αυτό είναι το πολιτικό μας πλαίσιο. Τώρα, οι εντός της χώρας σοσιαλδημοκράτες πρέπει να απαντήσουν γιατί κλείνουν το μάτι στον κ. Μητσοτάκη και γιατί υιοθετούν δεξιές πολιτικές.

  • Για την κατάθεση τροπολογίας- στις 2 Μαΐου- από τη ΝΔ, για κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου

Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης ως απεγνωσμένος θα κάνει τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού. Γνωρίζουμε όλοι ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μια διαδικασία διαβουλεύσεων και χρειάζεται επίσης και η κατάλληλη στιγμή, δεν μπορεί να γίνεται για λόγους εσωτερικού πολιτικού εντυπωσιασμού.

Ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί το είχε εκφράσει αυτό, όταν ήρθε στην Ελλάδα και είχε πει: «όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες συζητούν με τα ευρωπαϊκά όργανα την οικονομική τους πολιτική». Αυτό κάνουμε και εμείς.

Στις 120 δόσεις ξεκίνησε ένας διάλογος εδώ και καιρό και έχει ολοκληρωθεί. Ανεξάρτητα αν υπάρχει συμφωνία ή όχι εμείς τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε και θα έρθει η νομοθετική διάταξη. Αλλά η κίνηση του Μητσοτάκη να αποφεύγει τον διάλογο με τον Πρωθυπουργό και να έρχεται να εξαγγέλλει μέτρα που δεν πείθουν κανέναν, δεν απαντά στην πολιτική ουσία των διλημμάτων. Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση της ΝΔ το επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί θα έχουμε μια σωρεία από οικονομικά μέτρα που θα δείχνουν την επιστροφή της κοινωνικής ωφέλειας στους πολίτες.

Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος, εξήγγειλε ότι τον Μάρτιο είχαμε επιστροφή καταθέσεων 762 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και 520 εκατ. ευρώ επιστροφή καταθέσεων από τα νοικοκυριά. Σύνολο είχαμε 1,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Αυτό, λοιπόν, δεν ταιριάζει με την εικόνα καταστροφής που θέλει να χτίσει η Νέα Δημοκρατία.

  • Σχετικά με την «μετατόπιση» του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο

Η Αριστερά δεν έχει σαν στόχο να υπηρετεί ένα αφηρημένο ιδεολόγημα. Έχει σαν στόχο να λύνει προβλήματα της κοινωνίας, γι’ αυτό κάναμε την Προοδευτική Συμμαχία και παρακολουθούμε με λύπη ότι το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί τη Νέα Δημοκρατία. Ακούμε κάποιους να εκθειάζουν την άνοδο των σοσιαλιστών στην Ισπανία, αλλά δεν ακούμε για την συνεργασία τους με τους Ποδέμος και στα θέματα οικονομικής και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, το ξεχνάνε αυτό, το βάζουν στην άκρη σαν να μην υπάρχει, επίσης δεν απαντούν στο τι θα κάνουν οι ίδιοι στην Ελλάδα και αν θα συνεχίσουν να κλείνουν το μάτι στον Μητσοτάκη.

Στο ερώτημα τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές, θέλω να προσθέσω και άλλη μια: σε ποια από τα επιδόματα που θα καταργήσει η ΝΔ θα συναινέσει.

  • Για την μείωση των φόρων

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης από αυτή που έκανε το δίδυμο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2011 – 2014, με την αύξηση των φόρων στην περιουσία από τα 650 εκατ. στα 3,4 δισ ευρώ. Εμείς από το 2015 αυτό το ποσοστό το μειώνουμε από το 2015 έστω και λίγο κατ’ έτος και το 2019 θα μειωθεί κατά 260 εκατ. ευρώ. Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός των ημερών θα υπάρξει και νέα μείωση.

Δεν είναι δυνατόν αυτοί που αυξήσανε τους φόρους να έρχονται και να κατηγορούν εμάς για μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέσα από πίεση και δύσκολη επιβάρυνση, ενώ αρχίσαμε να μειώνουμε την φορολογική επιβάρυνση.

Μειώνουμε τη φορολογία με ένα δίκαιο τρόπο και όχι με τη  λογική της ΝΔ. Θέλουμε η λογική της μείωσης των φόρων (ΕΝΦΙΑ) να ευνοήσει μικρές και μεσαίες ομάδες και να μεταφέρει βάρη σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

 

 

ροη ειδησεων