Αρχική Κόσμος Η Βόρεια Κορέα θα απαντήσει στις δυνάμεις των ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα θα απαντήσει στις δυνάμεις των ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Ενοχλημένη είναι η Βόρεια Κορέα από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με την Νότια Κορέα, που γίνονται δύο εβδομάδες και δεσμεύεται να απαντήσει στρατιωτικά. Εξάλλου, οι ασκήσεις αποτελούν την κλιμάκωση της εκδοχής των ασκήσεων Max Thunder, ενώ γίνονται με τη συμμετοχή και αυστραλιανών δυνάμεων.

Η Πιονγιάνγκ εκτιμά πως τα συνεχιζόμενα γυμνάσια παραβιάζουν τη στρατιωτική συμφωνία που επετεύχθη, μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας Μου Τζε-ιν και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ θα δημιουργήσουν στρατιωτική επιτροπή για την ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την εγκαθίδρυση ζώνης στην περιοχή των συνόρων της Κίτρινης Θάλασσας και της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν σχολιάζει τις στρατιωτικές ασκήσεις σημειώνοντας, πως οι ασκήσεις υποβαθμίστηκαν σε μία κίνηση «μείωσης της έντασης και στήριξης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου με ένα τελικό, πλήρως επαληθευμένο τρόπο».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξηγεί στο Twitter ότι θέλει τον τερματισμό των ασκήσεων προκειμένου να «γλιτώσει τις ΗΠΑ από εκατομμύρια δολάρια για τα οποία δεν θα αποζημιωθούν».

ροη ειδησεων