Αρχική Κόσμος Το Ιράν καταγγέλλει ανοχή των ΗΠΑ στις εκτελέσεις της Σαουδικής Αραβίας

Το Ιράν καταγγέλλει ανοχή των ΗΠΑ στις εκτελέσεις της Σαουδικής Αραβίας

Το Ιράν κατήγγειλε την σιωπή των Ηνωμένων Πολιτειών για την εκτέλεση 37 ανθρώπων στην Σαουδική Αραβία για τρομοκρατική δράση.

«Αφού έκλεισε τα μάτια στον διαμελισμό δημοσιογράφου, ούτε λέξη της κυβέρνηση Τραμπ όταν η Σαουδική Αραβία αποκεφαλίζει 37 ανθρώπους σε μία ημέρα, φθάνοντας μέχρι στην σταύρωση ενός ανθρώπου δύο ημέρες μετά το Πάσχα» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το να είσαι μέλος της ομάδας των ΜΠ – Μπόλτον, Μπιν Σαλμάν, Μπιν Ζάγεντ και Μπίμπι- εξασφαλίζει ατιμωρησία για κάθε έγκλημα» γράφει ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζον Μπόλτον είναι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ, ο πιστός του σύμμαχος και ομόλογός του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ο Μπίμπι είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Το μήνυμα του Ζαρίφ αναφέρεται επίσης στην δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και έπληξε την εικόνα του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.

37 εκτελέσεις

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε χθες 37 πολίτες που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση, σε μία σπάνια ομαδική εκτέλεση που πραγματοποιείται τρία χρόνια μετά την ομαδική εκτέλεση δεκάδων ανθρώπων που προκάλεσε την ρήξη των σχέσεων ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν σε έξι περιοχές: στο Ριάντ, στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα, στην σουνιτική περιοχή του Αλ-Κασίμ, στο Ασίρ και την Ανατολική Επαρχία, όπου είναι συγκεντρωμένη η σιιτική μειονότητα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2018, η οποία καταδίκασε τις χθεσινές εκτελέσεις, εκτός της Κίνας, που δεν δημοσιεύει στοιχεία για τις εκτελέσεις, οι χώρες που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων είναι το Ιράν (253), η Σαουδική Αραβία (149), το Βιετνάμ (85) και το Ιράκ (52).

ροη ειδησεων