Αρχική Πολιτική Αυτοδιοίκηση Τι είπαν Νοτοπούλου, Ορφανός και Ταχιάος στο ντιμπέιτ για τη Θεσσαλονίκη (Vid)

Τι είπαν Νοτοπούλου, Ορφανός και Ταχιάος στο ντιμπέιτ για τη Θεσσαλονίκη (Vid)

Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τον δήμο Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης: Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργος Ορφανός και Νίκος Ταχιάος.

Οι τρεις υποψήφιοι μίλησαν στον τ/σ OPEN και απάντησαν σ’ ερωτήματα για την καθαριότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων, για τις συγκοινωνίες, την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και για το Μακεδονικό.

Η καθαριότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών

Ο κύριος Ταχιάος είπε για την καθαριότητα ότι θα πρέπει να μπουν και ιδιώτες, κι ανέλυσε πώς μπορεί να μπει και ο ιδιωτικός φορέας σταδιακά. Η κ. Νοτοπούλου είπε ότι θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο με ανακύκλωση και τόνισε ότι είναι αντίθετη με την είσοδο των ιδιωτών. Τέλος, ο κύριος Ορφανός τόνισε πως χρειάζεται μια καλύτερη διοικητική λειτουργία. «Είναι ξεκάθαρη η εικόνα. Να μπουν και οι πολίτες στη μάχη, να γίνει διαχωρισμός στην πηγή των απορριμμάτων, άρα κι ευκολότερη διαχείριση και ανακύκλωση», είπε.

Οι συγκοινωνίες

Η κ. Νοτοπούλου είπε ότι «κατασπαταλήθηκε το δημόσιο χρήμα, καθώς η Θεσσαλονίκη έγινε μια απέραντη τρύπα από τα έργα του Μετρό» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έκλεισε το θέμα Μετρό κι έβαλε σε τάξη το χάος του ΟΑΣΘ». Ως μέτρα αντιμετώπισης πρότεινε «ηλεκτρονικό εισιτήριο και ψηφιοποίηση, καθώς κι ανάληψη ευθυνών του Δήμου», τονίζοντας ότι, καταρχάς, ο Δήμος θα πρέπει να καθαρίσει τις λεωφορειολωρίδες.

Ο κ. Ορφανός είπε ότι «από τα 7 λεπτά που ήταν ο μ.ο. αναμονής πριν την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, έχουμε φτάσει στα 22 λεπτά μ.ο. Η σκέψη μου είναι για το πώς θα διευκολύνω τη λειτουργία. Να φροντίσουμε να είναι ανοικτοί οι οδικοί άξονες, να γίνει διάνοιξη σε δρόμους, να γίνουν πάρκινγκ και να φτιάξουμε ένα κέντρο, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες στα φανάρια σε οδικούς άξονες που έχουν πρόβλημα. Σχέδιό μας είναι οι πολίτες να μην παίρνουν τα αυτοκίνητα στο κέντρο».

Ο κ. Ταχιάος είπε ότι πιστεύει στην επένδυση στις δημόσιες συγκοινωνίες. «Ακόμα και αν γίνει το Μετρό, θα αυξηθεί το επιβατικό κοινό. Θα πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός που θα αναδείξει ποιος θα είναι ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι των δημοσίων συγκοινωνιών».

Ασφάλεια

Ο κ. Ορφανός είπε ότι «είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών. Θα πρέπει η δημοτική αρχή να έχει παρέμβαση στην κεντρική εξουσία, να υπάρχει συνεργασία δημοτικής αστυνομίας κι ΕΛ.ΑΣ. να καθαρίσουμε τα σημεία που έχουν γίνει άβατο. Και βέβαια να συζητήσουμε το θέμα του πανεπιστημίου, η διαδικασία του ασύλου έχει δημιουργήσει ένα ορμητήριο. Το πρώτο στοιχείο των αρμοδιοτήτων μας, είναι να φωτίσουμε την πόλη, να μπορεί ο καθένας να κυκλοφορήσει χωρίς να φοβάται».

Ο κ. Ταχιάος είπε ότι «το άσυλο είναι μία απίστευτη σαχλαμάρα, δεν θα πρέπει να συνεχίζεται. Είναι άλλοθι για την αστυνομία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που οδηγεί στην γκετοποίηση του πανεπιστημίου. Αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση επέμβαση της αστυνομίας».

Από την πλευρά της η κ. Νοτοπούλου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης ασύλου. «Ζω στην Ροτόντα και βλέπω βελτίωση τα τελευταία τρία χρόνια, έχει ενισχυθεί η Αστυνομία. Όμως χρειαζόμαστε και δημοτική Αστυνομία».

Μακεδονικό, Συμφωνία των Πρεσπών, μακεδονικά προϊόντα

Ο κ. Ταχιάος τόνισε είπε πως «πιστεύω ότι είναι υπερτιμημένο το θέμα. Δεν υπάρχει απειλή από καμία πλευρά. Το μόνο που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δημιουργήσει ρήγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και το κατάφερε. Πάντοτε η μεγάλη αγωνία ήταν τι θα γίνει με την ταυτότητα των εμπορικών σημάτων, που έμεινε άλυτο. Δεν είναι προνομιακή για την Ελλάδα η συμφωνία. Το μεγάλο σφάλμα είναι η αποδοχή ότι υπάρχει μια μακεδονική ταυτότητα».

Η κ. Νοτοπούλου υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας λέγοντας ότι «λειτούργησε εντελώς αντίστροφα η συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι επωφελής συμφωνία, άλλοι έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Κάθε ιστορική συμφωνία κρίνεται σε ιστορικό χρόνο, θα κριθεί στο μέλλον».

Τέλος, ο κ. Ορφανός είπε ότι «είναι απαράδεκτη η συμφωνία με αρνητικά αποτελέσματα. Αφήνει κατάλοιπα για τις επόμενες γενιές. Δώσαμε όνομα, ιθαγένεια, εθνότητα, δεν πήραμε τίποτα. Τα μακεδονικά προϊόντα αμφισβητούνται. Πήγαν στην Κίνα ελληνικά κρασιά και ζήτησαν άδεια από τα Σκόπια για να τα πουλήσουν. Βασική μου σκέψη είναι η ίδρυση ψηφιακού μουσείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θα συνδέει εσαεί τη Θεσσαλονίκη με τον Μέγα Αλέξανδρο και οποιαδήποτε αμφισβήτηση παγκόσμια να προσκρούει με την αλήθεια. Και οι πολίτες είναι αντίθετοι σ’ αυτή τη συμφωνία».

Οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι, έκλεισαν το ντιμπέιτ με μία τοποθέτηση: 

ροη ειδησεων