Αρχική Πολιτική Βίτσας (προς περιφερειάρχη): Να μην επιβαρυνθεί άλλο η Σάμος

Βίτσας (προς περιφερειάρχη): Να μην επιβαρυνθεί άλλο η Σάμος

"Πιέστε την ενδοχώρα αντί να γκρινιάζετε"

Την ανάγκη να μην επιβαρυνθεί η Σάμος με νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών επισημαίνει σε επιστολή του προς την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι η επιστολή του κυρίου Βίτσα, η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, σημειώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) όλων των νησιών και επισημαίνει με νόημα ότι η κυρία Καλογήρου δεν ασκεί πίεση στους περιφερειάρχες της ενδοχώρας για την υποδοχή των προσφύγων που μεταφέρονται από τα νησιά λόγω της ευάλωτης κατάστασής τους ή επειδή έχουν αναγνωριστεί πρόσφυγες.

Η επιστολή του κυρίου Βίτσα απαντά σε επιστολή διαμαρτυρίας της κυρίας Καλογήρου για τη μετακίνηση στη Λέσβο περίπου 65 προσφύγων που έφτασαν στη Σάμο. Η κυρία Καλογήρου επισήμαινε «την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης και των τριών νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) και πρακτικές μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων από το ένα νησί του Βορείου Αιγαίου στο άλλο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, το επιβαρύνουν».

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνουν ότι η πολύ δύσκολη κατάσταση στη Σάμο απαιτεί τη λήψη ειδικών μέτρων και ότι στη Λέσβο, όπου έχει μειωθεί περίπου 50% ο πληθυσμός του ΚΥΤ σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, είναι πιο καλά στελεχωμένες οι υπηρεσίες και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει πιο γρήγορα η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και η διαδικασία υποδοχής.

Η επιστολή του κυρίου Βίτσα σημειώνει ότι το υπουργείο δίνει μεγάλο αγώνα αποσυμφόρησης των ΚΥΤ των νησιών ώστε να γίνει δυνατή η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου και εντοπισμού των ευάλωτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός σημειώνει ότι ο συνολικός πληθυσμός των ΚΥΤ στα τέσσερα από τα πέντε νησιά του Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο, έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2018 – μόνο στη Λέσβο, η μείωση του ΚΥΤ της Μόριας είναι περίπου 50% με τον πληθυσμό σήμερα να βρίσκεται κάτω από 5.000 και τον επόμενο μήνα πρόκειται να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Για τη Σάμο, ο κύρος Βίτσας επισημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα έχει μειωθεί ο πληθυσμός κατά 550 πολίτες τρίτων χωρών που μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα και ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ οι αρχές φροντίζουν να μην υπάρξουν νέες αφίξεις στο νησί και να μεταφέρονται σε λιγότερο επιβαρυμένα ΚΥΤ όσοι διασώζονται στο Αιγαίο.

Ο κύριος Βίτσας σημειώνει ότι η κυρία Καλογήρου έχει τη γνώμη της στα ζητήματα υποδοχής, αλλά δεν συμπληρώνεται η γνώμη αυτή με άσκηση πίεσης προς τους περιφερειάρχες της ενδοχώρας για την υποδοχή των προσφύγων που μεταφέρονται από τα νησιά.

ροη ειδησεων