Αρχική Κόσμος Ευρωκοινοβούλιο: Νέος νόμος για την καταπολέμηση διάδοσης ακραίων ιδεών στο διαδίκτυο

Ευρωκοινοβούλιο: Νέος νόμος για την καταπολέμηση διάδοσης ακραίων ιδεών στο διαδίκτυο

Με 308 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 70 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες, την πρόταση για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών διαμοίρασης περιεχομένου για τρομοκρατικούς σκοπούς. Οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν το νόμο συστηματικά και επίμονα, θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις ύψους μέχρι 4% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Σύμφωνα με την εγκριθείσα πρόταση, οι διαδικτυακές εταιρείες πρέπει να αφαιρούν περιεχόμενο που σχετίζεται με την τρομοκρατία εντός μίας ώρας αφού λάβουν τη σχετική εντολή από τις αρχές· στόχος είναι η καταπολέμηση της διάδοσης ακραίων ιδεών και η ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας

Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές θα είναι αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Υπουργών για την τελική μορφή του κειμένου.

Η πρόταση δεν προβλέπει υποχρέωση επίβλεψης και χρήσης φίλτρων για το σύνολο του περιεχομένου.

Τι αποτελεί τρομοκρατικό περιεχόμενο

Η νομοθεσία αφορά κάθε ψηφιακό υλικό (κείμενο, εικόνες, ηχογραφήσεις ή βίντεο) το οποίο υποκινεί ή καλεί στην τέλεση ή τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, ή προάγει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας. Επίσης το περιεχόμενο που παρέχει οδηγίες για την παραγωγή και χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων και άλλων όπλων για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Το ψηφιακό περιεχόμενο που διανέμεται για εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικούς ή ερευνητικούς σκοπούς θα πρέπει να προστατεύεται, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι η έκφραση αμφιλεγόμενων ή μαχητικών απόψεων σε ευαίσθητα πολιτικά ερωτήματα δε θα πρέπει να θεωρείται τρομοκρατικό ψηφιακό υλικό.

ροη ειδησεων