Αρχική Κόσμος Οι θησαυροί της Παναγίας των Παρισίων

Οι θησαυροί της Παναγίας των Παρισίων

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα, άλλαξε για πάντα τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Η οροφή του κατέρρευσε, όπως και το εντυπωσιακό βέλος – η κορυφή του κωδωνοστασίου, που άλλοτε δέσποζε μεγαλόπρεπα στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ζημιές κολοσσιαίων διαστάσεων έχει υποστεί ολόκληρη η δομή του κτιρίου, καθώς η φωτιά κατάπιε ό,τι ήταν φτιαγμένο από εύφλεκτο υλικό.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της πόλης προσπαθούσαν να περισώσουν την τέχνη και άλλα, ανεκτίμητα αντικείμενα, τα οποία ήταν αποθηκευμένα στον ναό.

Όμως ποια χαρακτηριστικά της 850 ετών γοτθικής δομής της Παναγία των Παρισίων, την έκαναν να διαλάμψει εντός μιας πόλης με πολυάριθμα εμβληματικά κτίρια;

Ας δούμε τους ξεχωριστούς θησαυρούς της:

Υαλογραφική τέχνη

Ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα, ήταν πράγματι μοναδικός.

Ο καθεδρικός ναός είχε τρία βιτρώ παράθυρα, τα οποία χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και ήταν από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά του.

Το πρώτο και πιο μικρό, στη δυτική πρόσοψη, ολοκληρώθηκε γύρω στο 1225 και θαυμάστηκε ιδιαιτέρως για τον τρόπο, με τον οποίο το γυαλί έμοιαζε να συγκρατεί τα πέτρινα τοιχώματα που το περιέβαλλαν.

Το νότιο παράθυρο είχε διάμετρο περίπου 13 μέτρων και αποτελείτο από 84 φύλλα, όμως πια δεν διατηρούσε το αρχικό του γυαλί, καθώς είχε καταστραφεί σε προηγούμενες πυρκαγιές.

Δύο πύργοι

Πάντοτε, οι επισκέπτες στην Παναγία των Παρισίων θα σταθούν, έστω και για λίγο, εμπρός από τους γοτθικούς πύργους που στέκουν στη δυτική πρόσοψη του καθεδρικού ναού.

Οι εργασίες στη δυτική πρόσοψη ξεκίνησαν το 1200 και ο πρώτος -ο βόρειος- πύργος ολοκληρώθηκε 40 χρόνια αργότερα.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1250, ολοκληρώθηκε ο νότιος πύργος.

Και οι δύο πύργοι έχουν ύψους 68 μέτρα και τα 387 σκαλοπάτια που διαθέτει ο καθένας τους, μπορούν να σου προσφέρουν μια υπέροχη, πανοραμική θέα του Παρισιού.

Γκαργκόιλ

Όποιος ανέβει τα σκαλιά για να δει από ψηλά την Πόλη του Φωτός, θα συναντήσει ακόμα ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των καθεδρικών ναών – τα γκαργκόιλ.

Το πιο διάσημο, γνωστό ως «Stryge» (σ.σ.: από το αρχαιοελληνικό στριγξ) γκαργκόιλ, βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου, «προσέχοντας» την πόλη και κρατώντας το κεφάλι του στα χέρια του.

Τα εν λόγω μυθικά πλάσματα αποτελούνται συνήθως από περισσότερα από ένα ζώο.

Καμπάνες

Ο καθεδρικός ναός είχε 10 καμπάνες. Η μεγαλύτερη, γνωστή ως Εμμανουήλ, ζύγιζε πάνω από 23 τόνους και εγκαταστάθηκε στον νότιο πύργο το 1685.

Ο καθεδρικός ναός γιόρτασε την 850η επέτειό του το 2013, με την επανατοποθέτηση των μικρότερων καμπανών στον βόρειο πύργο.

Κάθε μια έφερε τ’ όνομα ενός Αγίου. Οι νέες μπήκαν στη θέση των αρχικών καμπανών, οι οποίες είχαν λιωθεί για την κατασκευή βλημάτων κανονιών κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκό χρησιμοποίησε τον καθεδρικό ναό ως σκηνικό για το έργο του «Ο καμπούρης της Παναγίας των Παρισίων», το 1831.

Ο κεντρικός ήρωάς του, ο Κουασιμόδος, φοβάται τους ντόπιους εξαιτίας του παρουσιαστικού του, αλλά βρίσκει καταφύγιο στον καθεδρικό ναό και χρησιμοποιείται ως κωδωνοκρούστης.

Γοτθικός πυργίσκος

Η εικόνα της κατάρρευσης του πυργίσκου της Παναγίας των Παρισίων, ήταν σοκαριστική για τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν την καταστροφή.

Το εντυπωσιακό βέλος – η περίφημη κορυφή του κωδωνοστασίου, χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Είχε υποστεί αρκετές αλλαγές στην ιστορία του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της αποσυναρμολόγησής του κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ ανοικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1860.

Κειμήλια

Η Παναγία των Παρισίων φιλοξενούσε αντικείμενα που αναφέρονταν ως κειμήλια από τα Πάθη του Χριστού και τα οποία περιγράφονταν ως ένα κομμάτι του σταυρού, ένα καρφί και το Ιερό Ακάνθινο Στεφάνι.

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα και τα τρία αντικείμενα περισώθηκαν από τις φλόγες.

Η Παναγία των Παρισίων δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Ένα κομμάτι της, χάθηκε για πάντα μέσα στις φλόγες. Ωστόσο, ήδη στη Γαλλία συζητούν και για την επόμενη ημέρα. Θα προσπαθήσουν ν’ αποκαταστήσουν, όσο μπορούν, την ανυπολόγιστη ζημιά και να δώσουν εκ νέου ζωή σε αυτόν τον ιστορικό ναό του Παρισιού. Άλλωστε, όλος ο κόσμος μας, πάνω σε στάχτες έχει μεγαλώσει…

ροη ειδησεων