Αρχική Κόσμος «Οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν από την Υεμένη»

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν από την Υεμένη»

ΟΙ ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν τη Σαουδική Αραβία να αποσυρθεί από τη σύγκρουση στην Υεμένη, εκτίμησε το International Crisis Group (ICG) σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (14 Απριλίου).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διορίσει απεσταλμένο για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής και να αναστείλει τις περισσότερες παραδόσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία μέχρι να σταματήσει την επέμβαση της στην Υεμένη.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό το Ριάντ επεμβαίνει στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015 στηρίζοντας την κυβέρνηση ενάντια στους σιίτες αντάρτες Χούτι, που φέρονται να έχουν τη στήριξη του Ιράν.

Ο αραβικός συνασπισμός «θα πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να κερδίσει με οδυνηρό τρόπο μια οποιαδήποτε νίκη στα χαρτιά και να δεσμευτεί στην αναζήτηση πολιτικής λύσης, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσει αρχικά μεγαλύτερο βάρος από όσο επιθυμεί στους Χούτι».

Πρέπει να δείξουν τον δρόμο

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν τον δρόμο, αποχωρώντας οι ίδιες», τόνισε το ICG.

Μπροστά στις μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και μετά τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, την ευθύνη για την οποία Αμερικανοί γερουσιαστές αποδίδουν στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το Κογκρέσο υιοθέτησε απόφαση με την οποία ζητεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει να στηρίζει τον αραβικό συνασπισμό στον πόλεμο στην Υεμένη.

Ο Τραμπ, αποφασισμένος να διατηρήσει τη συμμαχία του με το Ριάντ, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στην απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στήριξη στη Σαουδική Αραβία είναι καθοριστικής σημασίας διότι βοηθά τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στο Ιράν.

Όμως σύμφωνα με το ICG η άποψη αυτή είναι λανθασμένη, διότι η Τεχεράνη επωφελείται από τη διαιώνιση της σύγκρουσης στην Υεμένη και η οποία κοστίζει πολύ στους εχθρούς της, τους Σαουδάραβες, η φήμη των οποίων αμαυρώνεται από την εμπλοκή τους σε αυτό τον πόλεμο που έχει προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

«Πιστεύω ότι το έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσουν όμως δεν ξέρουν πώς», επεσήμανε ο επικεφαλής του ICG Ρόμπερτ Μάλεϊ αναφερόμενος στους Σαουδάραβες ηγέτες.

ροη ειδησεων