Αρχική Κόσμος Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου εγκρίνεται από την ΕΕ

Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου εγκρίνεται από την ΕΕ

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τις τροπολογίες στην Οδηγία για το φυσικό αέριο της ΕΕ που αφορούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Εξάλλου, είναι ο αγωγός μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα φτάνει από την Ρωσία στην Γερμανία, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού που θα διέρχεται την Θάλασσα της Βαλτικής.

Οι τροπολογίες ψηφίστηκαν στην σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Υπέρ των τροπολογιών ψήφισαν 27 χώρες μέλη της ΕΕ , ενώ η Βουλγαρία απείχε.

Πρόκειται για την τελευταία φάση των τροπολογιών που αφορούν την Οδηγία για το φυσικό αέριο , η οποία αποτελεί μέρος του Τρίτου Ενεργειακού πακέτου της ΕΕ. Την τρέχουσα εβδομάδα το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί τυπικά από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Εν συνεχεία το κείμενο θα αναρτηθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 20 μέρες μετά κοινοποίησή του θα τεθεί σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι αγωγοί οι οποίοι καταλήγουν από τρίτες χώρες στην ΕΕ, θα λειτουργούν σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες που λειτουργούν και οι αγωγοί που βρίσκονται στην επικράτεια των χωρών –μελών της ΕΕ.

Η οδηγία για το φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νωρίτερα το γραφείο τύπου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τελικά το σχέδιο τροπολογιών που αφορούν την Οδηγία για το φυσικό αέριο. Έτσι, επιτρέπεται στις Βρυξέλλες να διευρύνει τις δυνατότητες ελέγχου των υποθαλάσσιων αγωγών και ιδιαίτερα το αγωγού Nord Stream 2.

Η τροποποιημένη Οδηγία για το φυσικό αέριο υιοθετεί ενεργειακούς κανόνες της ΕΕ για υποθαλάσσιους αγωγούς που απολήγουν από τρίτες χώρες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διέρχονται εκτός των ορίων των συνόρων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ, διαχειριστής του αγωγού Nord Stream 2, πρέπει να είναι μια εταιρεία ανεξάρτητη από την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom.

Μάλιστα, το 50% της δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου θα πρέπει να καλύπτεται από ανεξάρτητους προμηθευτές, κάτι που μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να έχει ως αποτέλεσμα ο αγωγός να μην είναι πλήρης κατά το ήμισυ της δυναμικότητας του.

Η Γερμανία κατάφερε να μετριάσει σε σημαντικό βαθμό τις τροπολογίες αυτές, αφού στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι την απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από τους κανόνες σε σχέση με το ρωσικό έργο, δεν θα την λαμβάνουν οι Βρυξέλλες, αλλά η χώρα της ΕΕ, στην οποία καταλήγει ο αγωγός φυσικού αερίου, μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην περίπτωση του αγωγού Nord Stream- 2, η χώρα αυτή είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

ροη ειδησεων