Αρχική Πολιτική Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε ρύθμιση... που έχει δρομολογηθεί

Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε ρύθμιση… που έχει δρομολογηθεί

«Η συνάντηση γίνεται περισσότερο για να σας ακούσω και λιγότερο για να μιλήσω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε διανομείς με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε ταβέρνα στο Μοσχάτο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Η συζήτησή τους περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους μέχρι τις συνθήκες εργασίας και τις προσδοκίες που έχουν, αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ, με τους διανομείς να περιγράφουν την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στον κλάδο τους, προτάσσοντας τα ζητήματα ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος.

Ένας διανομέας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βγαίνω έξω να δουλέψω και παρακαλάω να μην έχω ατύχημα». Σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη συχνότητα των ατυχημάτων, ο ίδιος διανομέας του είπε πως «τα ατυχήματα είναι πολύ συνηθισμένα, ιδίως τις ημέρες που βρέχει. Και λόγω του καιρού και επειδή είναι περισσότερες οι παραγγελίες εκείνες τις ημέρες».

Ένας άλλος διανομέας παρουσίασε την προσωπική του ιστορία με το ΙΚΑ και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ώστε να μπορέσει να αποζημιωθεί από το ταμείο για το ατύχημα το οποίο είχε, χωρίς τελικά αυτό να καταστεί εφικτό. «Υπάρχουν και άλλα παιδιά που δουλεύουν χωρίς ένσημα και δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση», πρόσθεσε στο τέλος.

Στη συνέχεια, η συζήτηση πέρασε στον εξοπλισμό που χρειάζονται όσοι δουλεύουν σε «delivery», προκειμένου να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Οι διανομείς επισήμαναν ότι «στο 95% των περιπτώσεων, ο εξοπλισμός, μαζί με το μηχανάκι» είναι δικός τους.

«Χρειάζεται κρατική ρύθμιση»

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην παροχή των αναγκαίων μέσων (όπως το κράνος και το ειδικό μπουφάν) και υποστήριξε ότι σε αυτό το θέμα χρειάζεται κρατική ρύθμιση ώστε να μπορούν οι διανομείς να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι τις σχετικές υποχρεώσεις των εργοδοτών στον χώρο της εστίασης που απασχολούν διανομείς με μηχανάκι προσδιορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εξεδόθη τον Δεκέμβριο του 2018.

Επιπλέον, μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης όσον αφορά τη διανομή, ρυθμίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο περιέχει τη ρύθμιση των 120 δόσεων των χρεών προς τα Ταμεία και άλλες διατάξεις για τα εργασιακά, και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Μεγάλη Τρίτη, όπως έχει γίνει γνωστό.

Σε αυτό, στο άρθρο 51, αναφέρεται συγκεκριμένα πως «ο εργοδότης λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζομένους να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους».

Επιπλέον το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη που αναφέρει ότι «ο εργοδότης εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας τους εργαζομένους που κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, κατά την έννοια του του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής δικής του ή των εργαζομένων».

Σημειώνεται πως της νομοθετικής παρέμβασης αυτής, είχε προηγηθεί διαδικασία διαλόγου με όλους τους φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο, καθώς και με συλλογικότητες των εργαζομένων στο χώρο της διανομής στην εστίαση.

 

ροη ειδησεων