Αρχική Κόσμος Ο Καναδάς έχει αναστείλει την οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση Ορτέγα

Ο Καναδάς έχει αναστείλει την οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση Ορτέγα

Η κυβέρνηση του Καναδά επιβεβαίωσε την Κυριακή (15 Απριλίου), ότι έχει αναστείλει από πέρυσι την οικονομική βοήθεια που χορηγούσε στη Νικαράγουα, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, κίνηση που η Οτάβα δεν είχε αποκαλύψει μέχρι χθες.

«Η κυβέρνησή μας ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική επιβράδυνση στη Νικαράγουα. Υπό το φως αυτών των ανησυχιών, πήραμε την απόφαση να αναστείλουμε την άμεση οικονομική βοήθεια στη νικαραγουανή κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε η Μπρίτανι Φλέτσερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντούσε σε ερώτηση για την πληροφορία ως προς αυτό που μετέδωσε νωρίτερα χθες, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, επικαλούμενο έγγραφο διαβαθμισμένο ως απόρρητο με ημερομηνία περί τα τέλη Αυγούστου του 2018.

Η κυβέρνηση πάντως συνέχισε να υποστηρίζει «προγράμματα που εφαρμόστηκαν από ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς και αφορούν ιδίως τους πιο ευάλωτους πολίτες της Νικαράγουας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του καναδικού ΥΠΕΞ.

«Οι κατασταλτικές ενέργειες του προέδρου (Ντανιέλ) Ορτέγα εναντίον του λαού του είναι απαράδεκτες. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να υποστηρίξουμε τον λαό της Νικαράγουας», είπε ακόμη.

Ο Καναδάς συγκαταλέγεται στους πέντε μεγαλύτερους χορηγούς άμεσης, διμερούς βοήθειας στη Νικαράγουα και το συνολικό ύψος του ποσού που προσφέρει ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (13 εκατ. ευρώ) τον χρόνο, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλέστηκε το CBC.

Η αναστολή της οικονομικής βοήθειας αποφασίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, καθώς αναζωπυρωνόταν η βία μεσούσης της πολιτικής κρίσης στη Νικαράγουα, αλλά δεν ανακοινώθηκε διότι η Οτάβα ήθελε να ασκήσει διπλωματική πίεση διακριτικά, να δώσει τη δυνατότητα στη Μανάγκουα να αναθεωρήσει τη στάση της χωρίς να δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπέκυπτε σε έξωθεν πιέσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CBC.

ροη ειδησεων