Αρχική Κόσμος Η ιστορία της εμβληματικής Παναγίας των Παρισίων

Η ιστορία της εμβληματικής Παναγίας των Παρισίων

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων παραδομένο στις φλόγες, από το απόγευμα της Δευτέρας (15/4), κι ενώ η Γαλλία παρακολουθεί παγωμένη τις προσπάθειες διάσωσης κειμηλίων ανεκτίμητης πολιτισμικής αξίας από την πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

H πυρκαγιά που ξέσπασε στην Νοτρ Νταμ εξαπλώθηκε σταδιακά σε ολόκληρο τον ναό, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο εμβληματικός τρούλος του.

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού.

Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

Συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

ροη ειδησεων