9 C
Athens
Κυριακή, Απρίλιος 21, 2019
Αρχική Κοινωνία «Απαράδεκτη κατάσταση» στο Εφετείο για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου

«Απαράδεκτη κατάσταση» στο Εφετείο για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με εμπόδια για τους μάρτυρες και μια αργή και βασανιστική διαδικασία προχωράει η δίκη στο Μικτό Εφετείο Λαμίας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008. Την αλλαγή του κατηγορητηρίου για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, αντί ανθρωποκτονίας από πρόθεση, έχει ζητήσει ο εισαγγελέας. Επίσης, έχει προτείνει την αθώωση του Βασίλη Σαραλιώτη.

Ενας από τους λίγους που παρακολουθούν από κοντά τη δίκη είναι ο Γιώργος Θαλάσσης. Πρώην Γενικός Γραμματέας της Βουλής, πρώην Γυμνασιάρχης της Σχολής Μωραϊτη και καθηγητής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Την προχθεσινή Παρασκευή βρέθηκε στην αίθουσα και περιέγραψε την κατάσταση στο Facebook:

«Τελείως απαράδεκτη κατάσταση σήμερα στο εφετείο Λαμίας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άρχισε την αγόρευσή της με διπλό σκοπό. Πρώτον να δείξει στους ενόρκους ποια στοιχεία παρέκαμψε και αγνόησε παντελώς ο εισαγγελέας και για αυτό οδηγήθηκε στην εισήγησή του, επιμένοντας ότι αυτά τα στοιχεία δεν έπρεπε να αγνοήσουν και οι ένορκοι. Αυτό είναι τελείως απαραίτητο, γιατί η δίκη απλώθηκε σε δυόμισι χρόνια και είναι εύλογο να έχουν ξεχάσει κάποια στοιχεία οι ένορκοι, μια και τα παρέκαμψε ο εισαγγελέας.

Να θυμίσω εδώ ότι η δίκη συνεχίζεται επί δυόμισι χρόνια επειδή το εφετείο της Λαμίας δεν διαθέτει αίθουσες ούτε δικάσιμους, πράγμα που γνώριζε ο Άρειος Πάγος όταν αποφάσισε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο να γίνει στην Άμφισσα και το δευτεροβάθμιο στη Λαμία, επειδή ο Κορκονέας επικαλέσθηκε κίνδυνο της ζωής του.

Και η απόφαση του Άρειου Πάγου πρέπει να ενταχθεί στην προσπάθεια να παρεμποδιστεί η δίκη από αδυναμία προσελεύσεως των μαρτύρων, των δικηγόρων και της οικογένειας και να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Από την άλλη να εκδικαστεί η υπόθεση από δικαστές και ενόρκους που δεν έχουν πάει ποτέ στα Εξάρχεια, αλλά τα γνωρίζουν από τις αναφορές του Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Τι καταλαβαίνουν δικαστές και ένορκοι από οδό Τζαβέλα και Ζωοδόχου Πηγής, αν δεν προβληθεί σχεδιάγραμμα της πορείας των αστυνομικών;

Ο δεύτερος στόχος της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν να προλάβει τις στρεψοδικίες της υπεράσπισης σε όλα τα σημεία και να απαντήσει σε αυτά προκαταβολικά.

Στις 2 και δέκα η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε πεντάλεπτη διακοπή, για να στήσει ο τεχνικός της προβολέα και οθόνη, για να προβάλει ένα σχεδιάγραμμα. Σε άλλη περίπτωση, είπε ότι θα το προβάλει τη Δευτέρα μαζί με τα υπόλοιπα.

Η πρόεδρος ζήτησε τη γνώμη του εισαγγελέα, ο οποίος είπε ότι δεν χρειάζεται καμιά προβολή. Το δικαστήριο είπε ότι αποσύρεται, για να αποφασίσει αν θα επιτρέψει την πεντάλεπτη διακοπή.

Μετά από είκοσι λεπτά η Κωνσταντοπούλου είπε στον τεχνικό να στήσει προβολέα και οθόνη, ώστε να μη χάνεται χρόνος. Όταν συμπληρώθηκε μισή ώρα διακοπής και συσκέψεως για το αν θα επιτραπει η πεντάλεπτη διακοπή η πρόεδρος είδε την οθόνη και λέει στην Κωνσταντοπούλου: Ετοιμάζεστε για βιντεοσκόπηση; Όχι για βιντεοσκόπηση, για προβολή, γιατί σκέφτηκα πως αν θέλετε να συνεχίσω να μη χαθεί και άλλος χρόνος.

Μετά η πρόεδρος βλέπει τον προβολέα και λέει: Και αυτό είναι για τη βιντεοσκόπηση; Όχι, απαντάει η Κωνσταντοπούλου, για την προβολή. Τέλος πάντων, βιντεοσκόπηση, προβολή, όπως το λέτε.

Να θυμίσω ότι σε αυτό το σημείο θα έπρεπε η πρόεδρος να ανακοινώσει την απόφαση του δικαστηρίου για την πεντάλεπτη διακοπή που πλέον δεν υπήρχε λόγος να γίνει, γιατί τα μηχανήματα είχαν στηθεί.

Αντί, λοιπόν, η πρόεδρος να πει στην Κωνσταντοπούλου να συνεχίσει, ξαναζητάει τη γνώμη του εισαγγελέα για την προβολή, ο οποίος κάνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην Κωνσταντοπούλου, επειδή αμφισβήτησε τις προθέσεις του και ζητάει να μη γίνει η προβολή.

Η Κωνσταντοπούλου ξεσπάθωσε και είπε ότι ούτε ο εισαγγελέας, ούτε κανείς άλλος θα της υπαγορεύσει πώς θα επικαλεστεί και θα χρησιμοποιήσει τα αναγνωστέα και τονίζει πως είναι τελείως απαράδεκτο εν μέσω αγορεύσεως της πολιτικής αγωγής να επιτίθεται στην πολιτική αγωγή ο εισαγγελέας.

Τότε ζήτησε τον λόγο η υπεράσπιση η οποία θεώρησε απαράδεκτη την προβολή.

Η πρόεδρος επανήλθε και λέει στην Κωνσταντοπούλου: το δικαστήριο θα διακόψει για να αποφασίσει για το αίτημά σας. Μα δεν έκανα κάποιο αίτημα, απαντάει η Κωνσταντοπούλου.

Διορθώνει η πρόεδρος, θα αποφασίσει το δικαστήριο για την ένσταση της υπεράσπισης.

Δεν έκανε ένσταση η υπεράσπιση, λέει η Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν επικαλέστηκε κάποια διάταξη της δικονομίας, απλώς εξέφρασε μιά άποψη.

Επανέρχεται η πρόεδρος προς την Κωνσταντοπούλου: εσείς σε άλλη δίκη έχετε κάνει προβολή; Βεβαίως σε πολλές.

Το δικαστήριο θα διακόψει, για να αποφασίσει αν θα σας επιτρέψει να κάνετε την προβολή.
Μετά από μισή ώρα επανέρχεται το δικαστήριο και η πρόεδρος λέει: Το δικαστήριο διακόπτει για τη Δευτέρα και τότε θα ανακοινώσει και την απόφασή του.

Τα έγραψα αυτά βιαστικά. Είμαι πολύ κουρασμένος και ταραγμένος, τα έγραψα πολύ περιληπτικά, χωρίς να μεταφέρω την αγανάκτηση που νιώθαμε».

Σήμερα… απειλή για βόμβα

Ο Γιώργος Θαλάσσης σήμερα Δευτέρα συνέχισε την ανταπόκριση:

«Αθήνα Λαμία σήμερα με ομίχλη, καταρρακτώδη βροχή και αυτοκίνητα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και σβηστά φώτα. Αλλά η δίκη γίνεται στη Λαμία επειδή ο Άρειος πάγος ανησυχεί μόνο για τη ζωή του Κορκονέα. Οι υπόλοιποι ας καθόμασταν σπίτια μας. Άλλωστε το ζητούμενο είναι η δίκη να διεξάγεται σε άδεια αίθουσα.

Μόλις έφθασα πληροφορήθηκα ότι το εφετείο είναι κλειστό γιατί υπάρχει απειλή για βόμβα. Τι άλλο θα ακούσουμε; Περιμένω στο δρόμο».

ροή ειδήσεων